'Ik ben niet goed met cijfers, maar omdat ik taxeren heel interessant vind gaat het eigenlijk heel gemakkelijk'

  • Student aan het woord
EU8A9086.JPG

Nina Schonenberg zit in haar eerste jaar van de opleiding Vastgoedkunde. Later wil ze samen met een vriendin een eigen makelaarskantoor beginnen, maar leert nu eerst graag alle facetten van de vastgoedwereld.

De vrolijke Nina Schonenberg zit in haar eerste jaar van de opleiding Vastgoedkunde. Ondanks dat ze nog maar een half jaar aan de slag is, heeft ze al heel veel geleerd. “Als ik kijk hoe veel ik wist in de 1e week en nu, had ik niet verwacht dat we nu al zo ver zouden zijn.” Ze heeft ook wel een beetje mazzel. Ondanks dat ze zelf heel gemotiveerd is, heeft Nina ook echt een toffe klas; “af en toe gaan we samen sporten of even eten. Het is erg gezellig met zijn allen. We helpen elkaar en dat zie je ook terug in de resultaten; alles gaat makkelijker omdat we zo goed samenwerken.”

Ervaring

Het scheelt dat Nina al wat studiejaren erop heeft zitten. Eerst heeft ze een mbo secretaresse afgerond, toen een tussenjaartje en daarna begon ze vol enthousiasme aan de opleiding Vastgoedkunde. De mbo was niet helemaal wat ze zocht, te makkelijk. Maar toch beseft ze dat het een mooie basis is voor de opleiding die ze nu volgt. “Ik heb daar al veel meekregen als het gaat om zelfpresentatie, dingen op een bepaalde manier bespreken, omgang met relaties. Iets wat nu toch ook op een manier weer terugkomt in de opleiding.”

Maatschappij

Vastgoedkunde werkt met interessegebieden. Door middel van het interessegebied ‘normen en waarden’ krijg je veel mee over de ethiek van de vastgoedwereld. “Mensen met veel geld kunnen eigenlijk overal wonen waar ze willen. Er is een groot woningtekort voor juist hele andere doelgroepen zoals ouderen, studenten en sociale huur. Het geeft dus een veel beter gevoel om daar iets voor te betekenen.” Nina mag het ontwerp voor Meerstad presenteren aan de huidige opdrachtgever. Bij een goed ontwerp en presentatie is het mogelijk dat hun idee uitgevoerd wordt en de wijk zo toch wat gemengder wordt. “Dat geeft een veel beter gevoel dat iedereen meegenomen wordt.”

Droom

Nina heeft wel een ultieme vastgoeddroom: samen met haar vriendinnetje uit Leeuwarden, die dezelfde opleiding volgt, een makelaarskantoor beginnen. “Het lijkt mij gewoon geweldig om huizen te tonen, blije koppies te zien en prachtige woningen te verkopen.” Nina snapt wel dat dit stap voor stap gaat, net als de inhoud van de opleiding. “Alles wat je nu leert kun je heel goed gebruiken in het echt. Mijn ouders hebben net zelf een huis verkocht en dan begrijp je heel goed welke stappen voorbij komen, het is geen Chinees meer.”