'Ontzettend mooi dat ik nu de mogelijkheid heb om een projectplan te realiseren'

  • Onderwijsproject
Daniel Datema 3 LR.jpg

Daniël Datema volgt de opleiding Vastgoedkunde aan de Hanzehogeschool. Tijdens de Week van de Nieuwe Economie bedacht hij samen met zijn projectgroep een prachtig en realistisch idee, die veel impact kan hebben op de stad Groningen.

Eerder heeft Daniël de mbo Retailmanagement afgerond, maar was voor zijn gevoel nog niet klaar met studeren. Hij wilde iets in de bedrijfskundige richting, maar niet te theoretisch. Vastgoedkunde paste goed in dit beeld. De verwachtingen van de opleidingen lijken na een half jaar ook uit te komen.

Verschillende disciplines

In het eerste half jaar van de opleiding vond de Week van de Nieuwe Economie plaatst. Een duurzaam evenement die wordt georganiseerd voor alle studenten van het Instituut voor Bedrijfskunde. De projectgroep bestond uit 7 personen, met allemaal een andere opleiding als achtergrond. De opdracht: bedenk een duurzaam businessidee. “Het was een pittige week, waar veel van je gevraagd werd. Maar dit heeft ontzettend goed uitgepakt, omdat je met de juiste kaders iets geweldigs neer kon zetten in 1 week!”

Idee met impact

Daniël heeft samen met zijn groep een recycle idee bedacht, met als doel om het mensen makkelijker te maken om hun flesjes en blikjes te recyclen. Ze bedachten een compact inleversysteem boven de grond, met een opslag onder de grond, waar mensen hun blikjes in kunnen gooien en direct het statiegeld via een contactloze manier op hun rekening krijgen. Geen bonnetjes, geen kleingeld. Hun idee won: “Aan het einde loop je samen met je groep MartiniPlaza uit en dan denk je: wat hebben wij iets gaafs gedaan neergezet!”

Vervolg

Daniël wilde het er niet bij laten en vroeg zijn groep of hij het idee verder mocht uitwerken. Hij kreeg de toestemming van zijn groepsgenootjes en zocht advies van een docent. Want ja, waar moet je beginnen? Een docent van de opleiding adviseerde om naar de gemeente te stappen met zijn plan, omdat dit ook een partij is die Daniël wel nodig heeft om het plan te realiseren. Vol moed gaf hij een presentatie aan de gemeente Groningen.

De gemeente was zeer enthousiast en gaven aan dat Daniël het plan nog iets verder uit moet werken. Omdat hij het nu nog even druk met school heeft, schakelde Daniël ook nog de hulp van zijn vader in. Ze voegen meer details toe aan het plan en mogen dan weer terugkomen bij de gemeente om te kijken hoe ze het samen in de praktijk brengen. “Het zou ontzettend tof zijn als we het kunnen realiseren. Het zorgt ook voor een schonere stad, minder vervuiling en het wordt makkelijker voor mensen om hun statiegeld te verkrijgen. Iedereen blij.”

Wanneer denk jij dat we dit prachtige idee terugzien?

Interessegebieden

  • Economie en Bedrijf
  • Gedrag en Maatschappij