Energysense

 • Onderzoeksproject
Energiesense.jpg

Energysense is een onafhankelijk bevolkingsonderzoek naar het energiegebruik van huishoudens dat uitgevoerd wordt door de Hanzehogeschool Groningen. Het onderzoek geeft ons inzicht in de gevolgen van de energietransitie en in de maatregelen die voor verschillende woningen en bewoners werken.

Projectomschrijving

Huishoudens leveren zelf een bijdrage aan de energietransitie

Energysense onderzoekt veranderingen in houding, gedrag en energiegebruik van mensen. Voor het onderzoek hebben we informatie nodig. We halen onderzoeksgegevens onder meer uit slimme meters en stellen soms aanvullende vragen. Zelf ook bijdragen aan het onderzoek? Opgeven kan via de contactpersoon onderaan de pagina. Ook als je (nog) geen slimme meter hebt, kun je je aanmelden voor dit unieke onderzoek. Zo vinden we nieuwe oplossingen om de energietransitie te versnellen en de samenleving duurzamer te maken.

Onderzoek & proeftuin Energysense

In het project Energysense wordt naast het onderzoek naar energiegebruik onder huishoudens een proeftuin ontwikkeld die geschikt is voor bijvoorbeeld het testen van nieuwe energiediensten en -producten. Deze innovaties dienen ter stimulering van bewustzijn, gedrag en cultuurverandering omtrent duurzaamheid in al zijn facetten. Op deze manier kunnen huishoudens hiervan profiteren, maar ook voor het bedrijfsleven (specifiek het Mkb) bieden het Energysense platform en proeftuin unieke mogelijkheden. We halen onderzoeksgegevens onder andere uit slimme meters en periodieke vragenlijsten over deze onderwerpen.

Vraagstelling

In dit projectplan staan de bouwstenen, samenwerkingsverbanden en contouren om van de Energysense Proeftuin dé Nederlandse proeftuin voor het testen van nieuwe energiediensten en -producten bij huishoudens te maken.

Doel

Voor het bedrijfsleven biedt de Energysense proeftuin kansen, waarbij het uiteindelijke doel is om de kennispositie en het innovatief vermogen te versterken. In samenwerking met deelnemende huishoudens in een buurt kan bijvoorbeeld een gezamenlijk actieplan voor besparing van energiegebruik worden gemaakt. Daarnaast wordt de bedrijven experimenteerruimte voor innovatieve ideeën geboden.

Contact

Onze mensen

Sla over
 • Carina Wiekens

  Lector Communication, behaviour & the sustainable society

  Carina Wiekens - Lector Sustainable Behaviour.jpg
 • Richard Benes

  Programmamanager

  Portretfoto's-Richard.png
 • Oscar Risamena

  Communicatiemedewerker

  HANZE220818_Oscar Risamena.jpg
 • Marion Dam

  Onderzoeker

 • Mathieu Przybyla

  Business Developer

 • Käthe Bouland

  Managementondersteuner

  HANZE220818_Kathe Bouland.jpg
 • Marije Nienhuis

  Projectondersteuner

Samenwerkingspartners

Hanze.png

Hanzehogeschool Groningen

Hanzehogeschool Groningen
Europese Unie - EFRO_staand_kleur_voor_Office.jpeg

Europese Unie - Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Europese Unie - Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
SNN FC - Samenwerkingsverband Noord-Nederland.png

Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN)

Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN)

Interessegebieden

 • Aarde en Milieu

Thema's