'Ik kom uit de autobusiness. Er zit alleen meer toekomst in huizen, meer zekerheid'

  • Student aan het woord
Davey Mulder.png

Davey Mulder studeert de opleiding Vastgoedkunde. Hij wil later graag vastgoed ontwikkelen in Spanje, maar doet nu de benodigde ervaring op door de passende theorie op te snuiven en de realistische projecten te ervaren.

Davey Mulder heeft er al een klein avontuur op zitten voordat hij belandt bij de opleiding Vastgoedkunde. Van het mbo doorgestroomd naar hbo business school in Driebergen, waar hij de richting van automotive volgde. “Vroeger rolde ik in de auto’s en zo heb ik mijn opleiding toen de tijd hier ook op aangepast. Na het eerste jaar hbo verminderde mijn interesse in auto’s.” De opleiding gaf hem wel handige vaardigheden voor zijn vervolg, zoals presenteren en pitchen.

Inzet en persoonlijke mening

In de ogen van de jonge sutdent verschilt de opleiding Vastgoedkunde vooral in toekomstperspectief met vorige opleiding: “Auto’s is een luxe, maar niet een nodig middel. Je kunt ook fietsen of met de bus. Het hebben van een woning is een basisbehoefte, stenen zijn een blijvende handel. Ik zag meer toekomst en zekerheid in deze branche en stapte over.” Davey is een echte huismus en woont weer bij zijn ouders en zijn zusje in Heerenveen. De keuze om te kiezen voor de vastgoedkunde opleiding in Groningen was eenvoudig en dichtbij. “Zo kan ik mij terugtrekken als ik dat nodig heb. Een stabiele omgeving helpt mij beter te focussen op mijn studie.”

Ervaringen van de opleiding

Davey heeft uitdaging nodig om zijn interesse vast te houden, dat is in het eerste jaar van de opleiding zeker het geval. “Vastgoed heeft veel verschillende functies. In het eerste jaar zit je in de ontdekkingsfase en krijg je van alles een beetje. Zo kom je er perfect achter wat je echt leuk vindt en waar je in verder wilt.” Het maatschappelijke doel van de opleiding komt ook terug in de realistische projecten. Het is wel even wennen voor de eerstejaars om direct aan een echt project te werken: “Je bent bezig met oefenen en krijgt theorie in de lessen. In plaats van die kennis te verwerken in een tentamen, moeten we het direct toepassen in de projecten en een manier vinden om de stof om te zetten naar een passend verslag als onderbouwing.”

Toekomst in de vastgoedwereld

De eerstejaars leren in het eerste semester iets over taxeren en waardecreatie. Vooral dat laatste ligt Davey wel, omdat hij graag projectontwikkelaar wil worden. Maar niet in Nederland, in het warme Spanje! “Mijn ouders hebben een huis in Spanje, ik vind het een prachtig en lekker warm land. Ook de wet- en regelgeving van het ontwikkelen van huizen is daar heel anders, heel interessant. In Nederland lijkt alles al bepaald, en daar kan ik bij wijze van spreken met een zak cash naar de bank om een stuk grond te kopen waar ik op kan ontwikkelen.”

Waarom moet jij Vastgoedkunde studeren?

Volgens Davey is de opleiding een echte aanrader, omdat je alle elementen van vastgoed behandelt in de opleiding. Daardoor ben je goed voorbereid om een echte vastgoed-expert te worden. “Je moet wel achter je keuze staan en affiniteit hebben met de vastgoedbranche. Doordat je ergens passie voor hebt en iets leuk vindt, is de stof veel makkelijker.”