Business Class Ondernemerschap

  • Minor
AC

Business Class Ondernemerschap

Niveau
Minor
Taal
Nederlands
Credits
30 ECTS
Startmaanden
Start: september, februari
Locaties
Groningen
  • Economie en Bedrijf

Ben je een ondernemend persoon, ben je benieuwd naar hoe het is om te ondernemen en wil je aan de slag met de start van je eigen bedrijf? Kies dan voor de Business Class Ondernemerschap.

Over deze minor

De Business Class Ondernemerschap bereidt studenten al 20 jaar voor op een carrière als zelfstandig ondernemer. De minor is gevolgd door honderden ondernemende studenten. Tientallen alumni hebben een succesvolle carrière als zelfstandig ondernemer.

Je begint de minor met een eigen bedrijfsidee. Dit idee werk je zelf of samen met een medestudent uit tot een echt bedrijf. Eerst onderzoek je of jouw idee wel aansluit op de behoeften van de markt. Vervolgens werk je het bedrijfsidee verder uit tot een volledig business plan. De minor werkt volgens het principe "de vent is de tent". Dit betekent dat de persoonlijkheid en kwaliteiten van de ondernemer de basis vormen voor een succesvol bedrijf. Je zult daarom intensief werken aan je professionele vaardigheden. Hierbij is samenwerking met andere (student)ondernemers en je netwerk van groot belang, want "Samen kom je verder"!

De docenten van de minor stimuleren je om zo veel mogelijk in aanraking te komen met de praktijk, zij hebben zelf ook ruime ervaring op dit gebied. Er worden  gastcolleges en bedrijfsbezoeken georganiseerd. Onderdeel van de minor is een competitie waarin je je bedrijf mag pitchen aan externe experts en investeerders. Van jou, als deelnemer aan de minor, wordt een actieve en ondernemende houding gevraagd. Je neemt zelf verantwoordelijkheid voor je leerproces en het succes daarvan en wellicht start je tijdens of na de minor daadwerkelijk je eigen bedrijf!

BusinessMatch Groningen 

BusinessMatch Groningen is een onafhankelijke stichting die ondernemerschap motiveert en stimuleert onder studenten aan de Hanzehogeschool Groningen. Dit doet BusinessMatch Groningen onder andere door het organiseren van dé competitie voor ondernemende studenten. De studenten die de Business Class Ondernemerschap volgen, zullen tijdens meerdere rondes van de BusinessMatch Competitie de jury proberen te overtuigen met hun bedrijfsconcept. De jury geeft adviezen en feedback om de groei van de ondernemers en hun bedrijfsconcepten te bevorderen. In een spannende finale wordt de winnaar bekendgemaakt, die een wisselbeker en ondernemende prijzen wint.

BusinessMatch Groningen organiseert verder een ondersteunend programma van gastcolleges die worden gegeven door mensen uit de praktijk. Hierdoor kunnen studenten, naast kennis, ook contacten opdoen en hun netwerk uitbreiden. Ook worden een kennismakingsevent en een bedrijfsbezoek georganiseerd.

Ga voor meer informatie naar www.businessmatchgroningen.nl.

Passie en motivatie

Voor de Business Class Ondernemerschap zoeken we studenten met drive en doorzettingsvermogen, die hun droom willen waarmaken. Motivatie en passie zijn namelijk belangrijke succesfactoren voor het ondernemerschap. Daarnaast is het handig als je al een bedrijfsidee hebt, maar dit is niet strikt noodzakelijk. Je ontwikkelt vanuit een idee je bedrijfsconcept en geeft vorm aan je businessplan. Je werkt voornamelijk individueel, maar het is ook mogelijk om in duo's te werken.

Interview met Thijs Wiggers 20 jaar 3e jaar van de opleiding Facility Management en Kesmon Struik 20 jaar 3e jaar Vastgoedkunde.


“Businessclass Ondernemerschap is de minor waar persoonlijke ontwikkeling en vrijheid samenkomen om een ondernemersvisie te realiseren. Met Bagga als ons levend bewijs, bouwden wij hier niet alleen aan een businessplan, maar aan onze toekomst”

We zijn eigenlijk al 10 jaar bevriend en hebben de afgelopen jaren samen veel gesport en over ondernemen gepraat. We dachten we moeten aan de bak en deze minor was een perfecte kans om hier mee te beginnen.

De minor is behoorlijk toegankelijk voor elke opleiding binnen de Hanze. Je krijgt ook een basisuitleg over bedrijfskunde wat wij al wel kenden van onze studies maar dat maakt de minor wel toegankelijker voor mensen zonder voorkennis.

Wat voor ons heel goed uitkwam is dat wij al wilden ondernemen, en daarin is vrijheid belangrijk. De studiebelasting van de minor viel mee. Er waren niet veel verplichte lessen waardoor je veel vrijheid had om je eigen weg te kiezen en je onderneming op te zetten. Tegelijkertijd was er ook veel begeleiding die je nodig had. De vrijheid stimuleerde ons ook om bezig te gaan met onze onderneming.

Wanneer we vragen hadden konden we alle docenten opbellen en meetings inplannen. Je kon echt goed gebruik maken van de begeleiding in allerlei opzichten dat was ideaal. We hebben bijvoorbeeld onze leverancier van een soort mentor die ons hielp. Je bouwt een kenniskring en netwerk er mee op.

Voor de minor hadden we een idee voor een onderneming, uiteindelijk bleek ons eerste idee niet haalbaar. Dus we moesten opnieuw een concept ontwikkelen uiteindelijk hebben een nieuw idee ge-pitched en uitgewerkt.

Daaruit is ons bedrijf Bagga ontstaan. We maken producten voor actieve professionals. We zijn begonnen met tassen. De essentie van ons product dat je er mee na de gym kunt en tegelijk de tas mee kunt nemen de hele dag. We zien het als de link tussen fitness en business, sportief en zakelijk en aan de binnenkant ruimte voor o.a. je voeding, (natte) sportspullen en dit allemaal gescheiden van je laptop in dezelfde tas. Zie de website van Bagga

Ik zou de minor aanraden mits je van plan om te gaan ondernemen. De vrijheid die je krijgt om met je onderneming bezig te gaan stimuleert wel. Maar je moet dus wel een serieuze idee hebben en er ook echt met discipline mee aan de slag te gaan en zelf het initiatief te nemen om gebruik te maken van de uitstekende begeleiding.

Het is een mooie kans om je idee en je zelf te ontwikkelen, ook vakken zoals persoonlijk leiderschap hebben we veel aan gehad. Het is ook een soort therapie sessie, over het waarom en je eigen drijfveren. De minor wordt volledig op jou afgestemd; echt maatwerk voor jou als persoon en je ondernemersidee.

 

 

 

bagga.jpg

Voor je kunt beginnen

  • Deze minor is toegankelijk voor
  • Derde en vierdejaarsstudenten van de Hanzehogeschool Groningen, ORM-studenten uitgezonderd;
  • Derde en vierdejaarsstudenten van de bij Kies Op Maat aangesloten hogescholen/universiteiten;
  • Derde en vierdejaarsstudenten van overige hogescholen/universiteiten betalen € 100,- per ECTS credit.
  • Je dient je propedeuse behaald te hebben.
  • Inschrijven kan van 6 mei tot 12 mei via Osiris, aanmelden na loting kan vanaf 20 mei.

Veelgestelde vragen

Contact

Interessegebieden

  • Economie en Bedrijf