‘Ik vind de combinatie van informatica en biologie heel interessant’

  • Student aan het woord

Vierdejaars Bio-informatica Linda de Vries koos na haar mbo-opleiding tandartsassistente voor deze opleiding omdat de combinatie van biologie en informatica haar erg trok.

‘Mijn eerste plan was om mondzorgkunde te gaan studeren, maar helaas werd ik niet ingeloot. En aangezien ik eigenlijk ook nog niet wilde gaan werken, ben ik verder gaan kijken. Iets met computers doen leek me wel leuk, en toen ik zag dat je bij deze opleiding ook nog de biologische kant op kan was de keuze gemaakt.

De overgang van mbo naar hbo ging redelijk soepel. Ik moest wat meer aan de bak, maar het was prima te doen. Ik merkte alleen dat mijn kennis van wiskunde niet zo goed was, dus daar moest ik wel echt extra tijd in steken. Ik kon van te voren ook niet programmeren, maar gelukkig begonnen ze daarbij echt met de basis en dat is gelukkig allemaal goed gekomen

De combinatie van biologie en programmeren vind ik het leukste aan de opleiding, omdat het daardoor een enorm brede opleiding is. Het is super divers, je leert heel veel verschillende kanten van zowel de informatica als de biologie kennen, en je kunt echt je eigen interesse volgen. Je kunt bijvoorbeeld programma’s bouwen die data uit laboratoria analyseren, of juist websites maken die de data mooi visualiseren.

Ik loop nu stage bij de afdeling moleculaire neurobiologie van het UMCG, en dat is heel leuk. Ik werk hier aan een website waarmee de onderzoekers makkelijk de data over de genen die ze onderzoeken kunnen visualiseren en analyseren. Maar omdat het vakgebied zo divers is, weet ik nog niet zo goed of ik dit na mijn studie ook wil doen. Waarschijnlijk ga ik afstuderen bij een bedrijf, zodat ik die kant ook mee kan maken. Gelukkig is er super veel vraag naar bio-informatici, dus ik maak me niet zo druk over het vinden van een baan. Uiteindelijk vind ik vast wel iets wat ik leuk vind.’