Werkcoach

 • Minor
20210517 Hanze LOWRES 087.jpg

Werkcoach

Niveau
Minor
Taal
Nederlands
Credits
30 ECTS
Startmaanden
Start: september
Locaties
Groningen
 • Gedrag en Maatschappij

Hoe motiveer je werkzoekenden bij het (blijven) zoeken naar een baan? Wat zijn eigenlijk je rechten en plichten als je een Bijstandsuitkering ontvangt? Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit? Hoe coach je iemand die van baan wil wisselen? Als WERKCOACH sta je voor dit soort vragen en opgaves.

Over deze minor

Verbredend én verdiepend 

Het begeleiden van mensen op de arbeidsmarkt vraagt om kennis en vaardigheden op het gebied van gedragsbeïnvloeding, wet- en regelgeving, de politiek en de arbeidsmarkt. Juist door de kennis uit deze domeinen te bundelen is de minor Werkcoach verbredend én verdiepend van karakter ten opzichte van je eigen opleiding en rust de minor je goed uit om te voldoen aan de eisen van het werkveld.

In het veld

In de minor Werkcoach staan de praktijk en het werkveld centraal. We streven naar een minor die verder reikt dan de muren van de school en waarin je zoveel mogelijk samenwerkt met professionals uit het werkveld. Daarvoor ben je dus zoveel mogelijk IN het veld! Je kunt je dus voorbereiden op een onderwijsperiode waarin je actief aan de slag bent, samen met professionals die werkzaam zijn als werkcoach. Vanaf de eerste maand ga je aan de slag als beginnend werkcoach en word je aan een werkzoekende vanuit de gemeente gekoppeld die je gedurende de gehele minor gaat begeleiden. 

Op onderzoek uit

Daarnaast ga je, samen met je medestudenten, op onderzoek uit in het werkveld, aan de hand van een onderzoeksvraag vanuit één van onze betrokken opdrachtgevers. De opdrachtgevers komen allen uit het gebied van begeleiding van werkzoekenden op de arbeidsmarkt. 

Gastsprekers

De colleges wet- en regelgeving, de trainingen in het voeren van coachgesprekken met een werkzoekende, de intervisie, de hoorcolleges gedragsbeïnvloeding, de lessen arbeidsmarktanalyse en –bemiddeling en de colleges verzorgd door de vele gastsprekers voorzien je van input voor je werkzaamheden in de praktijk.

Paper award

Een onderdeel van de minor is ook het schrijven van een position paper. Wat is jouw mening over een relevant thema uit de praktijk? Wat zijn je voor- en tegenargumenten? Aan het eind van de minor worden de beste drie papers gekozen en de nummer 1 ontvangt de felbegeerde paper award! De uitreiking vindt plaats tijdens het afsluitende symposium. De winnende paper krijgt een plek op de website van het lectoraat Arbeidsparticipatie van de Hanzehogeschool. 

Zie voor meer informatie ook de ECTS Onderwijscatalogus.

Aan de slag als

Met de minor Werkcoach op zak kun je later onder andere aan de slag als*:

 • Werkcoach (adviseur Werk & Inkomen/ Klantmanager) bij de sociale dienst van een gemeente of Werkplein
 • Jobcoach
 • Loopbaanadviseur bij een (intern) mobiliteitsbureau
 • Intercedent bij een uitzendbureau
 • Recruiter
 • Trainer (bv sollicitatietraining, netwerktraining)

* met aanvullende stage- en afstudeerervaring binnen je eigen opleiding. Binnen de minor staat de verbinding met de praktijk centraal, dus netwerkmogelijkheden te over om die stage en/of afstudeerplek ook meteen te bemachtigen!

Wat kun je er mee worden?

Bekijk hier het filmpje van een werkcoach gemaakt door de beroepsvereniging SAM

Bekijk hier het filmpje van een werkcoach gemaakt door de beroepsvereniging SAM

sam.png

Voor je kunt beginnen

Studenten van onderstaande opleidingen van de Hanzehogeschool Groningen, die in het derde jaar (en hogere jaars) van hun hoofdopleiding zitten, kunnen deelnemen aan deze minor:

 • Human Resource Management (HRM)
 • Toegepaste Psychologie
 • Social Work 
 • Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)
 • Studeer je Bedrijfskunde of HBO Rechten en wil je je ook graag aanmelden voor de minor Werkcoach? Mail dan naar [email protected]. Inschrijving voor deze twee groepen studenten verloopt via de minor en is niet mogelijk via Osiris.

Veelgestelde vragen

Meer informatie

Interessegebieden

 • Gedrag en Maatschappij