Leer hoe je met een brede visie organisatie- en bedrijfs­processen verbetert en vernieuwt.

  • Bachelor
  • Deeltijd
  • 4 jaren

Kom kennismaken

Bezoek één van onze informatieavonden.

Meer informatie en aanmelden

Bedrijfskunde

Niveau
bachelor
Vorm
deeltijd
Duur
4 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
Studiebelasting
Studiebelasting: 20 uur per week
Kosten
Kosten: Wettelijk collegegeld
  • Economie en Management

Deze opleiding:

  • bied je actuele kennis en praktische vaardigheden voor je dagelijks werk;
  • laat jou bedrijfsprocessen beheersen, verbeteren en vernieuwen;
  • stelt je in staat effectief praktijkgericht onderzoek op te zetten en uit te voeren;
  • stoomt je klaar om stappen te maken in management- en adviesfuncties.

Wat ga je leren?

Bedrijfskunde in deeltijd: direct impact op je werk

Voor wie?
Ambitieuze werkenden vanaf mbo-niveau 4 die willen doorgroeien naar management- of adviesfuncties. Ideaal voor werkgevers die medewerkers willen stimuleren hun kennis, vaardigheden en prestaties naar een hoger niveau te tillen.

Wat leer je?
Concrete bedrijfskundige kennis en praktische vaardigheden, direct toepassen op je eigen werkplek.

Hoe studeer je?
Praktijkgericht, één studiedag per week, perfect afgestemd op een druk leven met werk en privé.

Wat levert het op?
Je ontwikkelt jezelf professioneel én persoonlijk, bouwt aan een sterk netwerk en zorgt ervoor dat je organisatie slimmer, wendbaarder en toekomstbestendig wordt. En dat begint al op je eerste studiedag.

Inhoud

Inhoud en opbouw: praktijkgericht, persoonlijk en professioneel

Sterke basis, direct toepasbaar
Onze deeltijdopleiding Bedrijfskunde kent 8 semesters van elk 20 weken. De eerste twee studiejaren vormen een brede basis waarmee je jezelf ontwikkelt tot een moderne, breed inzetbare professional.

Vier stevige hoofdthema’s:

  • Inleiding Bedrijfskunde: direct grip krijgen op hoe organisaties werken.
  • Duurzame Businessmodellen: verantwoord ondernemen voor toekomstgerichte organisaties.
  • Proces en Verandering: verbetertrajecten succesvol ontwerpen en uitvoeren.
  • Internationalisering en Digitale Transformatie: klaar zijn voor grenzeloos ondernemen en digitale vernieuwing.

Binnen deze thema’s verken je onderwerpen als marktstrategie, finance, recht, procesmanagement, duurzaamheid, verandermanagement en digitale technologie.

Focus op wat je boeit
Vanaf het derde jaar benut je de vrije keuzeruimte. Je kiest verdieping die bij jouw ambities past, waardoor je jouw studie verder personaliseert. Hierbij hoort ook een stageperiode, naar keuze extern of binnen je eigen organisatie, met mogelijkheden voor vrijstelling en versnelling.

Je sluit de opleiding af met een praktijkgerichte afstudeeropdracht: jouw meesterstuk waarmee je concreet waarde toevoegt aan je organisatie én aan jouw carrière.

Skills die er écht toe doen
Praktische vaardigheden maken het verschil. Daarom besteden we gericht aandacht aan skills die jou en je organisatie versterken. Een greep uit het aanbod:

  • Werkgeluk en stressreductie: werkplezier verhogen en duurzaam blijven presteren. Je past leiderschapstechnieken toe om teams vitaal te houden.
  • Leiderschap: effectief, mensgericht teams aansturen. Je leert hoe je goede besluitvorming stimuleert in complexe situaties.
  • Moreel kompas en burgerschap: ethisch handelen en verantwoordelijkheid nemen. Je ontwikkelt het vermogen om morele dilemma's in organisaties te analyseren en aan te pakken.
  • AI-geletterdheid: digitaal vaardig en toekomstproof worden. Je leert datagedreven beslissingen te nemen en digitale processen binnen je organisatie te optimaliseren.
  • Inclusiviteit en interculturele bewustwording: kracht halen uit diversiteit en samenwerking. Je leert effectief te communiceren en samenwerken in multiculturele teams, met oog voor verschillen en kansen.
     

Praktijkgericht leren en netwerken
Elk semester werk je aan praktijkprojecten in je eigen organisatie of bij een studiegenoot. Theorie, trainingen en docentbegeleiding zorgen ervoor dat je concrete resultaten boekt. Je studeert samen in vaste leergroepen van professionals uit verschillende branches, waardoor je netwerk versneld groeit en je kennis breed inzetbaar is.

Maatwerk en persoonlijke begeleiding
Samen bekijken we vooraf of je mogelijkheden hebt om de studie versneld te doorlopen. Tijdens je opleiding houden we jouw voortgang in beeld. Zo zorgen we ervoor dat je precies krijgt wat jij nodig hebt om persoonlijk en professioneel te groeien.

Jouw investering:

  • Tijd: Eén studiedag per week, plus ca. 20 uur voorbereiding en zelfstudie.
  • Geld: Wettelijk collegegeld.

We kijken graag met je mee naar financiële regelingen en maatwerkoplossingen voor jou en je werkgever.

“Door deze generieke opleiding kan ik makkelijk bewegen tussen onderwerpen, weet ik van veel een beetje, en stel ik gerichter vragen. Extra interessant is dat je met mensen uit allerlei branches naar school gaat, waardoor je netwerk flink groeit en de opleiding nog leuker wordt.”

Jeffrey Mayer
Zorgmanager bij Vanboeijen

Voor wie

Voor werkenden en voor werkgevers

De deeltijdopleiding Bedrijfskunde biedt dé kans aan werkenden en werkgevers om te investeren in belangrijke zaken als duurzame ontwikkeling, leiderschap en innovatie.

Werkenden die doorgroeien

Ben jij al werkzaam in een bedrijfskundige rol en wil je meer uit jezelf én je organisatie halen? De deeltijdopleiding Bedrijfskunde helpt je om bedrijfskundige kennis direct toe te passen op je werkplek. Je leert bedrijfsprocessen te verbeteren, strategisch te denken en veranderingsvraagstukken aan te pakken. Dat doe je samen met andere professionals in vergelijkbare rollen in verschillende sectoren, waardoor je kennis en ervaringen deelt en op meerdere fronten groeit. 

Met één studiedag per week en een overzichtelijke studielast is de opleiding te combineren met je werk en privéleven. Zo werk je aan je carrière zonder je werk te onderbreken.

Werkgevers die investeren in toekomstbestendige medewerkers

Goed opgeleide medewerkers zijn essentieel voor groei en innovatie. Door hen de kans te geven om Bedrijfskunde in deeltijd te studeren, investeren zij in hun ontwikkeling én in die van jouw organisatie. Medewerkers leren actuele kennis direct toe te passen, bedrijfsprocessen te optimaliseren en innovatieve oplossingen te bedenken. Hierdoor versterk je de strategische slagkracht van je team en vergroot je de wendbaarheid van je organisatie.

Bovendien straalt deze investering uit dat je de collega’s serieus neemt en bereid bent om in hun ontwikkeling te investeren. Dat vergroot niet alleen de betrokkenheid, maar maakt jou als werkgever ook aantrekkelijker voor nieuw talent.

Wat heb je nodig

  • Mbo-niveau 4 diploma.
  • Havo-diploma.
  • Vwo-diploma.

21+ regeling: als je 21 jaar of ouder bent en niet voldoet aan de toelatingseisen, kun je een toelatingstoets WISKUNDE A en ECONOMIE afleggen: www.toelatingstoetsen.nl.

Aanvulling voor anderstaligen: NT2 op het hoogste niveau.

Werkzaam in een bedrijfskundige functie op MBO+/HBO-niveau op een relevante werkplek voor minimaal 20 uur per week. Werkplekbegeleider aanwezig met minimaal HBO werk- en denkniveau.
Voldoe je hier niet aan? Kijk dan eens bij de opleiding Bedrijfskunde Associate Degree.

Voor organisaties

Wil je samen met collega's dit traject volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in een andere opleiding op maat? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.

Lees meer over maatwerkopleidingen

Praktisch

Deze opleiding start 1 keer per schooljaar.

Startdata

Hieronder een overzicht van alle startdata.

Lestijd:
9:30 - 16:30 uur
Alle lesdagen:
Dinsdagen
Locatie:
Marie KamphuisBorg, Groningen
Kosten:
Wettelijk collegegeld

Start en studieduur

De opleiding start jaarlijks in september en duurt in totaal 4 jaar. Bij de intake bespreken we direct jouw mogelijkheden om de studieduur te verkorten tot 3 jaar.

Studiedag en tijden

De lessen vinden plaats op dinsdagen van 09.30 tot 16.30 uur. De basis om werk, privé en studie optimaal te combineren.

Studielast

Reken naast de studiedag op ongeveer 20 uur per week voor voorbereiding en zelfstudie. Je werkt vooral aan opdrachten binnen je eigen organisatie of die van medestudenten. Daardoor leer je praktijkgericht en boek je direct resultaten op je werkplek.

Kosten

  • Wettelijk vastgesteld collegegeld.
  • Circa €500 per jaar voor studieboeken en digitale materialen.

Er zijn aantrekkelijke financiële regelingen beschikbaar voor jou én je werkgever. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Inschrijven: eenvoudig geregeld

Wil je je inschrijven voor de deeltijdopleiding Bedrijfskunde? Dat doe je snel en makkelijk via Studielink.

Stappenplan inschrijven

  1. Ga naar Studielink en log in met je DigiD.
  2. Kies de Hanzehogeschool Groningen en selecteer de opleiding Bachelor Bedrijfskunde – deeltijd.
  3. Rond je inschrijving af volgens de instructies op.

Na je inschrijving nemen we snel contact met je op om een persoonlijk intakegesprek te plannen. Tijdens de intake bespreken we jouw mogelijkheden voor vrijstellingen, verkorting en maatwerk. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

Niet meteen inschrijven maar eerst een informele intake? Ook dan is Annelieke je graag van dienst.

We denken graag met je mee

Interessegebieden

  • Economie en Management
Meld je aan via Studielink

Deel deze pagina