Meisje op de campus

Van vwo naar hbo

Met een vwo-diploma op zak kun je kiezen tussen het hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo). Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee? Je vindt het op deze pagina! Het beste beeld krijg je wel door het onderwijs zelf te ervaren, bijvoorbeeld door een Open Dag te bezoeken, te praten met studenten of een Meeloopdag te volgen. Zo kom je erachter welke studieroute het beste bij je past!

Jouw volgende stap

 • Drie studenten praten voor de Van DoorenVeste

  Snelle routes voor vwo'ers

  Speciaal voor vwo'ers zijn er snelle routes. Bij opleidingen die dit aanbieden kun je in drie jaar je bachelordiploma halen. Ga je daarna voor je mastergraad, dan kun je dus in vier of vijf jaar klaar zijn. Dat is snel!

  Bekijk de snelle routes
 • Jouw studiekeuze - ik heb geen idee.jpg

  Uitdaging naast je studie

  Het Hanze Honours College biedt talentvolle studenten de mogelijkheid om het maximale uit zichzelf en hun studie te halen en zich te onderscheiden van hun medestudenten.

  Meer informatie
 • Studenten overleggen

  Ontdek jouw volgende stap

  Benieuwd welke stappen kunnen helpen om een studie te kiezen? In onze routekaart zie je eenvoudig wat jouw volgende stap naar een goede studiekeuze is.

  Bekijk de routekaart
 • Studiekeuzetest hoofdfoto.jpg

  Ontdek jouw interesses

  Wat vind je leuk om te doen? En waar ben je goed in? Ontdek het met de studiekeuzetest! Je krijgt inzicht in welke interessegebieden en bijbehorende opleidingen het beste bij jou passen.

  Doe de test
 • HanzePromotieMaart22-1932

  Bezoek onze evenementen

  Denk jij erover om aan de Hanze te gaan studeren? Wil je sfeer proeven en ervaringen van andere studenten horen? Bezoek dan een Open Dag of één van de andere voorlichtingen!

  Bekijk het overzicht
 • Studiekiezers lopen door Hanzegebouw

  Volg een master na je bachelor

  Na het afronden van je bachelor kun je ervoor kiezen om door te studeren en een masteropleiding te volgen. Dit kan een universitaire master zijn, maar ook een praktijkgerichte hbo-master.

  Leer meer

Wat zijn de verschillen tussen hbo en wo?

Met je vwo naar het hbo of wo?

Thumbnail video studieroutes vwo-hbo-wo.png

Als vwo'er voor het hbo of wo kiezen? In deze video vertellen vijf oud-vwo'ers over hun ervaring en keuze!