Orgels

Martinikerk Groningen

De hoofdvaklessen orgel aan het Prins Claus Conservatorium vinden normaal gesproken plaats in de Martinikerk te Groningen. Hier staat een van de belangrijkste en mooiste barokorgels ter wereld. Het orgel heeft 53 registers, verdeeld over Hoofdwerk, Bovenwerk, Rugwerk en Pedaal. Aan het orgel hebben in de loop der eeuwen (vanaf 1479) verschillende orgelmakers gewerkt. Het orgel is in feite een bonte verzameling van verschillende stijlen, zowel qua uiterlijk als qua pijpwerk. Toch klinkt het orgel zeer overtuigend en past alles uitstekend bij elkaar. Dit heeft veel te maken met het feit dat het hierbij gaat om zeer gerenommeerde orgelmakers zoals Arp Schnitger en Albertus Antonie Hinsz. Maar ook de restauratie/reconstructie door orgelexpert Jürgen Ahrend tussen 1971 en 1984 heeft een groot aandeel gehad in de optimale klank.

Naast het grote orgel is er in de Martinikerk ook nog een koororgel, Frans-klassiek orgel van Le Picard uit 1742. Het is een klein orgel met 12 stemmen op 1 klavier en pedaal, maar het is zeer karakteristiek. De klank van dit orgel in combinatie met de bijzondere akoestiek in het koor van de Martinikerk maakt spelen op dit orgel tot een unieke ervaring.

Grote of Jacobijnerkerk Leeuwarden

Een aantal hoofdvaklessen kunnen ook plaatsvinden in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden op het Christian Müllerorgel uit 1727. In 1885 werd dit orgel door de Friese orgelmakers L. van Dam en zonen omgebouwd, waarna Bakker en Timmenga het in 1978 op voortreffelijke wijze teruggebrachten naar de situatie van 1727, met behoud van de klavieromvang van Van Dam (C tot g'''). Dit zorgt ervoor dat, in combinatie met de evenredig zwevende stemming, er een breed repertoire overtuigend op gespeeld kan worden.

Studieorgel

Ten slotte is er in het gebouw van het Prins Claus Conservatorium nog een klein Van Vulpen-positief voor studiedoeleinden.

Repertoire toelatingsexamen

Voor het toelatingsexamen dien je het volgende voor te bereiden:

  • Twee werken uit de 17e eeuw bijvoorbeeld een koraalbewerking van Jan Pieterszoon Sweelinck en een preludium van Dieterich Buxtehude
  • Twee werken van Johann Sebastian Bach bijvoorbeeld een koraalbewerking uit Das Orgelbüchlein en een vrij werk van de moeilijkheidsgraad volgend op die van de acht kleine preludia en fuga’s [preludium en fuga in c BWV 549 of preludium in G BWV568]
  • Een werk uit de 19e eeuw bijvoorbeeld van Felix Mendelssohn-Bartoldy, César Franck of Max Reger
  • Een werk uit de 20e eeuw bijvoorbeeld van Hugo Distler, Jean Langlais

Interessegebieden

  • Cultuur en Kunst