Wil jij weten hoe de wereld in elkaar zit, medicijnen ontwerpen en nieuwe duurzame producten maken?
- Bachelor
- Voltijd
- 4 jaar
Wil jij weten hoe de wereld in elkaar zit, medicijnen ontwerpen en nieuwe duurzame producten maken?
Ben jij nieuwsgierig naar de wereld om je heen en vind je scheikunde interessant? Houd je ervan om dingen tot op de bodem uit te zoeken en wil je later graag een baan die echt een verschil maakt in de wereld? Of het nou gaat om de zoektocht naar duurzame energie, het recyclen van materialen of het vinden van nieuwe antibiotica, met de opleiding Chemie kun je een hoop bijdragen aan het verbeteren van de wereld om ons heen.
Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.
Chemie is een brede opleiding die je meer leert over de wereld om je heen. Tijdens de opleiding leer je eerst de basis van de scheikunde kennen, en uiteindelijk duik je steeds verder in complexe moleculen zoals medicijnen en duurzame materialen. Een groot deel van de opleiding vindt plaats op het lab, waar je zelf aan de slag gaat met experimenten om nieuwe moleculen te maken of analyses uit te voeren. De vele contacturen maken de opleiding Chemie niet de makkelijkste studie, maar onze docenten staan altijd klaar om je te begeleiden en te zorgen dat jij het beste uit jezelf haalt.
We maken bij de opleiding Chemie ook gebruik van het grote netwerk van onze docenten om je al tijdens de studie kennis te laten maken met het werkveld in Noord-Nederland en de vraagstukken die hier spelen. Daarnaast zijn veel van onze docenten zelf ook onderzoeker, en als student krijg je de kans om echt bij te dragen aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe medicijnen tegen longkanker of het maken van duurzame plastics uit afvalstromen. Zo maak je tijdens je studie al impact op de maatschappij.
We leiden je op tot een veelzijdige chemicus met veel praktische vaardigheden waar je in je toekomstige carrière nog alle kanten mee op kunt. Met de kennis die je opdoet kun je na je studie aan de slag bij veel verschillende onderzoeksinstellingen en bedrijven in de voedingsindustrie, de farmaceutische industrie en de chemische industrie in heel Nederland en daarbuiten. Er is veel vraag naar goed opgeleide chemici, en deze opleiding biedt je een brede basiskennis waarin je zelf kunt bepalen wat je leuk vindt en waar je je verder in wilt verdiepen.
Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl.
Tijdens de het eerste jaar van de opleiding leer je de basis van de scheikunde kennen, en ga je aan de slag met thema’s uit het werkveld die je een goed beeld van je toekomstige werk geven, zoals duurzaamheid en medicijnen. Je staat veel op het lab, waar je zelf of samen met je medestudenten aan de slag gaat met projecten en experimenten om nieuwe moleculen te maken of analyses uit te voeren. Aan het eind van het jaar kun je bovendien een keuzemodule kiezen om nieuwe vaardigheden op te doen, bijvoorbeeld van bio-informatica of een medisch vak, of je kennis te verdiepen.
Het eerste jaar van de opleiding overlapt deels voor studenten Chemie en studenten van de opleiding Chemische Technologie, dus als je nog niet weet welke richting je voorkeur heeft kun je na het eerste kwartaal nog zonder problemen wisselen. Voor studenten van het vwo of het mbo is het in overleg ook mogelijk om een versneld traject te volgen, en de opleiding in drie jaar af te ronden.
Op dit moment zijn we bezig met het vernieuwen van het onderwijs in het tweede en derde jaar van de opleiding. Hieronder vind je informatie over de oude opzet, zodra we meer weten over de precieze opzet van het nieuwe curriculum zullen we de site updaten.
Het tweede jaar ga je dieper in op de chemie, en behandel je thema’s waarin onder andere het maken van nieuwe moleculen centraal staat. Ook leer je meer analytische technieken, zodat je kunt controleren of de moleculen gelukt zijn. Daarnaast gebruik je deze technieken ook voor andere projecten. Tijdens dit tweede jaar sta je gemiddeld twee dagen per week in het laboratorium.
In het derde jaar wordt je kennis nog verder uitgebreid, en ga je steeds zelfstandiger bezig met projecten op het laboratorium. Gemiddeld sta je drie dagen per week op het laboratorium, waar je al je opgedane kennis toepast. Daarnaast ga je in de tweede helft van het derde studiejaar een minor volgen. Deze minor is een verbredend of verdiepend pakket van vakken met veel samenhang rondom één onderwerp, zoals Circulaire Chemie, Bio-analyse in Geneesmiddelenonderzoek of Food Ingredients & Health. Je kunt ook extern een minor volgen, en in overleg kan dit ook in het buitenland.
In het vierde studiejaar sluit je de opleiding af met een half jaar stage en een half jaar afstudeeronderzoek in Nederland of in het buitenland.
Na je bacheloropleiding Chemie kun je verder studeren voor de titel Master of Science door het volgen van een masteropleiding. Je kunt onder andere terecht bij een master op de Hanzehogeschool, zoals de master Data Science for Life Sciences of de master Duurzame en Gezonde Voeding, of een master volgen aan een universiteit.
Studenten van de opleiding Chemie die doorstuderen, kiezen vaak voor:
Na de bachelor Chemie krijg je de graad Bachelor of science. Als chemisch ingenieur kun je aan de slag bij vrijwel elk laboratorium waar analyses worden uitgevoerd of ontwikkeld. Werkgevers kunnen onderzoeksinstellingen zijn op het gebied van gezondheid, water, energie, milieu, land- en tuinbouw of visserij. Maar grote werkgevers zijn ook producenten in de levensmiddelenindustrie, farmaceutische of (petro)chemische industrie. Voorbeelden van functies zijn:
Direct toelaatbaar
Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak
Toelaatbaar met eisen t.a.v. 2 vakken
Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan, dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke (en eventueel aanvullende) toelatingseisen.
Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan de opleiding je inschrijving weigeren. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.
Om te zorgen dat de opleiding echt bij je past bieden wij iedere student die zich aanmeldt een studiekeuzecheck aan. De check bestaat uit een online assessment en een gesprek. Als je je na 1 mei aanmeldt zijn beide onderdelen verplicht. Aan de hand van de resultaten krijg je van ons een studiekeuzeadvies. Hiermee kun je zien of je goed matcht met de opleiding van je keuze, waardoor de kans groter is dat je straks op tijd én met succes je studie afrondt.
Kijk voor meer informatie op deze pagina.
De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.
Voor deze opleiding moet je verschillende boeken aanschaffen. In het eerste jaar kost dit ongeveer 400 euro, maar het is ook mogelijk om de boeken tweedehands te bestellen. Daarnaast heb je ook een aantal spullen nodig zoals een labjas, C/CT setje en logboeken. Deze kun je tijdens de introductie kopen, de totale kosten hiervoor bedragen (afhankelijk van je opleiding) maximaal 100 euro.
Teamleider Chemie en Chemische Technologie