Highlights van het congres
Jeanne Mifsud Bonnici, internationaal expert digitale veiligheid, opende plenair met een perspectief waarin samenwerking tussen landen en sectoren centraal staat. Zij benadrukte dat cybersecurity een verantwoordelijkheid is voor alle lagen binnen een organisatie. Daarna sprak Bart Spandaw, veiligheidsexpert en oud-marechaussee, over het belang van digitaal leiderschap. Zijn boodschap: cybersecurity hoort net zo thuis in de bestuurskamer als op de werkvloer, met focus op gedrag, cultuur en bestuurlijke betrokkenheid.
Het programma bood bezoekers na het plenaire deel de mogelijkheid om dieper in te gaan op verschillende aspecten van cybersecurity via diverse parallelsessies:
- Reinder Wolthuis (TNO) presenteerde de nationale onderzoeksagenda voor cybersecurity en benadrukte het belang van een gezamenlijke aanpak tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven.
- Ian Foppen (Rijksinspectie Digitale Infrastructuur) nam deelnemers mee in de wereld van ethisch hacken. Hij liet zien hoe zwakke plekken op een veilige en gestructureerde manier blootgelegd kunnen worden – en hoe dit organisaties helpt om weerbaarder te worden.
- Marike Peterzon (Hanze & EDIH) presenteerde onderzoeksresultaten onder 129 mkb-bedrijven in de Noord-Nederlandse maakindustrie. Hoewel de meeste bedrijven de basis op orde hebben, bleek dat het inzicht in eigen digitale weerbaarheid vaak ontbreekt – mede doordat ICT vaak wordt uitbesteed. Met de aankomende NIS2-wetgeving, die strengere eisen stelt, is dat een belangrijk aandachtspunt.
- Erik Rutkens (Hacksclusive) presenteerde een zogeheten 'light scan' die werd uitgevoerd bij 150 bedrijven. De gemiddelde Cybersecurity Index was 5,4 op een schaal van 10. Daarmee werd duidelijk hoe kwetsbaar veel organisaties nog zijn, zelfs op basis van alleen publieke data.
- Voor bezoekers met een technische focus gaf Rix Groenboom (Lector New Business & ICT bij de Hanze) inzicht in het belang van secure softwaredesign.
- Rutger Leukfeldt (Haagse Hogeschool & Universiteit Leiden) zoomde in op menselijk gedrag als oorzaak van veel cyberincidenten.
- Trix Mulder (Lector Juridische Aspecten van Ondernemerschap bij de Hanze) bracht het juridische perspectief in beeld, met aandacht voor sectoren zoals zorg en energie, waar digitale aanvallen grote maatschappelijke impact kunnen hebben.
Resultaten project Cybersecurity Noord-Nederland
Het congres markeerde niet alleen een dag vol kennisdeling, maar ook de afronding van een vierjarig project. Tijdens dit traject heeft Cybersecurity Noord-Nederland concrete resultaten opgeleverd die onze regio digitaal weerbaarder maken:
- Unieke samenwerking tussen disciplines: De samenwerking tussen lectoren Rix Groenboom (ICT) en Trix Mulder (Juridisch) heeft geleid tot een versterking van zowel onderzoek als onderwijs. Door technische en juridische expertise te combineren, is er een integrale aanpak van cybersecurity ontwikkeld die nu wordt toegepast in onze opleidingen HBO-ICT en HBO-Rechten. Docenten die betrokken waren bij het project hebben waardevolle inzichten uit het werkveld meegenomen naar de opleidingsprogramma's, waardoor de curricula zijn verrijkt met actuele kennis en casuïstiek rondom cybersecurity.
- Waardevolle beroepsproducten: Er zijn praktijkgerichte instrumenten ontwikkeld, waaronder checklists waarmee bedrijven hun digitale weerbaarheid kunnen verbeteren.
- Promotieonderzoek: Promovenda Jessica Hof is vanuit dit project gestart met promotieonderzoek naar de toegankelijkheid en bescherming van persoonsgegevens bij eHealth-toepassingen.
- Versterking regionaal ecosysteem: Het project heeft bruggen geslagen tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven, onder meer via een actieve leergemeenschap. De verschillende stands op het CyberSafe congres lieten zien dat cybersecurity niet op zichzelf staat maar raakvlakken heeft met tal van andere initiatieven, waaronder EDIH, ICCS en ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie.
Samen verder bouwen
Als Centre of Expertise Ondernemen kijken we met trots terug op dit project en het afsluitende congres. De samenwerking tussen verschillende disciplines, kennisinstellingen en het bedrijfsleven heeft geleid tot concrete resultaten die bijdragen aan een digitaal weerbaar Noord-Nederland.
De netwerkborrel aan het einde van het congres zorgde voor nieuwe verbindingen en ideeën. Het einde van dit project betekent niet het einde van onze inzet op het gebied van cybersecurity - integendeel. De fundamenten zijn gelegd voor blijvende samenwerking en innovatie. Heb je vragen over de opbrengsten van het project of wil je meedenken over vervolginitiatieven? Neem gerust contact op, we blijven graag in gesprek.