Verduurzaming van de cacao-industrie met Juicy Beans

  • Onderzoeksproject
Juicy beans (6).jpg

Chocolade: een geliefd en gewild product. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de cacao-industrie. Verschillende factoren van duurzaamheid zijn namelijk van belang: de productie van chocolade zelf, het transport van de producten over de hele wereld, maar ook de financiële positie van de cacaoboeren. Dit project werkt aan verduurzaming van de cacao-industrie door de reststromen beter te benutten en de positie van de cacaoboeren te verbeteren. Zo kan jij nog meer genieten van je favoriete lekkernij!

Van boon tot reep

Wat achtergrondinformatie: waar bestaat een cacaovrucht uit en hoe wordt chocolade gemaakt? De cacaoboon is slechts 20 procent van de gehele vrucht. De rest bestaat uit de schil en het vruchtvlees (ook wel 'pulp' genoemd). De laatste twee zijn reststromen die benut kunnen worden. Dit project richt zich op verschillende toepassingen van de pulp.

De productie van chocolade bestaat uit zeven stappen. Deze stappen zijn:

  1. De bonen uit de peul halen
  2. Het fermenteren van de bonen met behulp van de pulp
  3. Het scheiden van de gefermenteerde bonen en het cacaosap
  4. Het drogen van de bonen en het verwijderen van de schaal van de boon
  5. Roosteren van de bonen
  6. Het mengen van de geroosterde bonen met cacaoboter, suiker en andere ingrediënten, zoals vanille-extract.
  7. Het temperen van de chocolade om na het stollen een vaste vorm te behouden

Dit project richt zich op stap 2 en 3 in het proces.

Inhoud onderzoek

Juicy Beans (3).jpg

Met waardecreatie verbeteren we de sociale en economische positie van cacaoboeren

Onze mensen

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu