'Door de kwaliteit van zorg te verbeteren, verbeter je de kwaliteit van leven van mensen met een beperking'

  • Onderwijsproject
Academie voor Verpleegkunde Projecten met Impact Jojanneke

Jojanneke Wolthof heeft een missie. Ze wil de zorg verbeteren. De Verpleegkunde- en Communicatiestudent zag tijdens haar stage dat er nauwelijks aandacht is voor de behoefte aan intimiteit van mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Daarom gaat ze er zelf iets aan doen.

Verlegenheid
‘Studiekeuzestress heb ik nooit gehad. Op de havo wist ik het al, ik wil mensen beter maken. Met volle overtuiging koos ik voor Verpleegkunde. Het mooie aan HBO-V vind ik dat je uitgaat van de hele mens. We kijken niet alleen naar de beperking, maar ook naar het welzijn van de patiënt. Daarom vragen verpleegkundigen niet alleen naar lichamelijke klachten, maar ook naar stress, activiteit, eenzaamheid, voeding… De vragen over intimiteit slaan ze eigenlijk altijd over. Uit verlegenheid en omdat er nog altijd een taboe op rust. Terwijl intimiteit een basisbehoefte is, net zoals zuurstof, eten en slapen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat door het onthouden van intimiteit agressie en frustratie kunnen ontstaan, die voor grensoverschrijdend gedrag kunnen zorgen naar bijvoorbeeld het zorgpersoneel. Ik vraag me oprecht af: er wordt zoveel gedaan om de zorg te verbeteren, hoe kunnen ze dit nou vergeten?’

Ondernemen
‘Mijn hart ligt helemaal bij de zorg, maar ik vind ondernemen ook interessant. Dit jaar ben ik daarom gestart met de opleiding Communicatie, waarvoor ik het businessplan heb geschreven voor mijn bedrijf Endorfine. Ik wil me met Endorfine richten op het hele taboe rond intimiteit in de zorg. Van voorlichting in zorginstellingen en training en coaching van verpleegkundigen tot in gesprek gaan met patiënten en cliënten. Het is ontzettend lastig is om veranderingen door te voeren in het zorgstelsel, maar intimiteit hoort in het zorgplan van patiënten. Het is 2021, we moeten hier samen iets aan doen! Ik wil op deze manier sekszorg uit de taboesfeer halen en deze vergeten basisbehoefte onder de aandacht te brengen. Door de kwaliteit van zorg te verbeteren, verbeter je de kwaliteit van leven van mensen met een beperking. Daar ga ik me voor de volle 100 procent voor inzetten! 

Anner Award
Jojanneke won met haar businessplan voor Endorfine de Anner Award 2021, dé prijs voor student-ondernemers in Noord-Nederland. De jury noemde Wolthof 'veelbelovend' en roemde haar moed. 'Je toont lef door als jonge vrouw van 20 jaar je op deze markt te begeven. Het maatschappelijk probleem dat jij aankaart maakt veel los', aldus de jury.

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
  • Sport en Gezondheid