
Bas Stuurwold
Programmaleider
Word erkend GGZ-agoog en ondersteun cliënten bij maatschappelijke participatie
Programmaleider
Er zijn veel veranderingen gaande in het werkveld van de Geestelijke Gezondheidszorg. Zowel op het gebied van functies als opleidingen. De GGZ-agoog is een beroep dat GGZ Nederland in overleg met de GGZ instellingen (inclusief verslavingszorg) heeft vastgelegd in een beroepscompetentieprofiel. De GGZ-agoog is een erkend beroep in de GGZ.
Na een succesvolle afronding van deze leergang kun je je als zodanig registreren in het beroepsregister.
Het werkveld van de GGZ-agoog is verspreid over diverse werkgebieden. Het houdt zich bezig met de begeleiding en behandeling van volwassenen, kinderen en jeugd, en van ouderen met een psychische aandoening. Daarnaast zijn GGZ-agogen werkzaam in forensische psychiatrie, in de verslavingszorg en preventie.
Het doel van deze leergang is het verkrijgen van specialistische kennis en vaardigheid. Je specialiseert je ‘aantoonbaar’ in de geestelijke gezondheidszorg.
Lesthema’s die aan bod komen zijn:
Deze leergang is ontwikkeld voor agogisch opgeleide hbo-professionals die werkzaam zijn in de geestelijke gezondheidszorg en zich aantoonbaar willen specialiseren als GGZ-agoog.
Je werkt met mensen met psychische problemen en wilt je deskundigheid verdiepen en formeel laten erkennen via het beroepsregister.
Om deel te nemen, voldoe je aan de volgende voorwaarden:
Je hebt een afgeronde relevante agogische hbo-opleiding (bijvoorbeeld SPH, MWD, of Social Work). Zie ook het overzicht van erkende opleidingen bij het Coördinerend Orgaan Opleidingen Agogische Beroepen (COOA). Zie Coördinerend Orgaan Opleidingen Agogische Beroepen
Je hebt in de afgelopen 5 jaar minimaal 2 jaar werkervaring opgedaan als GGZ-agoog of in een vergelijkbare functie binnen het GGZ-werkveld op hbo-niveau.
Je bent momenteel gemiddeld ten minste 16 uur per week werkzaam in de GGZ.
Werkervaring moet aantoonbaar zijn via een arbeidsovereenkomst of werkgeversverklaring. Ben je zzp’er? Dan lever je een uittreksel van de KvK en een verklaring van je werkuren aan.
Voor meer informatie over de toelating tot het beroepsregister, raadpleeg het registratiereglement GGZ-agogen op Registerplein.
Wil je samen met collega's dit traject volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in een andere opleiding op maat? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
Deze opleiding start 1 keer per jaar.
Hieronder een overzicht van alle startdata.
De opleiding duurt ruim 12 maanden
De prijzen voor de startdatum mei 2025 zijn nog niet bekend.
De opleiding bestaat uit 1260 studiebelastingsuren, inclusief theorie en praktijk.
Opleidingscoördinator
Frontoffice voor professionals en organisaties
Op donderdag 4 december is er een Informatieavond voor professionals. Stel je vragen over de inhoud, toelatingsvoorwaarden, financiering en aanmeldprocedures. Ontdek of de opleiding bij je past en welke mogelijkheden er zijn om de volgende stap in je carrière te zetten.
Meer informatie en aanmelden