Doe onderzoek met bacteriën, virussen, planten en menselijke cellen en draag bij aan een duurzame en gezonde wereld

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 4 jaar
Biologische en Medische Research - Pitchvideo thumbnail.jpg

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek - Biologische en Medische Research

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
 • Aarde en Milieu
 • Sport en Gezondheid
 • Techniek

Ben je geïnteresseerd in het leven van mens, plant en dier? Houd je van ontdekken en onderzoeken? Wil je werken aan een leefbare toekomst of ziekmakende bacteriën of virussen opsporen en uitschakelen? Kies dan voor de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek! Je kunt kiezen uit afstudeerrichtingen (majors) Biologische en Medische Research of Medische Diagnostiek. Op deze pagina vertellen we je alles over de major Biologische en Medische Research.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn ...

Sla over
 • Maarten Mols

  Teamleider BML Research & Duurzame en Gezonde Voeding

  Teamleider Maarten Mols
 • Alexandra da Costa Rodrigues Alves

  Hogeschooldocent Rendementen

  Docent Alexandra da Costa Rodrigues Alves
 • Jurre Hageman

  Hogeschooldocent Curriculum

  Docent Jurre Hageman
 • Jeroen Siebring

  Docent

  Docent Jeroen Siebring
 • Agnes Cazemier-Bronda

  Praktijkdocent

  Docent Agnes Bronda
 • Inge Wiering

  Magazijnmedewerker

  Magazijnmedewerker Inge Wiering

Over deze studie

Brede basis

Bij deze brede opleiding leer je alles over de bouw en het functioneren van cellen en weefsels. Niet alleen in het menselijk lichaam, maar ook bij planten en dieren. De opleiding richt zich dus niet maar op één aspect van de biologie, maar geeft je een brede basis waarin je zelf verder kunt kiezen wat je interesseert en welke kant je op wilt. Onze studenten komen dan ook op uiteenlopende plekken terecht, van universiteiten en ziekenhuizen tot lokale startups en grote internationale bedrijven.

Zelf aan de slag

Je staat veel in het laboratorium tijdens deze praktische opleiding, waar je zelf aan de slag gaat met uiteenlopende projecten. Zo leer je bijvoorbeeld hoe ziektes nu eigenlijk ontstaan, hoe je DNA kunt isoleren en hoe je een bacterie zo kunt manipuleren dat ze nuttige bouwstenen voor duurzame plastics gaan maken. De achterliggende theorievakken geven je de benodigde basiskennis, die je in veel gevallen in het laboratorium weer toe kunt passen.

Oplossingen voor maatschappelijke vragen

Samen met je medestudenten zoek je tijdens deze opleiding oplossingen voor nog onbeantwoorde vraagstukken die vaak rechtstreeks uit het werkveld komen. Denk bijvoorbeeld aan projecten waarbij je bacteriën aanpast zodat ze duurzaam gas gaan produceren. Je kunt ook werken aan het verbeteren van de kwaliteit van donororganen of nieuwe exotische plantensoorten identificeren die mogelijk genezende moleculen bevatten. Gaandeweg leer je alles wat je moet weten om uiteindelijk een bijdrage te leveren aan de gezondheid van mensen, planten en het milieu.

Waarom kiezen voor Biologische en Medische Research aan de Hanzehogeschool?

 • Werken met de nieuwste technieken
 • Impact maken op de maatschappij
 • Praktijkgericht
 • Goede baankansen
 • Een actieve en gezellige studievereniging
Studenten Biologische en Medische Research op het lab
 • Feiten & Cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl.

  Studiekeuze123 verzamelt feiten en cijfers over alle majors van deze opleiding. De getoonde feiten en cijfers vormen dus een totaalbeeld van deze majors.

  Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1:

In het eerste jaar van de opleiding maak je kennis met de opleiding, de basiskennis van biologie en krijg je een idee van het werkveld waar je terecht zult komen. Elk kwartaal richt je je op een bepaald onderwerp, zoals celbiologie of erfelijkheid, en zo leer je stap voor stap alle belangrijke elementen van biologisch onderzoek kennen. Het practicum is erg belangrijk, en je brengt in het eerste jaar ongeveer één dag per week door in het lab waar je alleen of samen met je medestudenten allerlei projecten uitvoert en technieken oefent. Zo kies je bijvoorbeeld zelf een modelorganisme en probeert dit organisme dan te kweken, of je isoleert DNA en bestudeert dit met moderne apparatuur. 

Jaar 2:

Op dit moment zijn we bezig met het vernieuwen van het onderwijs in het tweede en derde jaar van de opleiding. Hieronder vind je informatie over de oude opzet, zodra we meer weten over de precieze opzet van het nieuwe curriculum zullen we de site updaten.

In het tweede jaar gaan we iets dieper op de materie in, en krijg je thema's waarin micro-organismen, planten, kankeronderzoek en immunologische ziekten centraal staan. Je leert bijvoorbeeld over de afweer tegen ziekten (immunologie), de opbouw van cellen (celbiologie) en de biochemische processen in cellen (biochemie). Per week werk je één tot twee dagen in het laboratorium, aan steeds grotere experimenten. Je moet ook steeds vaker zelf deze experimenten opzetten en uitvoeren, en samenwerken met medestudenten om de oplossingen te vinden.

Jaar 3:

Om je voor te bereiden op de internationale omgeving die je tegen kunt komen na je studie, bijvoorbeeld in onderzoekslaboratoria, is het derde jaar in het Engels. Je krijgt het vak “Scientific Writing in English” om je hierbij te ondersteunen. Daarnaast ga je in de tweede helft van het derde studiejaar een minor volgen. Deze minor is een verbredend of verdiepend pakket van vakken met veel samenhang rondom één onderwerp, zoals “Medical Biology”, Bio-informatics for the Life Sciences of Food Ingredients & Health. Bepaalde minoren kun je in overleg ook in het buitenland volgen.

Jaar 4:

In het vierde studiejaar sluit je de opleiding af met een half jaar stage en een half jaar afstudeeronderzoek in Nederland of in het buitenland.

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding BML Research kun je verder studeren voor de titel Master of Science door het volgen van een masteropleiding. Je kunt onder andere terecht bij een master op de Hanzehogeschool, zoals de Master Data Science for Life Sciences, of een master volgen aan een universiteit.

Studenten van de opleiding BML Research die doorstuderen, kiezen vaak voor:

 • Master Biomolecular Sciences, Rijksuniversiteit Groningen
 • Master Medical Pharmaceutical Sciences, Rijksuniversiteit Groningen
 • Master Biomedical Sciences, Rijksuniversiteit Groningen
 • Master Data Science for Life Sciences, Hanzehogeschool Groningen

Aan het werk

Na de bachelor BML Research krijg je de graad Bachelor of Science en kun je aan de slag bij onderzoeksinstellingen, bedrijven of ziekenhuizen. Voorbeelden van functies zijn:

 • Biotechnoloog
 • Biomedisch analist
 • Biochemicus
 • Onderzoeker

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

 • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 2 vakken

 • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 3 vakken

Aanmelding & Inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan, dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke (en eventueel aanvullende) toelatingseisen.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan de opleiding je inschrijving weigeren. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Studiekeuzecheck

Om te zorgen dat de opleiding echt bij je past bieden wij iedere student die zich aanmeldt een studiekeuzecheck aan. De check bestaat uit een online assessment en een gesprek. Als je je na 1 mei aanmeldt zijn beide onderdelen verplicht. Aan de hand van de resultaten krijg je van ons een studiekeuzeadvies. Hiermee kun je zien of je goed matcht met de opleiding van je keuze, waardoor de kans groter is dat je straks op tijd én met succes je studie afrondt.

Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Aanvullende studiekosten

Voor deze opleiding moet je verschillende boeken aanschaffen. In het eerste jaar kost dit ongeveer 320 euro, maar het is ook mogelijk om de boeken tweedehands te bestellen. Veel van deze boeken gebruik je bovendien ook in de hogere jaren. Daarnaast heb je ook een aantal spullen nodig zoals een labjas, een snijset en logboeken. Deze kun je tijdens de introductie kopen, en de totale kosten hiervoor bedragen (afhankelijk van je opleiding) maximaal 100 euro.

Biologische en Medische Research 2019 6.jpg

Interessegebieden

 • Aarde en Milieu
 • Sport en Gezondheid
 • Techniek
Meld je aan via Studielink