Opbouw van je opleiding
Opbouw van je opleiding
In het eerste jaar oriënteer je je op alle facetten van het beroep van facility manager. Van huisvesting tot werkplekken voor medewerkers en van catering tot beveiliging.
Lees meer over de opbouw van de studie in
Jaar 1
Jaar 2 en 3
Jaar 4
Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar moet je in het eerste jaar minimaal 45 van de 60 EC's behalen. Bij te weinig punten, krijg je een negatief Bindend Studie Advies (BSA) en mag je de opleiding niet vervolgen.
Na het eerste jaar
Na het eerste jaar
Vanaf het tweede jaar kun je zelf de volgorde van de semesters bepalen. Je verdiept je in projecten waarmee je je technische, bedrijfskundige, mensgerichte en commerciële kennis op het gebied van facility management vergroot. Je werkt voor echte opdrachtgevers in innovatiewerkplaatsen. Voorbeelden van projecten zijn: je ontwikkelt een duurzaam beheersplan voor een brandweerkazerne; je bedenkt een nieuwe dienst die bijdraagt aan een gezonde omgeving; je lanceert een product op het gebied klantbeleving en gastvrijheid voor een festivalorganisatie.
Je vindt hier alles over
jaar 2 en 3 van de studie.
Keuze en begeleiding
Keuze en begeleiding
Vanaf het eerste jaar heb je een eigen studiecoach. Hij of zij begeleidt je bij de keuzes die je maakt in je studie en leert je hoe dat moet. Een paar keer per jaar bespreek je je studieresultaten. Je studiecoach kan zo goed de vinger aan de pols houden.
Verder ondersteunt de studiecoach jou bij het ontwikkelen van de competenties die je nodig hebt. In een persoonlijk ontwikkelingsplan leg je vast welke competenties je al hebt verworven en aan welke competenties je nog wilt werken. Ook onderbouw je je keuzes die je tijdens de opleiding maakt. Ten slotte leg je je keuzes vast in een jaarlijkse studieovereenkomst.
Stage lopen
Stage lopen
In de hoofdfase van je studie ga je op managementstage. Gedurende 1 semester ben je als 'assistant to the manager' aan het werk in een bedrijf. Dat kan in Nederland, maar een deel van de studenten gaat naar het buitenland. Het is geen verplichting om naar het buitenland te gaan, maar er zijn heel veel mogelijkheden. We ondersteunen je bij het vinden van een geschikte stageplek, in Nederland óf in het buitenland.
Minoren
Minoren
In de hoofdfase van je studie is het helemaal aan jou. In je tweede of derde jaar kun je zelf kiezen welke minor je volgt. Het Institute of Future Environments, waar Facility Management onder valt, heeft eigen minoren, maar je kunt ook voor een heel ander programma buiten ons instituut of zelfs buiten de Hanzehogeschool kiezen. Het gaat om het verdiepen of verbreden van je kennis en je bepaalt zelf op welk vlak je dat wilt doen.
Afstuderen
Afstuderen
Het afstudeertraject is het laatste onderdeel van je opleiding. Je loopt stage bij een bedrijf of organisatie waar je een opdracht uitvoert die gekoppeld is aan één of meer beroepsrollen binnen het vakgebied van facility management (bijvoorbeeld adviseur, manager, projectleider, ondernemer).
Je toont tijdens en bij afronding van het afstudeertraject aan dat je over de kwalificaties, competenties, kennis en vaardigheden beschikt om als facility manager op hbo-niveau aan de slag te gaan.
Internationale mogelijkheden
Internationale mogelijkheden
Je hoeft je bij Facility Management beslist niet tot Nederland te beperken. Je hebt tal van mogelijkheden. Je kunt je stage in het buitenland doen of bijvoorbeeld je minor invullen door een halfjaar aan een universiteit in een ander land te gaan studeren. Je studiecoach helpt je tijdens je studie om de juiste keuzes te maken. Daarnaast is er het Bureau Buitenlandstages dat je kan begeleiden bij het vinden van een stageplek in het buitenland.
Extra uitdaging
Het honours talentprogramma
Er zijn vele mogelijkheden om je te onderscheiden binnen de opleiding: door de inhoudelijke keuzes die je maakt tijdens je studie, maar ook door deel te nemen aan één van de ‘talentroutes’. Je volgt bijvoorbeeld een honours talentprogramma naast je normale studieroute, je wordt student-assistent of je gaat voor een honoursstage in een zogeheten meester-gezeltraject. Of wie weet studeer je wel cum laude af.
Topsport
Topsport en studie combineren
Ben jij topsporter? Wil jij topsport combineren met Facility Management? Dan is de Hanzehogeschool Groningen dé plek voor jou. Bij ons draait het om jouw talent ontwikkelen en inzetten. Dankzij onze topsportregeling kun je het beste uit je topsportcarrière én maatschappelijke carrière halen en scoor jij in studie én topsport.
Honderden topsporters gingen je al voor, zoals alumna Sanne Meijer, wereldkampioen wakeboarden: "Ik ben zo'n zeven maanden per jaar aan het reizen voor mijn sport. Zonder topsportregeling was het voor mij vrijwel onmogelijk geweest om een studie te volgen. De combinatie van studeren en topsport was soms lastig, maar dankzij de hulp van docenten was het erg goed te doen. Zelfs beter dan verwacht."
Ontdek op Hanze.nl/topsport waarom ons aanbod voor topsporters uniek is in Nederland en kom ook studeren in Groningen: TOPsportstudiestad!