'Dit traject bood mij de mogelijkheid om mijn werkervaring te verzilveren en sneller door de opleiding te gaan'

  • Alumnus aan het woord
hannelore

Hannelore van der Spek is momenteel werkzaam als ervaringsdeskundige bij Ggz Drenthe/Duurzaam Verblijf, een kliniek voor gesloten en beveiligde psychiatrie.

Na mijn vwo-opleiding en enkele jaren religiewetenschappen te hebben gestudeerd, ben ik in 2011 als ervaringsdeskundige aan de slag gegaan bij GGZ Drenthe. Tijdens mijn werk heb ik veel kennis en ervaring opgedaan. Omdat het beroep van ervaringsdeskundige en de bijbehorende opleidingen zich steeds verder ontwikkelen, besloot ik het EVC-traject en de Ad EZW te volgen. Er is nu een kwaliteitsregister en is het een kwestie van tijd dat de zorgverzekeraar de ervaringsdeskundige gaat vergoeden. Niet alle ervaringsdeskundigen van het eerste uur hebben de juiste opleiding, en dit traject bood mij de mogelijkheid om mijn werkervaring te verzilveren en sneller door de opleiding te gaan.

Via EVC traject bij bureau STERK naar de Ad opleiding
Het intakegesprek bij bureau Sterk was duidelijk en gestructureerd. Het intakeformulier gaf me direct inzicht in de vereisten en competenties. Alle praktische vragen werden tijdens het gesprek beantwoord, en ik voelde me goed voorbereid.

De overgang van het EVC-traject naar de Ad-opleiding verliep soepel. Ik kon moeiteloos invoegen en merkte dat mijn kennis op niveau was. In de eerste weken viel wel op dat mijn medestudenten al een jaar lang ervaringen hadden gedeeld. Hoewel ik in het begin wat afstand voelde, verdween dit gevoel snel.

Wat ik waardevol vind aan de Ad EZW is het besef dat elke persoon ervaringskennis bezit, maar het vereist moed en doorzettingsvermogen om dit professioneel in te zetten. Het stigma rondom het vak is hardnekkig, en hoewel de opleiding helpt om dit te doorbreken, moeten we ook kritisch blijven tegenover het systeem. Het hele traject met medestudenten heeft me extra bewust gemaakt van deze uitdaging.

Aan toekomstige studenten zou ik willen meegeven dat het EVC-traject spannend kan zijn, maar het is ook erg leuk om te zien wat je hebt bereikt en om erkenning te krijgen voor je inzet.

Als ik de opleiding in drie woorden zou moeten omschrijven, zou ik zeggen: intensief, waardevol, achtbaan.

Voor het traject en de Ad EZW zou ik een hoog cijfer geven. Het heeft me de mogelijkheid gegeven om mijn ervaring te formaliseren en heeft bijgedragen aan mijn professionaliteit als ervaringsdeskundige. Ik zou het iedereen aanraden die serieus is over dit vak en zijn of haar kennis wil verdiepen.