'Als ik mijn studieadviseur mail, kan ik meestal direct terecht bij haar voor een gesprek'

  • Student aan het woord
Testimonial Tom Hendrinkse.png

Tom Hendrikse is ALO-student aan de Hanzehogeschool en talentvolle hardloper. Zo eindigde Tom in januari als tweede in de halve marathon van Egmond en werd hij daarna Nederlands kampioen lange cross. De atleet van Team 4 Mijl kwam vorig jaar in actie op de marathon tijdens het EK in München en hoopt zich te kwalificeren voor de Olympische marathon van volgend jaar in Parijs.

Fotobron: Erik van Leeuwen

Naast het studeren en hardlopen geeft Tom in het kader van HanzeFit looptraining aan medewerkers van de Hanzehogeschool. “Ik vind het hartstikke leuk om training te kunnen geven,” vertelt Tom. “Vanuit de Hanzehogeschool zochten ze nog looptrainers en daarmee kon je dan studiepunten verdienen. Dus dat leek mij wel leuk om te gaan doen. Dan kan ik mijn passie overdragen op lopers en ik kan er studiepunten mee verdienen dus ik dacht: ‘één en één is twee.’ Zo ben ik ermee begonnen.”

Beter leren lopen

“De oefeningen doen ze voornamelijk ook om beter te leren lopen. Dat klinkt alsof je een klein kind moet leren lopen, maar medewerkers van de Hanze of iemand van mijn leeftijd of iemand van 50 moet je nog steeds leren lopen. Op een gegeven moment ga je steeds een beetje meer ingezakt lopen, maar je wilt juist dat iemand zich meer opstrekt en trots op zichzelf is, zeg ik altijd, en de armen gebruikt. Een hijskraan heeft achter ook iets hangen omdat het anders voorover kantelt. Dus wij moeten trots zijn en onze armen goed meenemen en als je dat allemaal goed doet, ga je beter leren lopen en zal het ook makkelijker gaan.”

Studie en topsport

Tom is vierdejaars student ALO aan de Hanzehogeschool. “Ik doe een jaar langer over de studie, maar dat vind ik niet per se erg. Ik train er ook veel naast. Zo’n twaalf tot veertien keer per week. Dus dan is het best wel pittig om ook nog de studie voltijd te doen. En ik merkte dat ik door de coronaperiode ook wel wat achterstand had opgelopen in vooral de interactie met kinderen. Daarom moest ik er een half jaar langer over doen om te laten zien dat ik ook daadwerkelijk de praktijk in kan. Het gaat nu harstikke goed.”

Rust

“Ik zie de momenten dat ik niet aan het trainen ben ook wel een beetje als rust. Dus als ik niet aan het trainen ben, zit ik achter mijn laptop en dan ben ik gewoon aan het werk en zie ik dat ook als een beetje afleiding. Ik wil niet altijd bezig zijn met hardlopen. Ik ben al vaak genoeg bezig met hardlopen. Dan vind ik het heerlijk om even wat letters weg te typen en gewoon te zitten en te rusten. Tegelijkertijd kan ik een voetenbadje met magnesium nemen. Daar herstel ik ook weer beter van. Dus ik zie dat alleen maar als een voordeel.”

Hulp

“Ik merk wel dat ik veel op mezelf aangewezen ben. Ik wil wel hulp, maar ik probeer ook veel dingen zelf op te lossen. Als je hulp zou willen, dan is die zeker weten wel beschikbaar. Als ik mijn studieadviseur mail, kan ik meestal direct terecht bij haar voor een gesprek en dan is het belangrijk dat je laat zien hoe je het wilt aanpakken. Dat je een goed plan hebt. Dan zijn je studieadviseur en de SLB-er er om je daarbij verder te helpen en begeleiden.”

Bekijk hieronder de video over topsportstudent Tom Hendrikse

Testimonial Tom Hendrinkse.png