'Deze opleiding sloot zo goed aan, omdat ik hier echt leer hoe ik het later moet doen'

  • Student aan het woord
JHO-20230525-2278.jpg

Amber ging naar het hoge noorden om Bedrijfskunde in 3 jaar te volgen. Omdat ze na haar VWO nog een tussenjaar genomen had, was ze bang dat ze veel ouder was dan haar klasgenoten. Gelukkig was dat niet aan de orde bij deze variant van de bachelor-opleiding.

“In Groningen studeren was eigenlijk helemaal geen optie”, begint Amber Siebring haar verhaal. Amber komt uit Herwijnen, dichtbij Den Bosch. Dat ligt nou niet bepaald om de hoek. Ze rondde eerst haar VWO af en nam toen een tussenjaar. Ze volgde toen een High School jaar in America. Eenmaal terug in Nederland, ging ze opzoek naar een opleiding. Ze kwam tijdens haar zoektocht Bedrijfskunde in 3 jaar tegen. “Bedrijfskunde was mij niet echt duidelijk, wat moest ik daar nou van verwachten?”.

“Ik kan goed leren en ben goed in tentamens, maar waar doe je dat eigenlijk voor?” Coach Cor, van de opleiding Bedrijfskunde in 3 jaar, gaf haar een duidelijke uitleg. “Hoe hij over de opleiding sprak, paste goed bij het beeld wat ik van een opleiding had. Er werd mij duidelijk dat het goed aansluit bij het werkveld, omdat je echt leert hoe het moet na de opleiding”. Zo ging ze helemaal naar het hoge noorden om te gaan studeren. “Ik moest het toch geprobeerd hebben. Nu heb ik hier ook een vriend, dus misschien blijf ik hier wel”.

Over de opleiding heeft Amber eigenlijk niets negatiefs te melden. Het was in het begin chaotisch, achteraf is dat ook de bedoeling: “Ze gooien je in het diepe, zodat je leert af te stappen van het schoolse en direct kan ervaren wat er in je zit als bedrijfskundige”. De opleiding Bedrijfskunde in 3 jaar zit nu in een nieuw curriculum. Amber vindt het juist wel prima om een soort van proefkonijn te zijn: “Hierdoor heb je als student veel inspraak. Je kunt goed in discussie gaan en daarbij met onderbouwde argumenten aangeven wat voor jou goed werkt. Het is fijn dat er geluisterd wordt.”

Tijdens de opleiding leer je hoe je als bedrijfskundige te werk gaat. De echt bestaande opdrachtgevers leggen een probleem voor die je moet oplossen. “Je komt erachter dat de aangegeven oplossing niet altijd past bij het probleem, en gaat dan opzoek naar de bron. Als je daar dan een oplossing voor bedenkt, is hun aangegeven probleem ook vaak opgelost”. Amber leert dus verder te kijken. Omdat ze geen colleges heeft is het soms moeilijk om door te hebben dat ze leert, maar na twee semesters gaan werkzaamheden toch veel makkelijker dan in het eerste semester.

Amber raadt iedereen met een E&M achtergrond aan deze opleiding te volgen: “Het is een fijne opleiding en je kunt er zoveel uithalen.” Werktechnisch maar ook op persoonlijk vlak haalt ze het beste uit haarzelf: “ik probeer mijn adviezen aan een bedrijf altijd naar een hoger niveau te tillen.” Tijdens de opleiding komt ze erachter dat ze het vooral belangrijk vindt om te werken voor mensen die achter hun bedrijf staan: “Ik help liever de bedrijven die iets doen omdat ze gepassioneerd over hun diensten zijn en achter het idee van het bedrijf staan. Zolang geld verdienen maar niet de eerste en grootste drijfveer is.”

JHO-20230525-2260.jpg