LEDs Grow Plants

  • Algemeen
LEDs Grow Plants.png

Kennis over planten is onmisbaar, want planten spelen een belangrijke rol in ons leven en in de samenleving. Bij de verduurzaming en optimalisatie van onze landbouw bijvoorbeeld, maar ook op het gebied van de voedselveiligheid. Regelmatig horen wij dat in het onderwijs de kennis en aandacht voor planten afneemt, dat vinden wij jammer. Met ons project LEDs Grow Plants willen we daar verandering in brengen.

Cursus LEDs Grow Plants

Experimenten in de klas met planten: welke rol spelen licht en plantenvoeding?
Afgelopen najaar heeft het Instituut voor Life Science & Technology voor het eerst een cursus aangeboden voor docenten Biologie en TOA’s van Havo 4 en 5. In 2024-2025 wordt deze cursus waarschijnlijk weer gegeven. In vier middagen bieden we inspiratiecolleges aan en denken we graag mee hoe je het plantenonderwijs verder vorm kunt geven. Daarnaast zijn er twee uitgewerkte experimenten beschikbaar die aansluiten op het biologieprogramma. Zo kunnen we het plantenonderwijs actueler, interessanter en vooral (nog) leuker maken.

In de cursus komen verschillende onderwerpen uit de plantenfysiologie aan bod en gaan we in op de (vaak onbekende) rol die planten in ons dagelijks spelen. Denk bijvoorbeeld aan speedbreeding, het versnellen van een plantlevenscyclus door verschillende lichtkleuren, dat onder andere ingezet wordt voor het ontwikkelen van schimmelresistente gewassen. Maar ook inhoudsstoffen van planten voor menselijke consumptie of medicijnproductie kunnen we verhogen door specifieke meststoffen of licht. 
Bekijk hier de video over ons plantenonderzoek op onze ZAP-locatie.

Doelgroep: Havo-docenten Biologie & hun TOA’s. Om als school het meest uit deze cursus te halen, adviseren we deel te nemen als koppel Docent/TOA.

Aansluiting lesprogramma: de cursus en ontwikkelde experimenten sluiten aan bij het Havo-onderwijsprogramma Biologie, lesmethode Nectar en Biologie voor jou.

Data cursus: 
De data voor deze cursus worden nog bekend gemaakt.

Locatie: Zernike Advanced Processing (ZAP), Entrance, Zernikelaan 17, Groningen

Aantal deelnemers: 8

Kosten: €350,- per persoon

Programma per cursusmiddag
14.00 – 15.15 uur: Inspiratiecollege
15.15 – 15.30 uur: Pauze met koffie en thee
15.30 – 17.00 uur: Ontwikkelen eigen plantonderzoeksproject voor in de klas. Of testen van één van onze twee uitgewerkte experimenten, waarvan één gericht op effecten van lichtkleur en één gericht op effecten van meststoffen op plantenontwikkeling.

Mobiele ledtrolley: Als aansluiting op deze cursus is er voor een school in Groningen een mobiele ledtrolley beschikbaar voor plantenonderwijs op eigen locatie. Deze trolley staat op dit moment bij het H.N. Werkman Stadslyceum.

Docenten
De cursus LEDs Grow Plants wordt gegeven door Dr. Désirée den Os, docent-onderzoeker Plantfysiologie en Biotechnologie en Dr. Ties Ausma, docent-onderzoeker Plantenbiologie. Beiden zijn verbonden aan het Instituut voor Life Science & Technology en het Kenniscentrum Biobased Economy van de Hanzehogeschool Groningen.

Aanmelden

Er is plek voor 8 deelnemers in de cursus. Aanmelden is op dit moment nog niet mogelijk. Heb je belangstelling om de cursus LEDs Grow Plants te volgen of vragen, neem dan contact op met [email protected]