'Toen ik over SRT las, viel ik als een blok voor deze opleiding'

  • Student aan het woord
Nynke Elzinga banner.jpg

Nynke Elzinga was na 15 jaar werken toe aan een nieuwe uitdaging. Ze stuitte op de master Sociaal-Ruimtelijk Transitiemanagement (SRT). "Ik wist meteen: dit is het.”

Nienke werkt al vijftien jaar bij hetzelfde architectenbureau. Ze studeerde bouwkunde aan de NHL in Leeuwarden, waar haar liefde voor de combinatie van techniek en creativiteit ontstond. “We doen echt van alles,” vertelt ze. “Van vakantiehuizen tot grote stedelijke masterplannen, sportcomplexen en zelfs het busstation in Leeuwarden. Het is afwisselend werk, elke dag is anders – en dat maakt het leuk.”

Op zoek naar verdieping én verbreding
Na jarenlange ervaring in het vak merkte Nynke dat ze toe was aan iets nieuws. “Ik had behoefte om mijn kennis te verbreden, maar ik twijfelde: wilde ik de technische kant verder verdiepen, of juist de maatschappelijke?” Tijdens haar zoektocht naar een master Architectuur op de website van de Academie van Bouwkunst Groningen, stuitte ze op de master Sociaal-Ruimtelijk Transitiemanagement (SRT). “Toen ik het las, viel ik als een blok voor deze opleiding. Het verbindt maatschappelijke thema’s met het ruimtelijke domein – precies wat ik zocht. Ik wist meteen: dit is het.” Ze meldde zich aan in de laatste week van augustus, net op tijd. “Ik wist niet eens dat deze studie bestond! Maar toen ik het eenmaal zag, dacht ik: als het nog kan, dan gá ik ervoor.”

Een verrassend maatschappelijke start
Het eerste project binnen de master maakte direct indruk. “We onderzochten de daklozenopvang, en mochten zelf een doelgroep kiezen. Het was zó’n relevante en urgente opgave – het ging echt om mensen, vaak ook de meest kwetsbare in de samenleving. Ik vond het bijzonder om te merken hoe ik vanuit mijn ruimtelijke vakgebied echt iets kon bijdragen.”

Ze vertelt open over een moment van reflectie: “Ik heb me wel eens afgevraagd wat ik nou eigenlijk aan het doen ben, als ik weer een duur vakantiehuis ontwerp. Voor rijke mensen, in een wereld die al best veel heeft. Maar nu dacht ik: met wat ik kan, kan ik dus ook werken aan een mooiere samenleving. Dat geeft betekenis.”

Met wat ik als bouwkundige kan, kan ik dus ook werken aan een mooiere samenleving.

Een brede blik als kracht
Wat haar het meest verraste? “Dat deze studie zo goed bij mij blijkt te passen. Van sociaal tot organisatorisch tot ruimtelijk – het hele spectrum boeit me. Ik ontdekte dat ik echt een generalist ben, en dat dat in deze opleiding juist een kracht is.”

Balans vinden tussen werk, gezin en studie
Nynke combineert haar studie met haar werk én een gezin met drie kinderen. “Dat is best pittig,” zegt ze eerlijk. “Maar als je iets echt leuk vindt, is het makkelijker om met de werkdruk om te gaan.” De afwisseling tussen fysieke en online lesdagen helpt enorm. “Ik woon in Leeuwarden, dus reistijd speelt mee. De dagen op locatie zijn intensief en geven veel input, maar het is ook fijn om af en toe een online dag te hebben – dan kun je in je eigen tempo dingen laten bezinken en doorwerken.”

Ze beschrijft hoe hun groep meestal na het online college en de coaching online nog even samenkomt om te evalueren en taken te verdelen. “De hele dag samen online werken is te intensief, dus we splitsen het op. Dat werkt heel fijn. Later in de week spreken we dan nog een keer af om de resultaten te bespreken.”

Ruimte voor de echte vraag
De opleiding heeft haar blik op het werkveld flink veranderd. “Architecten duiken vaak meteen in het schetsen zodra ze een opdracht krijgen. Maar hier leer je eerst de vraag goed te analyseren. Wat is de echte opgave? Wat wil de opdrachtgever nou écht? Die manier van denken neem ik mee in mijn werk.”

Wat ze over zichzelf heeft geleerd? “Dat ik het ontzettend leuk vind om nieuwe dingen te leren. Dat ik daar blij van word en dat ik er energie van krijg. En dat het oké is om soms gewoon in het diepe te springen. Het is spannend, maar het kan je ook ontzettend veel brengen.”

Waar het om draait
Als Nynke in één zin moet samenvatten waar sociaal-ruimtelijk transitiemanagement voor haar over gaat, zegt ze:

“Sociaal-ruimtelijk transitiemanagement draait om het overbruggen en verbinden van domeinen, en zoekt voor complexe opgaven naar oplossingen waarbij mensen en ruimte elkaar kunnen versterken.”