‘Ik gebruikte een 3D-printer om aardappel­zetmeel te printen’

  • Onderwijsproject
Vincent Bakker.jpg

Het is belangrijk om gezond te eten, dat weet iedereen. Maar als je in de supermarkt staat is het vaak makkelijker om te kiezen voor wat je lekker vindt, in plaats van wat goed voor je is. De voedingsindustrie probeert daarom lekkere én gezonde producten te maken, onder andere met behulp van 3D-printers. Vierdejaars student Biologische en Medische Research Vincent Bakker deed tijdens zijn stage bij Avebe onderzoek naar het printen van aardappelzetmeel en eiwitten.

‘Voeding is zo’n belangrijk onderdeel van ons leven, maar we maken lang niet altijd de juiste keuzes voor onze gezondheid’, zegt Vincent. ‘Dus toen ik de kans kreeg om onderzoek te doen in dit vakgebied greep ik die meteen. Het leek me leuk om te kijken naar manieren om die gezonde keuze makkelijker te maken.’

Het project bij Avebe sloot hier perfect op aan. Dit bedrijf probeert zo veel mogelijk nuttige stoffen zoals zetmeel en eiwitten uit de aardappel te halen, om ze vervolgens weer als ingrediënten voor andere toepassingen te gebruiken. Voor dit project richtte Vincent zich op aardappelzetmeel, en keek hij of het mogelijk is om zetmeel goed te printen: ‘Ik gebruikte hiervoor eerst zetmeel dat zo uit de aardappel komt, en daarna ook nog wat aangepaste varianten.’

Verschillende printjes

Uiteindelijk heeft Vincent heel veel verschillende printjes gemaakt, vertelt hij: ‘Steeds in een andere samenstelling, om zo te ontdekken welke eigenschappen ervoor zorgen dat het mengsel goed print.’ Hoewel zijn onderzoek bedoeld was als een eerste verkenning van het onderwerp, vond de student al verschillende interessante dingen. ‘Het geheim zat vooral in de zogenoemde reologie’, zegt Vincent. ‘Dit zijn eigenschappen zoals viscositeit, dus hoe stroperig het mengsel is.’

Met deze informatie gaat Avebe nu verder, om zo uiteindelijk misschien wel nieuw 3D-geprint eten op de markt te brengen. ‘Dit klinkt misschien als toekomstmuziek, maar er liggen al wel 3D-geprinte producten in de supermarkt’, vertelt Vincent. ‘De meeste kant-en-klaar pannenkoeken worden bijvoorbeeld zo gemaakt.’

Het uiteindelijke doel is natuurlijk wel wat ingewikkelder dan alleen een pannenkoek. Vincent: ‘Uiteindelijk komen we misschien wel zo ver dat je verschillende ingrediënten uit kunt kiezen en die in een vorm naar keuze kan printen. Dat je bijvoorbeeld een frikandelbroodje print zonder bladerdeeg of vlees maar met andere, gezondere ingrediënten.'

'Supergave sector'

Of het ooit zo ver gaat komen is nog afwachten, maar Vincent zou zelf in ieder geval wel graag in de voedingsindustrie blijven werken. ‘Het is een supergave sector waar een hele hoop gebeurt, dus ik ben ervan overtuigd dat ik hier wel een leuke baan kan vinden.’

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu
  • Sport en Gezondheid
  • Techniek