'Het voelt niet als studeren, je leert door te doen'
- Student aan het woord
Kasper Buursma is een geboren stadjer en hij volgt de opleiding Bedrijfskunde in 3 jaar, waar ook een internationaal semester in verwerkt zit. Benieuwd hoe hij dit vindt? Lees dan snel verder.
Kasper rondde een paar jaar terug zijn vwo af. Leren was niet zijn ding, maar zijn examens ging boven wonder heel goed. Hij had even geen zin meer in school en nam een tussenjaar, reisde af naar Thailand en Vietnam. Eigenlijk wilde hij nog steeds niet beginnen met een opleiding: “Maar ik kwam er toch wel achter dat een papiertje wel handig zou zijn haha.” Kasper sprak een vriend die de opleiding Bedrijfskunde in 3 jaar al volgde. “Een opleiding in 3 jaar, geen tentamens en veel binding met de praktijk, ik hoefde niet meer verder te kijken. Dit was het!”
Kasper was geïnformeerd over het internationale semester, maar het was hem niet zo bij gebleven. Dat was even schakelen: “Tot dusver hadden we alleen maar les gehad in het Nederlands, je leert ook alle termen in het Nederlands. Ik moet continu switchen van taal, ook praat je Engels met mensen waar je normaal Nederlands mee spreekt. Even wennen.”
De reden voor het Engelsetalige semester, ook wel cultural differences genoemd, is vanwege buitenlandse studenten die aansluiten bij de opleiding. Voor hun is het een minor in het buitenland. In Kasper zijn groep sluit een meisje uit Taiwan aan. “Een hele rustige meid, compleet andere cultuur en werkwijze. Ze heeft aansturing nodig en is afwachtend, maar werkt vervolgens alles perfect en heel uitgebreid uit. Fijn om mee samen te werken en het werkt heel motiverend.”
In het internationale semester konden de studenten ook op reis naar New York. Dit vond Kasper ontzettend indrukwekkend. Hij ging zelf al twee dagen eerder heen, de reis was zo goedkoper en kon hij mooi in zijn eentje de stad verkennen. Toen de rest van zijn klas er was gingen ze langs bij giganten. Ze spraken met een Amerikaan die veel zaken doet met Nederland, maar ook met een Nederlander die het helemaal gemaakt heeft op Wallstreet: “Bizar hoe hard hij moet werken, maar hij heeft wel een heel mooi bedrijf neergezet. Van buiten zie je dat niet zo, maar van binnen was het heel gaaf. Die man heeft het wel echt gemaakt.” Gemiddeld werken Amerikanen 80/90 uur per week. “Niet voor mij weggelegd, maar heel veel respect.”
Wat wil Kasper dan wel? Werken met andere culturen is Kasper niet onbekend. Hij werkt bij een opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen. Hij begeleidt de mensen met verschillende zaken en persoonlijke ontwikkeling. Hij hoopt daar eigenlijk ook zijn afstudeeropdracht te kunnen doen. “De organisatie van de opvangcentra is in haast en nood opgezet, hier valt nog veel te verbeteren op gebied van processen of organisatiestructuren. Mooie kans en hopelijk goed genoeg voor mijn afstuderen. En anders voor de toekomst?”
Waar denk jij dat Kasper terecht komt?
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?