‘Ik wilde meer kennis om mijn werk goed te doen’

  • Student aan het woord
Manon Heerschop.jpg

Na haar mbo-opleiding koos vierdejaars Manon Heerschop ervoor om meer kennis op te doen en door te studeren bij de opleiding Chemie.

‘Ik heb voor de opleiding Chemie gekozen omdat ik na mijn mbo-opleiding chemisch-fysisch analist merkte dat ik achtergrondkennis mistte om mijn werk echt goed te doen. En op mijn stageplek waren ze destijds erg te spreken over stagairs die van de Hanzehogeschool kwamen, dus besloot ik deze kant op te gaan.

De opleiding was eigenlijk alles wat ik ervan verwachtte, het is een goede balans tussen organische chemie en analytische technieken. Het practicum ging me makkelijk af omdat ik daar op het mbo al veel ervaring mee had. En je leert hier wel meer theoretische achtergronden dan op het mbo, waardoor je dingen eigenlijk makkelijker kan begrijpen. Alleen de wiskunde vond ik lastig, daar merkte ik dat ik wel iets achterliep ten opzichte van studenten die van de havo kwamen. Maar gelukkig werd ik daar wel goed bij geholpen, en het is uiteindelijk allemaal goed gekomen.

Het leukste gedeelte van de opleiding vond ik de minor in het derde jaar, omdat je daar de kans kreeg om zelfstandig op het lab te werken en alles wat je hebt geleerd in de praktijk te brengen. Er was natuurlijk wel begeleiding, maar je kreeg veel vrijheid om je eigen onderzoek te doen. In ons geval was het onderzoek naar bacteriën die een molecuul maakte dat verder verwerkt kon worden tot een bacteriedodend middel. Super interessant!

Ik denk wel dat je nieuwsgierig moet zijn als je deze opleiding gaat doen, dat je altijd wil weten hoe dingen in elkaar zitten. Ook als iets niet lukt, want juist dan moet je uitzoeken wat er mis is gegaan. Je hebt dus ook zeker wel doorzettingsvermogen nodig, en je moet bereid zijn om tijd in je studie te stoppen. Maar het levert allemaal zeker wat op, want het is heel gaaf als je experiment eindelijk lukt.

Na mijn studie wil ik aan het werk gaan, het liefst iets in de organische chemie. Tijdens mijn stage heb ik nieuwe materialen gemaakt bij de verfproducent Van Wijhe, zoiets vind ik wel erg interessant.’