Ontwikkel je tot een breed opgeleide verpleegkundige; verbindend, innovatief en praktisch

  • Bachelor
  • Voltijd
Academie voor Verpleegkunde, student met patient in rolstoel

Verpleegkunde (HBO-V)

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
september
  • Sport en Gezondheid
  • Gedrag en Maatschappij

Bij de opleiding Verpleegkunde (HBO-V) leer je zorg te verlenen in complexe situaties waarbij het altijd gaat om de zorgvrager in zijn sociale context. Je leert het verpleegkundig beroep in al zijn dimensies kennen en je maakt je de verschillende rollen van verpleegkundige eigen. Let op, voor deze opleiding geldt een numerus fixus.

Projecten met impact

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Verpleegkunde (HBO-V)

Sla over
  • Johan van Wieren

    Hogeschooldocent

    Academie voor Verpleegkunde - Johan van Wieren
  • Nadine Bovee

    Docent

    Acadamie Verpleegkunde - Nadine Bovee
  • Margreet Hummel

    Docent

    Academie voor Verpleegkunde - Margreet Hummel
  • Lourens van der Weerd

    Docent/ Onderzoeker

    Acadamie Verpleegkunde - Lourens van der Weerd
  • Alla Galstyan

    Docent/ Onderzoeker

    Acadamie Verpleegkunde - Alla Galstyan
  • Christien de Jong

    Docent en Regisseur SLB-bureau

    Acadamie Verpleegkunde - Christien de Jong

Over deze studie

Overal waar zorg wordt verleend, zijn verpleegkundigen werkzaam. Zij spelen een centrale rol in de gezondheidszorg. Naast zorgverlening, leveren verpleegkundigen een belangrijk aandeel in preventie door te voorkomen dat gezonde en kwetsbare mensen ziek worden.

Bij de opleiding HBO-Verpleegkunde word je breed opgeleid. Je leert het verpleegkundig beroep in al zijn dimensies kennen en je maakt je de verschillende rollen van verpleegkundige eigen. Bovendien leer je om over grenzen heen te kijken. Je leert om zorg te verlenen in complexe situaties waarbij het altijd gaat om de zorgvrager in zijn sociale context. Je hebt hierbij een verbindende rol tussen zorgvrager, familie, directe naasten en andere hulpverleners. Ook leer je hoe je in de praktijk de kwaliteit van zorg kunt verbeteren.

Kortom: je werkt verbindend, innovatief en praktisch.

Verpleegkunde in deeltijd

Je kunt de opleiding HBO-V ook volgen in deeltijd. Informate hierover vind je op HanzePro.nl, waar je al onze (deeltijd) opleidingen, cursussen en trainingen voor (werkende) professionals vindt. 

Carriéreswitch naar verpleegkunde

Wil jij een switch maken naar Verpleegkunde en ben je al in het bezig van een hbo- of wo-diploma? Dan kan je het FastSwitch-traject volgen, een efficiënte en verkorte omscholing. Informatie over FastSwitch Verpleegkunde vind je op de site van HanzePro.

Hanzehogeschool-Acadamie Verpleegkunde - 3-studenten-bed.jpg

    Feiten & Cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

    Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1: Maak kennis met het beroep

In het eerste jaar maak je kennis met het beroep van verpleegkundige. Dit gaat aan de hand van voorbeelden uit de actuele beroepspraktijk. Je doet veel verpleegkundige kennis op en je leert verpleegtechnische vaardigheden, zoals injecteren en katheteriseren. Ook train je diverse communicatieve vaardigheden die je onder andere nodig hebt voor gesprekken met patiënten en hun familie. In het eerste jaar wisselen colleges, vaardigheidslessen en projectonderwijs elkaar af. Tijdens oriëntatieweken maak je kennis met de praktijk.

Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar moet je in het eerste jaar minimaal 45 van de 60 EC's (European Credits) behalen. Bij te weinig punten, krijg je een negatief Bindend Studie Advies (BSA).

Jaar 2: Voortbouwen

In het tweede jaar bouw je voort op wat je in het eerste jaar hebt geleerd, zoals het klinisch redeneren. Verder ga je een half jaar leren in de praktijk in binnen- of buitenland. Je ervaart hoe de zorg uitgevoerd en georganiseerd wordt en welke rol je daar als bachelorverpleegkundige in hebt. 

Jaar 3 en 4: Afstuderen

Het derde en vierde jaar vormen de afstudeerfase en staan in het teken van praktijkleren, keuzeonderwijs en het doen van onderzoek. Tijdens de hele opleiding loop je minimaal anderhalf jaar stage.

Na je studie

Doorstuderen

Wil je na je bacheloropleiding Verpleegkunde doorstuderen? Dan kun je kiezen voor de Master Healthy Ageing Professional of - na twee jaar werkervaring – voor de Master Advanced Nursing Practice of de Master Physician Assistant. Verder kun je je binnen je toekomstige baan specialiseren in bijvoorbeeld de intensive care, de ouderenzorg of de geestelijke gezondheidszorg.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden om verder te studeren na het afronden van je hbo-opleiding? Neem dan contact op met Hanze Studiekeuzeadvies via 050 595 7890 of [email protected].

Aan het werk

Als bachelorverpleegkundige heb je een verbindende en regisserende rol tussen zorgvrager, familie, directe naasten en andere hulpverleners. Het werkveld is breed en kan variëren van wijkgerichte zorg tot werken in een ziekenhuis, revalidatiecentrum of in de geestelijke gezondheidszorg. Als verpleegkundige kun je bijvoorbeeld gaan werken in:

  • Algemeen ziekenhuis of universitair medisch centrum
  • GGZ-instelling (psychiatrie)
  • Verslavingszorg
  • Forensische psychiatrie
  • TBS-kliniek
  • Kinder- en jeugdpsychiatrie
  • Beschermd Wonen

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Voor deze opleiding geldt een numerus fixus. Dit houdt in dat er per studiejaar een maximum aantal opleidingsplaatsen beschikbaar is. Wil je in september starten met deze opleiding, meld je dan vóór 15 januari aan via Studielink. Meld je je na 15 januari aan, dan kun je niet meer deelnemen aan de numerus fixus-procedure voor de opleiding.

Numerus Fixus

Voor de voltijdopleiding Verpleegkunde in studiejaar 2023 - 2024 geldt een numerus fixus. Dit houdt in dat er een maximum aantal opleidingsplaatsen beschikbaar is. Wil je de voltijdopleiding Verpleegkunde volgen, meld je dan aan voor de selectieprocedure. Op deze pagina vind je meer informatie plus een overzicht van de acties die je moet ondernemen om deel te nemen aan de selectieprocedure.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Vragen?

Neem contact op met de Academie voor Verpleegkunde: [email protected].

Stel je vraag

  • Verpleegkunde

    Heb je vragen over de voltijd bachelor Verpleegkunde? Neem dan contact met ons op!

  • Servicepunt Wiebenga

    Heb je een algemene vraag over locatie Wiebenga? Neem dan contact met ons op!

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
  • Sport en Gezondheid
Aanmelden voor 15 januari