'Als je de rollen niet verdeeld en eerlijk tegen elkaar bent, heb je een mooie basis om samen te werken'

  • Onderwijsproject
Jeanine en Amber - project met impact.jpg

Studenten Amber en Jeanine mochten een gaaf project uitvoeren voor de gemeente Groningen. De gemeente loopt er tegenaan dat in delen van de stad met veel internationale studenten, het afval niet goed wordt gescheiden. Zijn de studenten zich daar bewust van? Amber en Jeanine zochten het uit.

Amber en Jeanine zijn onderdeel van de projectgroep The Big 5. Bij de opleiding Bedrijfskunde in 3 jaar hanteren ze een praktijkgerichte aanpak, de studenten doen projecten in het bedrijfsleven. Zo krijgen ze een echte ervaring en ook direct een groter netwerk. The Big 5 deed in het eerste jaar twee projecten. Eerst een project voor een fietsenwinkel en in het tweede semester mochten ze voor de gemeente Groningen aan de slag.

Afval scheiden
In Nederland zijn de regels van afval scheiden anders dan in andere landen. Er zit in de stad Groningen ook nog verschil in afval scheiden. Sommige woningen hebben meerdere containers aan huis, maar in de binnenstad wordt er vaak gebruik gemaakt van collectieve afvalcontainers.

De gemeente Groningen loopt er tegenaan dat in delen van de stad met veel internationale studenten, het afval niet goed wordt gescheiden. Zijn ze zich daar bewust van? En weten ze wat de mogelijkheden zijn? Dat mocht de groep van Amber en Jeanine haarfijn uitzoeken. De gemeente heeft namelijk de ambitie om in 2030 afvalvrij zijn.  

Onderzoek

De groep studenten heeft een enquête opgesteld en die afgenomen onder de studententoren in Reitdiep en bij studentenhuizen in het centrum van de stad. Locaties waar ondergrondse containers gebruikt worden. Ze vroegen de studenten verschillende vragen, waaronder de gelijkenis met de afvalverzameling in hun eigen land en of ze goed werden geïnformeerd over de afvalregels in Nederland.

Er kwam naar voren dat studenten niet altijd op de hoogte waren van het scheiden, maar ook niet genoeg worden gefaciliteerd. Internationale studenten waren vooral opzoek naar een container voor textielproducten. Dit werd nu vaak bij het reguliere afval gedumpt. The Big 5 moest de oplossing presenteren aan de gemeente. Amber: “We hebben altijd goed contact en houden elkaar op de hoogte van de laatste status. Het is daarom niet spannend om ons advies te delen, omdat de verwachting goed hebben gemanaged.”

Advies

The Big 5 ging op bezoek in het gemeente huis en presenteerden hun adviezen. Aan de ene kant geven de communicatiemiddelen al oplossing, meer promotie en awareness om afval te scheiden. Aan de andere kant adviseren ze meer textielcontainers te plaatsen. Door faciliteiten te plaatsen waar de studenten behoefte aan hebben. De gemeente was zeer onder de indruk het onderzoek en de adviezen: “Wat een mooie uitkomsten en fijn om te horen dat internationale studenten zeker gemotiveerd zijn om afval te scheiden. We gaan aan de slag en samen verder optrekken om beter te faciliteren.”

Wat denk jij, is Groningen in 2030 afvalvrij?

Interessegebieden

  • Economie en Management