‘Wij staan altijd te springen om goede chemici’

  • Alumnus aan het woord
Ruud Timmer.jpg

Ruud Timmer is manager bij de Afdeling Product & Process Development Center van Avebe, waar veel studenten van de opleiding Chemische Technologie stage lopen.

'Royal Avebe is een internationale coöperatie van aardappeltelers. Wij halen zetmeel en eiwitten uit de aardappels, en ontwikkelen en produceren producten op basis van deze ingrediënten voor de voedingsindustrie, voor in diervoeding en voor industriële toepassingen zoals de bouw en de textielindustrie. Sinds een paar jaar halen we ook eiwitten uit de aardappel voor menselijke consumptie. Het aardappeleiwit wordt onder andere gebruikt in vleesvervangers. Bij deze ontwikkelingen komen een hoop nieuwe vragen naar boven, en onze stagiairs helpen ons om die vragen op te lossen.

Stagiairs van de opleiding Chemie worden vaak gekoppeld aan een van de projecten die wij hebben lopen, zoals het ontwikkelen van een nieuwe manier om eiwitten uit aardappelen te halen zonder ze kapot te maken. Daar zijn ze dus echt onderdeel van het ontwikkelen van nieuwe processen die we uiteindelijk – als het werkt – op grotere schaal gaan testen. Daarnaast werken ze ook vaak aan analytische projecten, waar ze met verschillende meetmethoden gaan kijken of ze bepaalde stoffen kunnen meten. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt om te zorgen dat er geen vervuiling in de producten zit.

We merken wel dat studenten steeds meer gericht zijn op duurzaamheid, en dat is voor ons erg fijn. Wij willen ook graag onze processen groener maken door bijvoorbeeld te zorgen dat we minder schadelijke stoffen gebruiken of minder afval creëren. De studenten die binnenkomen hebben hier vaak een frisse blik op, en dat helpt ons enorm.

Ik denk dat de chemie een super mooi en breed vakgebied is waar veel werkgelegenheid is. Wij staan ook altijd open voor nieuw talent, en veel van onze stagiairs krijgen uiteindelijk een baan bij ons aangeboden. En zo zijn er nog veel meer bedrijven in de regio en daarbuiten die staan te springen om goede chemici. Dus als je interesse hier ligt dan kun je volgens mij altijd wel werk vinden waar je enthousiast van wordt, en waar je echt het verschil kunt maken.'