'Binnen een jaar hadden we al een eigen bedrijf'

  • Onderwijsproject
HANZE220632 Verhalen van studenten SBMF-15 - Boerhout Karel _ORM.jpg

In het eerste jaar van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management deed Karel Boerhout samen met vier medestudenten mee aan het pitch-event van Business Match Groningen. Met hun bedrijf in duurzame waspods wonnen ze de eerste prijs.

“Ik wist van jongs af aan al dat ik ondernemer wilde worden. Op de basisschool verkocht ik koekjes in de klas en ik nam speelgoed mee om te ruilen en onderhandelen. Na het Vwo koos ik voor de opleiding Ondernemerschap & Retail Management. In deze opleiding breng je de theorie direct in de praktijk door te werken aan je eigen studentbedrijf. Je kunt zonder veel risico’s oefenen met ondernemerschap.” 

Duurzaam wassen

“In het eerste jaar van de opleiding kregen we de opdracht om een eigen bedrijfsconcept te bedenken. Met behulp van enquêtes hebben we mensen gevraagd waar zij tegenaan lopen bij de huishouding en bij het wassen. Hieruit bleek dat veel mensen het lastig vinden om wasmiddel en wasverzachter goed te doseren. Ook wilden de respondenten graag minder water en plastic verspillen. Wij hebben toen de Eco-egg bedacht. Dit is een waspod van gerecycled plastic die je 70 wasbeurten kunt gebruiken. Het is een stuk duurzamer dan de ‘gewone’ waspod.”

Waarde toevoegen

“Vanuit de opleiding kregen we de opdracht om waarde toe te voegen aan een bestaand product. We hebben een overeenkomst gesloten met een groothandel in duurzame waspods in Engeland. Vervolgens hebben wij er een verpakking bij ontworpen en combisets bedacht. Ook hebben we er een abonnementsvorm bij ontwikkeld. De theoretische vakken die we volgden in het eerste jaar van de opleiding gaven ons een goede basis: we leerden over financiële bedrijfsvoering, marketing en commerciële vaardigheden. Die kennis konden we direct toepassen in ons eigen bedrijf.”

Serieus werken én gezelligheid

“In kreeg de rol van Chief Executive Officer (CEO) in onze projectgroep. Ik had het overzicht waar iedereen mee bezig was en hield de planning bij. De samenwerking binnen onze projectgroep verliep erg goed. We konden goed met elkaar schakelen en iedereen was flexibel. Soms was het bijvoorbeeld nodig om last-minute een extra overleg in te plannen. Dat was in onze groep nooit een probleem. We waren serieus met ons bedrijf bezig en we hadden het ook nog erg gezellig. We zijn ook tevreden met het eindresultaat: we hebben alle Eco-eggs weten te verkopen.”

Midden in de praktijk

“We werden tijdens de projectopdracht best in het diepe gegooid. Dat past denk ik ook wel bij ondernemerschap. De docent die onze projectgroep begeleidde was goed bereikbaar voor overleg. Onze studiebegeleider was zelf een ervaren ondernemer. Dat was waardevol, want hij kon zich goed verplaatsen in de problemen waar wij tegenaan liepen. Eén van de belangrijkste leerpunten tijdens dit project is het samenwerken in groepsverband. Het communiceren en afstemmen, daar heb ik veel van geleerd. Ik ben blij met de keuze voor deze opleiding, omdat ik nu al midden in de praktijk sta.”

Interessegebieden

  • Economie en Bedrijf