‘Ik leer beter als ik praktisch bezig ben’

  • Student aan het woord
Kaity-Lynn Buiting.jpg

Derdejaars student Kaity-Lynn Buiting koos na het vwo voor een studie op de universiteit, maar besloot toch over te stappen naar de praktischere studie Biologische en Medische Research op het hbo.

‘Ik heb twee jaar Life Science & Technology gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar daar kon ik mijn draai niet helemaal vinden. Ik vond de onderwerpen van de opleiding wel erg interessant, maar het was veel te theoretisch. Ik was beter in het praktische werk, en merkte dat ik dat nodig had om te snappen wat ik aan het doen was. Daarom was een overstap naar het hbo uiteindelijk heel logisch, want de opleidingen hier zijn veel praktischer ingericht.

Geen spijt

Ik heb geen spijt gehad van de overstap, want ik vind de opleiding heel leuk! Het eerste jaar is echt voorbij gevlogen, ik zat helemaal op mijn plek. We gaan hier minder snel door de stof heen dan op de universiteit, dus je krijgt meer tijd om alles echt te snappen. En de docenten hier begeleiden je ook meer, je wordt echt gepusht om met je studie bezig te gaan en vakken te halen, en dat had ik blijkbaar nodig.

Het is ook erg leuk om veel praktisch bezig te zijn. De onderwerpen in de theorievakken worden ook behandeld op het lab, dus je gaat er meteen mee aan de slag. In het vorige blok hebben we bijvoorbeeld alles geleerd over oncologie en immunologie, en dat vond ik heel interessant. We mochten toen ook zelf een project rondom longkanker bedenken en uitvoeren.

Discipline

Om deze studie goed af te ronden moet je denk ik wel interesse hebben in biologie en andere bètavakken. Het is een redelijk zware opleiding omdat je hele dagen op het laboratorium doorbrengt, en daarnaast moet je thuis ook aan de slag. Die discipline moet je wel op kunnen brengen, anders ga je het niet redden. Maar gelukkig krijg je daar veel begeleiding voor, en zijn er altijd klasgenoten en docenten die je willen helpen als je vastloopt.

Ik weet niet nog zeker wat ik wil doen na mijn studie, maar ik denk dat ik het medische onderzoek wel interessant zou vinden. Ik hoop volgend jaar stage te lopen bij het UMCG of ICON, dan kan ik alvast een voorproefje krijgen en besluiten wat ik echt wil. Gelukkig zijn er genoeg kanten die ik op kan, dus dat komt vast wel goed!’