Praktijkhuis

afbeelding-20220713-071236-5da36026.jpeg
afbeelding-20220713-071451-f796ee22.jpeg

Als ergotherapeut wil je mensen in hun eigen thuissituatie helpen om meer regie over hun eigen leven te ontwikkelen of weer terug te krijgen. Je makkelijk kunnen verplaatsen, je eigen huishoudelijke klusjes kunnen doen, maar ook een goede thuiswerkplek of het verdelen van je energie. Daarom geven we bij Ergotherapie een groot deel van het praktijkonderwijs in het Praktijkhuis. Een volledig ingericht appartement ín het Wiebenga.

Het Praktijkhuis is ontwikkeld omdat het zo belangrijk is dat je leert om ook in de thuisomgeving van mensen te observeren, analyseren en begeleiden. Dit oefenhuis is eigenlijk gewoon een huis, een soort appartement voor een ouder echtpaar of een klein gezinnetje, in het Wiebenga. Je zou er zo kunnen wonen! Er is een woonkamer, een tweepersoonsslaapkamer, een baby- of kinderkamer, een studeerkamer, en een badkamer en een toilet. Met een voordeur, en met een echte deurbel. Want zo oefen je ook goed een huisbezoek, een essentieel onderdeel van je werk als ergo. Je gaat voor het eerst naar iemand toe en belt aan, terwijl je dan nog niet weet wat er achter de voordeur is.

De kern van Ergotherapie is dat je altijd naar de hele mens kijkt, naar iemand in de context van de eigen omgeving, met de dagelijkse activiteiten die voor iemand belangrijk zijn. En dat leer je het beste door ook in zo’n eigen thuisomgeving te oefenen. Of je nu te maken hebt met iemand met een fysieke beperking of met iemand met een burn-out. Denk aan iemand met langdurige klachten na een coronabesmetting. Als fysiotherapeut kijk je bijvoorbeeld vooral naar het fysieke deel, en geef je iemand oefeningen mee. Maar als ergotherapeut kijk je ook naar een actie als het in- en uitladen van de wasmachine. Dat kan al een workout op zich zijn, en dan zijn die oefeningen misschien niet meer nodig.