'Ik leer ontzettend veel op stage in Oldenburg, Duitsland'

  • Student aan het woord
Verpleegkunde Kaylee Landhuis

​Moin! (Duits voor hey!) Ik ben Kaylee, 22 jaar en tweedejaarsstudent Verpleegkunde. Op dit moment volg ik mijn PLP1 stage in Oldenburg (Duitsland) en loop ik stage op de Aufname Station, wat in Nederland te vergelijken is met de acute opname. Ik woon hier samen met drie andere Verpleegkunde studenten. In totaal zijn iets meer dan 30 studenten voor het eerste semester in Oldenburg gaan wonen.

Ik heb ervoor gekozen om in Duitsland stage te lopen, omdat ik graag stage wilde lopen in het ziekenhuis. Daarnaast wilde ik graag mijn Duits verbeteren en ervaring in het buitenland opdoen.

In het begin was het redelijk stuntelen met de taal, want in het Engels met de patiënten praten, gaat soms erg moeilijk. Gelukkig leer je de taal heel snel, ik zou je keuze om in Duitsland een stage te doen hier niet vanaf laten hangen. Binnen no-time kun je een prima gesprekje met een patiënt voeren, rapporteer je gegevens in het elektronisch patiënten dossier en neem je een nieuwe patiënt op. Het is trouwens ook mogelijk om van te voren op school ter voorbereiding Duitse lessen te volgen. Patiënten vinden het Nederlandse accent overigens geweldig en hier wordt je dan ook vaak op gewezen.

Ik leer hier ontzettend veel en mag ook veel extra dingen doen. Zo mocht ik een dag met een stoma en wond-verpleegkundige meelopen, mocht ik 2 operaties zien en verschillende onderzoeken bijwonen (zoals een gastro- en endoscopie). Ik vind het prettig en leerzaam dat ik in Duitsland veel verpleegkundige handelingen leer en deze ook (onder begeleiding) mag uitvoeren. Tot nu toe ervaar ik de collega's als super vriendelijk en behulpzaam. Ik voel mij echt prettig op de afdeling en durf alles te vragen.

Oldenburg zelf is trouwens een hele leuke en gezellige stad. Zo is hier nu op dit moment al een grote kerstmarkt en is er in de herfst een ontzettend grote kermis, de Kramermarkt.

Soms voelt Oldenburg wel ver weg. Niet zo gek natuurlijk, het is immers ook een ander land. Maar het is fijn om te weten dat het maar 1,5 uur rijden is naar Nederland om familie en vrienden op te zoeken en om even Nederlands brood en kaas in te slaan (ben zelf niet zo'n fan van het Duitse brood, haha). Een Flixbus kaartje voor het weekend is in ieder geval zo geboekt.

Dus twijfel je of een stage in Duitsland iets voor jou is? Ga vooral naar de informatiebijeenkomsten hierover en laat je informeren!