LEDs Grow Plants

  • Algemeen
LEDs Grow Plants.png

Kennis over planten is onmisbaar, want planten spelen een belangrijke rol in ons leven en in de samenleving. Bij de verduurzaming en optimalisatie van onze landbouw bijvoorbeeld, maar ook op het gebied van de voedselveiligheid. Regelmatig horen wij dat in het onderwijs de kennis en aandacht voor planten afneemt, dat vinden wij jammer. Met ons project LEDs Grow Plants willen we daar verandering in brengen. We organiseren in november 2023 een cursus voor docenten/TOA's Biologie en zijn we op zoek naar een school in Groningen die een mobiele LED trolley wil inzetten voor praktisch plantenonderwijs in het Havo curriculum.

Cursus LEDs Grow Plants

Experimenten in de klas met planten: welke rol spelen licht en plantenvoeding?
Dit najaar biedt het Instituut voor Life Science & Technology een cursus aan voor docenten Biologie en TOA’s van Havo 4 en 5. In vier middagen bieden we inspiratiecolleges aan en denken we graag mee hoe je het plantenonderwijs verder vorm kunt geven. Daarnaast zijn er twee uitgewerkte experimenten beschikbaar die aansluiten op het biologieprogramma. Zo kunnen we het plantenonderwijs actueler, interessanter en vooral (nog) leuker maken.

In de cursus komen verschillende onderwerpen uit de plantenfysiologie aan bod en gaan we in op de (vaak onbekende) rol die planten in ons dagelijks spelen. Denk bijvoorbeeld aan speedbreeding, het versnellen van een plantlevenscyclus door verschillende lichtkleuren, dat o.a. ingezet wordt voor het ontwikkelen van schimmelresistente gewassen. Maar ook inhoudsstoffen van planten voor menselijke consumptie of medicijnproductie kunnen we verhogen door specifieke meststoffen of licht. 
Bekijk hier de video over ons plantenonderzoek op onze ZAP-locatie.

Doelgroep: Havo-docenten Biologie & hun TOA’s. Om als school het meest uit deze cursus te halen, adviseren we deel te nemen als koppel Docent/TOA.

Aansluiting lesprogramma: de cursus en ontwikkelde experimenten sluiten aan bij het Havo-onderwijsprogramma Biologie, lesmethode Nectar en Biologie voor jou.

Data cursus:
Dinsdag 21 november 2023 – 14.00 – 17.00 uur
Dinsdag 12 december 2023 – 14.00 – 17.00 uur
Dinsdag 9 januari 2024 – 14.00 – 17.00 uur
Dinsdag 30 januari 2024 – 14.00 – 17.00 uur

Locatie: Zernike Advanced Processing (ZAP), Entrance, Zernikelaan 17, Groningen

Aantal deelnemers: 8

Kosten: €350,- per persoon

Programma per cursusmiddag
14.00 – 15.15 uur: Inspiratiecollege
15.15 – 15.30 uur: Pauze met koffie en thee
15.30 – 17.00 uur: Ontwikkelen eigen plantonderzoeksproject voor in de klas. Of testen van één van onze twee uitgewerkte experimenten, waarvan één gericht op effecten van lichtkleur en één gericht op effecten van meststoffen op plantenontwikkeling.

Mobiele LED Trolley
Als aansluiting op deze cursus is er voor een school in Groningen een mobiele LED trolley beschikbaar voor plantenonderwijs op eigen locatie. Zie ook de informatie onderaan deze pagina.

Docenten
De cursus LEDs Grow Plants wordt gegeven door Dr. Désirée den Os, docent-onderzoeker Plantfysiologie en Biotechnologie en Dr. Ties Ausma, docent-onderzoeker Plantenbiologie. Beiden zijn verbonden aan het Instituut voor Life Science & Technology en het Kenniscentrum Biobased Economy van de Hanzehogeschool Groningen.

Aanmelden
Wil je meedoen aan de cursus  LEDs Grow Plants? Schrijf je dan vóór 2 november in via dit aanmeldformulier. Er is plek voor 8 deelnemers. Na inschrijving nemen we contact met je op. Bij grote belangstelling  overwegen we of de cursus een vervolg zal krijgen.

Heb je nog vragen over de cursus LEDs Grow Plants, neem dan contact op met [email protected]

Pilot project Mobiele LED-trolley LEDs Grow Plants

Dit schooljaar draaien we een pilot met een state-of-the-art mobiele onderzoekstrolley voor het groeien van planten in de klas. De trolley heeft 3 lagen met instelbare dynamische LED-verlichting. Met bijgeleverde apparatuur kan het spectrum van het licht gemeten worden, maar ook de omgevingstemperatuur. De bewatering, al dan niet met meststoffen, kan automatisch gegeven worden. Dit is in te stellen op 1x of zelf vaker per dag. 

Voor deze pilot zijn we op zoek naar een school uit Groningen (provincie of stad) die met een docent Biologie voor Havo 4/5 en een TOA aan deze pilot willen deelnemen. De docent Biologie en TOA volgen dan de cursus LED’s Grow Plants (start november 2023) en wij begeleiden het project op afstand gedurende de uitleen van de LED-trolley.  Het pilotproject loopt van februari – mei 2024. Er zijn twee experimenten ontwikkeld die met de trolley uitgevoerd kunnen worden, maar er is uiteraard ook ruimte voor eigen ideeën.

  • Insteek onderwijs niveau Havo 4/5
  • Uitleen LED-trolley feb-mei 2024
  • Docent Biologie & TOA zijn beschikbaar en volgen cursus LEDs Grow Plants
  • Kosten: €600,- p.p. (prijs is incl. cursus)

Deelnemen?
Wil jouw school graag deelnemen aan het pilotproject LED-trolley en zijn een docent Biologie en een TOA beschikbaar om de cursus te volgen en dit project te begeleiden? Neem dan contact op met Désirée den Os: [email protected]. Vanwege de financiering van de pilot zijn we op zoek naar een school uit stad of provincie Groningen. Het is de bedoeling dat in schooljaar 2024-2025 de LED-trolley ondergebracht kan worden bij een andere school en wellicht kunnen we ervoor zorgen dat er in de toekomst meer LED-trolleys beschikbaar komen, dat zou natuurlijk prachtig zijn.