Leergang Mastering Futures Literacy

  • Evenement
Startup city foto.jpeg
  • Datum
    • startdatum

    • einddatum

  • Locatie

    Van OlstBorg

    locatie

Sinds 2017 weten professionals uit het hele land de Hanze te vinden voor de leergang Mastering Futures Literacy: een uniek en op maat modulair programma waarin je niet alleen toekomstbehendigheid ontwikkelt, maar dit ook op passende wijze leert in te zetten in actuele verandervragen uit de eigen praktijk.

Ook in 2025-2026 bieden we de leergang weer aan voor alle professionals die werken aan transitie-/ verandervraagstukken en daarin volop leren en innoveren. 

Bij voldoende deelnemers starten we de leergang dit jaar zowel in het najaar als het voorjaar. De leergang bestaat uit vier opeenvolgende modules van elk twee dagen. Elke module biedt plaats aan minimaal 10 en maximaal 15 deelnemers.

Loes Damhof met groep.jpg

Flyer leergang Mastering Futures Literacy

In de flyer lees je uitgebreid over het programma van de aankomende leergang.

Startup city foto.jpeg

Wat is Futures Literacy?

We gebruiken de toekomst elke dag: we voorspellen, we maken plannen en we dromen. Daarbij doen we altijd aannames, maar daar zijn we ons doorgaans niet van bewust. Terwijl deze onbewuste aannames over de toekomst grote invloed hebben op ons denken en handelen in het heden. Futures Literacy (toekomstbehendigheid) is het vermogen om ons bewust te zijn van onze aannames over de toekomst en deze als lens te gebruiken om anders te denken en handelen in het heden.

TED Talk: Shaping your present by reimagining futures

Bekijk de TED Talk van Loes Damhof over Futures Literacy op YouTube:
Naar de TED Talk

Loes Damhof TedTalk Screenshot.jpg

Waarom is het relevant?

De wereld verandert in hoog tempo. We ervaren deze turbulente tijd als onzeker, omdat onze onbewuste aannames over de toekomst worden uitgedaagd. Dat wat we aanvankelijk voor onmogelijk hielden blijkt ineens toch werkelijkheid te kunnen worden. Futures Literacy leert ons dat de toekomst niet vastligt, maar open en beïnvloedbaar is. Dit helpt om onzekerheid niet als bedreiging, maar als kans te zien. Dit versterkt ons vermogen om veerkrachtig te reageren op veranderingen. Door verschillende toekomsten te verkennen, ontwikkelen we mentale flexibiliteit, we leren sneller te schakelen als omstandigheden veranderen. In organisaties en teams bevordert Futures Literacy een open dialoog over gedeelde waarden en doelen, het moedigt aan om de toekomst te gebruiken als een leeromgeving. Door te experimenteren met (on)mogelijke toekomsten, ontdekken we nieuwe oplossingsrichtingen in het heden.

Hoe kun je het ontwikkelen?

In een Futures Literacy Lab onderzoeken we onze aannames over de toekomst. Aan de hand van opeenvolgende fases worden we ons bewust van onze blinde vlekken en de overtuigingen die daaronder liggen. Door alternatieve toekomstscenario’s rekken we onze verbeelding van de toekomst op. Hierdoor kijken we vervolgens anders naar het heden, er komen fundamentele nieuwe vragen en ideeën op voor ons handelen in het hier en nu. De fases vormen een doorlopend leerproces dat niet eindigt na een Lab. Je kunt de fases telkens opnieuw toepassen in verschillende contexten en vraagstukken en zo je toekomstbehendigheid ontwikkelen.

Praktijkervaringen

In Seeing The Unseen vertellen diverse betrokkenen over hun ervaringen met Futures Literacy. Welke indruk heeft het gemaakt en hoe verweven ze het in hun werk- en privéleven? Je leest het hier. Welke indruk heeft het gemaakt en hoe verweven ze het in hun werk- en privéleven? Je leest het hier.

Seeing the unseen screenshot 4.png

Programma Leergang 2025-2026

De trainingsdagen zijn gepland van 9.30-17.00 uur (incl. lunch) in de stad Groningen. De modules zijn in principe los te volgen, mits de Module Basis (of een passend alternatief) voltooid is. Voor de laatste module zijn modules 1 t/m 3 voorwaardelijk. 

De 4 modules

Tijdsinvestering en kosten

De geschatte tijdsinvestering voor de gehele leergang is +/- 100 uur (8 trainingsdagen incl. voorbereiding). Deelnamekosten voor de gehele leergang zijn €3400. Voor afzonderlijke modules geldt een vast tarief van €900 euro per module. Alle bedragen zijn vrijgesteld van BTW.