Voor de professional met passie voor de wereld van Vastgoed: de mensen en de stenen

 • Bachelor
 • Voltijd
HANZE240145 vastgoedkunde-31 LR.jpg

Vastgoedkunde

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september

Vastgoed is overal. Een bouwlocatie ontwikkelen, nieuwe invulling geven aan kantoorpanden, de waarde bepalen van panden en locaties, de verduurzaming van vastgoed en het vinden van huurders: de vastgoedmarkt is dynamisch en uitdagend. Er zijn altijd ontwikkelingen die vragen om innovatieve, creatieve en daadkrachtige professionals. Ben jij die nieuwsgierige, integere professional die zich bezig gaat houden met vastgoedontwikkeling en vastgoedmanagement? Lees dan snel verder over deze duurzame Vastgoedkunde opleiding.

Inschrijving voor schooljaar 2024-2025 is gesloten!

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Vastgoedkunde

Sla over
 • Tom Kuipers

  Docent/ coördinator VastgoedLab

  Vastgoedkunde - Tom Kuipers.png
 • Elwin Venema

  Docent

  Elwin Venema.jpg
 • Zefanja van Kasteel

  Docent

  Zefanja van Kasteel.jpg

Over deze studie

Als je kiest voor de opleiding Vastgoedkunde kom je terecht in een dynamische omgeving. Bovendien werken we sinds dit jaar met Community of Learners (CoL), dat zijn groepjes studenten die samen leren en daarbij worden begeleid door een docent. De opleiding Vastgoedkunde biedt je de mogelijkheid om de competenties te ontwikkelen waar de vastgoedmarkt om vraagt. Je gaat geregeld voor het werkveld aan de slag. Voor vastgoedorganisaties geef je advies en zet je onderzoek op. Je initieert projecten en werkt eraan mee. Ook loop je stage. Uiteraard verwerf je tijdens de opleiding ook de kennis en vaardigheden die je als vastgoedprofessional nodig hebt. Je volgt daarvoor onder andere de vakken vastgoed(her)ontwikkeling, vastgoedexploitatie, vastgoedwaardering, Engels, bouwkunde, ruimtelijke planning, communicatie, bouwkunde, vastgoedrekenen, omgevingsrecht, huurrecht en marketing.

Wat kun jij verwachten dan de opleiding vastgoedkunde?

video vastgoedkunde afbeelding.png
 • Feiten & Cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

  Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Eerste jaar

Het eerste jaar bestaat uit twee semesters van elk 20 weken. In elk semester houd je je bezig met vijf thema’s: mens & omgeving, energie & klimaat, innovatie, normen & waarden en waardecreatie. Binnen semester 1 ligt de focus op de woonomgeving; in semester 2 ligt de focus op de werkomgeving.

Binnen deze vijf thema’s ontwikkel je ook jouw professionele en persoonlijke competenties. Je werkt samen met medestudenten aan projecten in en met de praktijk in een Community of Learners (CoL). Dit is een kleinschalige leergemeenschap van studenten die een gemeenschappelijk overkoepelend leer- en/of onderzoeksdoel hebben. Daarnaast volg je masterclasses, doe je onderzoek en werk je aan individuele projecten.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een Persoonlijk Studieadvies over het voortzetten van je opleiding. Jouw docenten kijken samen met jou naar jouw geschiktheid voor de opleiding en het latere beroep. Samen spreek je af hoe je studieplan eruit gaat zien wanneer je de studie voortzet.

Tweede jaar

In het tweede jaar krijg je te maken met de twee pijlers van de opleiding: Vastgoedontwikkeling en Vastgoedmanagement. Alle thema’s komen hierbij aan bod:

 • Mens en omgeving;
 • Energie en klimaat;
 • Innovatie;
 • Normen en waarden;
 • Waardecreatie.

Ook loop je een stage van 17 weken en leer je over internationale vastgoedvraagstukken.

Derde jaar

In het derde jaar heb je de keuze tussen een minor bij de Hanze, bij een andere instelling of in het buitenland. Er zijn tal van mogelijkheden. Je kunt ook kiezen voor de Vastgoedkunde-minor, dit is een specialisatie in vastgoedontwikkelen of vastgoedmanagement.

In het tweede semester ga je aan de slag met een integrale opdracht Vastgoedmanagement en Vastgoedontwikkeling.

Vierde jaar

In het vierde jaar volg je één van de twee specialisaties: vastgoedontwikkelen of vastgoedmanagement.
Daarnaast doe je een afstudeeropdracht binnen vastgoed waarin je laat zien dat je (bijna) de professional bent die de vastgoedbranche zoekt. Je doet hiervoor onderzoek in een bedrijf of instelling en schrijft een advies.

Na je studie

Doorstuderen

Master Real Estate Studies Rijksuniversiteit Groningen
Na het afronden van de opleiding Vastgoedkunde is het mogelijk om de master Real Estate Studies te volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hiervoor dien je eerst een pre-master af te ronden. De toelatingseisen hiervoor kun je vinden via onderstaande link:  

https://www.rug.nl/frw/education/pre-master/real-estate-studies-selection-premaster

Het is ook mogelijk om andere masters te volgen. Alle mogelijkheden en de benodigde opleiding en overige toelatingseisen kun je ook allemaal vinden op de website van de betreffende onderwijsinstelling.

Voor het traject tot Kandidaat-/Register makelaar kun je informatie vinden op de website van Vastgoedcert. Vastgoedcert is het kwaliteitsregister van makelaars in Nederland.

Voor het traject tot taxateur kun je informatie vinden op de website van de Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). De NRVT bewaakt en waarborgt de kwaliteit en vakbekwaamheid van Register-Taxateurs.

Aan het werk

Benieuwd wat je kunt doen na het afronden van de studie Vastgoedkunde? Bekijk dan dit filmpje waarin Marijke, Anne, Oscar, Willem en Renée vertellen over hun werk. 

Testimonial Vastgoedkunde

Filmpje Vastgoed Makelaardij Review.png

Baanmogelijkheden

Als je de opleiding Vastgoedkunde succesvol hebt afgerond, zijn voor jou diverse mogelijkheden. Je kunt ook besluiten verder te studeren. Jouw mogelijkheden op de vastgoedmarkt: 

 • vastgoedmanager: commercieel & maatschappelijk vastgoed verhuren en beheren
 • vastgoedontwikkelaar: bestaand of nieuw vastgoed (her)ontwikkelen
 • beleidsmedewerker bij een gemeente: bouwgrond beheren, bouwaanvragen, stedelijke ontwikkeling
 • beheerder beleggingsportefeuille (bijvoorbeeld pensioenfonds)
 • beheerder woningbezit van een woningcorporatie 

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

 • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak

 • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 2 vakken

Numerus Fixus Vastgoedkunde

Voor deze opleiding geldt een numerus fixus. Dit houdt in dat er per studiejaar een maximum aantal opleidingsplaatsen van 300 beschikbaar is. Het aantal studenten dat landelijk de opleiding Vastgoedkunde wil volgen, is groot. Het aantal plaatsen op de arbeidsmarkt is echter beperkt. In overleg met andere hogescholen is daarom besloten om een beperkt aantal plaatsen beschikbaar te stellen. Dit om te voorkomen dat er meer studenten afstuderen dan waar de markt om vraagt. Wil je in september starten met deze opleiding? Meld je dan vóór 15 januari aan via Studielink. Meld je je na 15 januari aan, dan kun je niet meer deelnemen aan de numerus fixus-procedure voor de opleiding.

Inschrijven

Schrijf je voor 15 januari 2024 via Studielink in voor Vastgoedkunde. Let op, dit is een harde deadline. Voor het inschrijven via Studielink dien je over een DigiD te beschikken. Het eventuele aanvragen van een DigiD duurt ongeveer 5 werkdagen, houd hier dus rekening mee.

De selectiedagen vinden plaats op woensdag 7 en vrijdag 9 februari 2024. Je wordt ingedeeld op een ochtend of een middag van één van beide dagen >> Meer informatie over de selectieprocedure.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Wisselen van studie?

Ben jij onzeker over je studiekeuze en denk je erover om te wisselen van studie? Binnen het economische domein is het mogelijk om te wisselen en daarbij te kiezen tussen andere economie-gerichte bacheloropleidingen. Wil je niet wachten tot volgend jaar voordat je met die studie kunt beginnen? Dan is het switch-programma iets voor jou. Klik hier voor meer informatie. 

Interessegebieden

 • Economie en Bedrijf
Meld je aan via Studielink