Hartgezondheid in eigen hand

  • Onderzoeksproject
Hartgezondheid in eigen hand_png.jpg

Hoe een digitale tool ondersteuning biedt in een gezonde leefstijl voor mensen met hart- en vaatziekten

In Nederland lijden alleen al 1,4 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten en wereldwijd worden maar liefst 45% van alle sterfgevallen gerelateerd aan hart- en vaatziekten. Leefstijlfactoren zoals voeding en beweging hebben een grote invloed op de gezondheid van het hart. Door leefstijlondersteuning als preventie en als behandeling in te zetten, kan 80% van alle hart- en vaatziekten voorkomen worden. Helaas vormt leefstijlondersteuning doorgaans geen volwaardig onderdeel van de behandeling van patiënten met hart- en vaatziekten. Om effectieve leefstijlondersteuning te bewerkstelligen, moet deze bovendien toespitst worden op de persoonlijke voorkeuren en sociale omgeving van een persoon. Hoe realiseer je dat voor iedere patiënt met het gebrek aan tijd en middelen in de reguliere gezondheidszorg?

Gepersonaliseerde en spelenderwijze ondersteuning

In dit project van het lectoraat Digitale Transformatie is onderzoek gedaan naar manieren om interactieve (speelse) technologie en persoonlijke dataverzameling in te zetten om de doelgroep - mensen met hart- en vaataandoeningen - te motiveren voldoende te bewegen en gezond te eten. Onderzoekers van het lectoraat werkten samen met studenten van verschillende opleidingen (Communicatie & Multimedia Design, Fysiotherapie en Voeding & Diëtetiek) en opdrachtgever Wavy Assistant aan de ontwikkeling van een AI-gedreven digitale tool. Op deze manier kunnen patiënten gepersonaliseerd en spelenderwijs ondersteund worden in het hanteren van een gezonde leefstijl.

Dit is echt een voorbeeldproject van een interdisciplinaire samenwerking en een hele goede leerervaring voor de betrokken studenten.

Interdisciplinaire samenwerking

In deze video vertelt Hilbrand Oldenhuis, lector Digitale Transformatie van het Centre of Expertise Ondernemen, dat dit project een mooi voorbeeld is hoe ze als lectoraat een bijdrage willen leveren aan het onderwijs: 'De studenten van verschillende opleidingen hebben door praktijkgericht onderzoek samengewerkt met een opdrachtgever die daadwerkelijk iets wil ontwikkelen wat impact heeft. Deze interdisciplinaire samenwerking is ook zeker iets wat studenten in hun toekomstige leven als professional zullen doen en daarmee een hele goede leerervaring voor de betrokken studenten.'

Naast Hilbrand Oldenhuis, zijn ook Kimmylee de Laet, docent-trainee van de opleiding Voeding en Diëtetiek en diëtist, en Daryl Autar, mede-oprichter en CEO bij Wavy Assistant, opdrachtgever uit het werkveld, positief over de samenwerking met de studenten. Daryl Autar: 'We hebben een hoop nieuwe ideeën opgedaan omdat de studenten er met een hele andere bril naar kijken. Een flink aantal features en innovaties die zij hebben bedacht, nemen we op in de app.'

Bekijk de video over het project ‘Hartgezondheid in eigen hand’ hieronder.
Video: Anna Ammeraal

Hartgezondheid_Daryl Autar.jpg