'Ik heb geleerd om mensen te ondersteunen op alle levensgebieden: lichamelijk, psychisch én praktisch'

  • Alumnus aan het woord
Marije-Schelhaas

Marije Schelhaas studeerde in 2020 af. Ze werkt sinds april 2020 als hbo-verpleegkundige op de afdeling Klinische Rehabilitatie bij GGZ Drenthe in Assen. Sinds begin 2022 werkt ze in de functie van regie verpleegkundige op deze afdeling.

Meer weten over deze opleiding? Kom naar de Open Dag of vraag een brochure aan

‘Mijn ouders werken allebei in de zorg, door hun ben ik mij destijds gaan verdiepen in de opleiding hbo-v. In 2015 ben ik begonnen met de opleiding om mensen te kunnen ondersteunen op alle mogelijke levensgebieden. Niet alleen op lichamelijk gebied, maar ook op psychisch en praktisch vlak. Tijdens mijn opleiding kwam ik er al snel achter dat mijn interesse niet bij het ziekenhuis lag, wat bij veel medestudenten wel het geval was. Ik heb tijdens de opleiding twee stages in de psychiatrie gevolgd en zo mijn interesse en enthousiasme voor dit werkveld ontwikkeld.

Enkele maanden na mijn afstuderen ben ik gaan werken op de afdeling waar ik tijdens mijn opleiding stage heb gelopen. Dit is de afdeling Klinische Rehabilitatie binnen GGZ Drenthe in Assen. Hier verblijven volwassenen met een psychische kwetsbaarheid. Als hbo-verpleegkundige begeleid ik cliënten op alle levensgebieden en voer ik onder andere verpleegtechnische handelingen uit. In mijn functie als regie verpleegkundige ben ik een schakel tussen mijn collega’s en het behandelteam. Ik coördineer de doelen van cliënten en van het team. Op die manier richt ik mij op kwaliteitsverbetering. Daarnaast begeleid ik hbo-v stagiaires en houd ik mij bezig met medicatieveiligheid op de afdeling.

In de psychiatrie en op mijn afdeling is het van belang om kritisch, geduldig en empathisch te zijn. Ik begeleid mijn cliënten met hun eigen doelen en wensen. Tijdens mijn studie heb ik geleerd de mens te zien als één geheel. Vakken gericht op de psychologie hebben mij hierbij geholpen. Je wordt breed opgeleid en leert veel over de mens. Bijvoorbeeld dat lichamelijke problemen vaak invloed op de geest hebben en andersom.

De opleiding richt zich voornamelijk op de lichamelijke problemen en hoe wij als verpleegkundigen patiënten hierbij kunnen helpen. Deze kennis heb ik ook nodig in mijn werk als verpleegkundige in de psychiatrie. Ook de kennis die ik heb opgedaan bij vakken als psychologie en communicatieve vaardigheden neem ik mee in mijn werk. 

Verder kan ik als regie verpleegkundige op mijn afdeling bezig met het uitvoeren van competenties die ik op de afdeling heb geleerd. Zo ben ik constant bezig met klinisch redeneren en heb ik een aandeel in het regisseren van de zorg. Deze punten uit de opleiding sluiten dus goed aan op het werkveld!

Verpleegkunde is een erg mooi, maar soms ook zwaar beroep. Elke dag is anders en je maakt gelukkig veel mooie maar soms ook moeilijke dingen mee. Het vak verpleegkunde is erg breed. Je kan in veel verschillende werkvelden aan de slag. Het gaat veel breder dan enkel het ziekenhuis. Tijdens de opleiding kom je er goed achter wat de mogelijkheden zijn en waar je eigen interesse ligt!’