Leer alle bewegende onderdelen in de techniek te begrijpen en maken

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 4 jaren
HANZE220232 Megatronica-3.jpg

Elektrotechniek - Mechatronica

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaren
Taal
Nederlands, Engels
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
 • Techniek

Ontwerp en maak jij de robotarm die nieuwe operatiemethodes mogelijk maakt? Ondersteunt jouw drone brandweerlieden om veiliger te werken? Ontwerp jij het aandrijfsysteem en de elektromotor voor een zonneauto? Met de major Mechatronica van de opleiding Elektrotechniek zet jij de wereld in beweging. Dit is wat je bij ons vindt:

✔ Combinatie theorie en praktijk ✔ Gezellige groep ✔ Goede kans op een mooie baan

Binnen de opleiding Elektrotechniek heb je veel keuze. Na het gezamenlijke eerste jaar kies je voor de richting (major) die past bij jouw interesses en wat je wilt doen. Naast Mechatronica kun je ook kiezen voor Sensortechnologie en Elektronica. Dus of je nu aan de slag wilt met bewegende systemen, sensoren of de volle breedte van elektronica – je vindt de opleiding bij de Hanze!

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Elektrotechniek

Sla over
 • Arnette Overweel-Vogelaar

  Docent & Mentor

  HANZE220232 Wij zijn Engineering R1-33.jpg
 • Miriam Bergstra

  Aandachtsfunctionaris & Stagecoördinator

  HANZE220232 Wij zijn Engineering R1-35.jpg
 • Julian Wilson

  Docent & Mentor

  HANZE220232 Wij zijn Engineering R1-29.jpg

Over deze studie

Van een compleet geautomatiseerde productielijn tot een robot die een dokter assisteert bij een operatie; mechatronica is overal. Bij de major Mechatronica staat het ontwerpen en besturen van systemen die bewegen centraal. Het is de ultieme mix van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica. Word jij een expert in industriële robotica, PLC-besturing en bedenk je the ultimate design?

Wist je dat alle majoren van Elektrotechniek ook in het Engels te volgen zijn? Klik daarvoor hier

Je kunt de opleiding Elektrotechniek ook volgen in deeltijd. Informatie hierover vind je op HanzePro.nl, waar je al onze (deeltijd) opleidingen, cursussen en trainingen voor (werkende) professionals vindt.

Waarom kiezen voor Mechatronica aan de Hanzehogeschool?

 • Combinatie theorie en praktijk: Je gaat in bijvoorbeeld de Energy Academy Europe en in de TechHub Assen aan de slag met praktische opdrachten. Daarbij werk je met echte bedrijven aan uitdagende integrale vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van software, hardware en testing.
 • Gezellige groep: We hebben een gezellige groep en de docenten kennen je persoonlijk. Daarnaast krijg je een mentor die ondersteunt in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ook hebben we een supergezellige studievereniging waar je van harte welkom bent.
 • Goede kans op een mooie baan: De vraag naar goed opgeleide elektronicaspecialisten is enorm. Na je studie is je kans op een baan dus zeer groot. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als besturingsspecialist, industrial automation engineer, mechatronics design engineer of service engineer. Bij pure productontwikkelingsbureaus tot multinationals waar mechatronica centraal staat. In binnen- en buitenland.  Veel van onze studenten gaan werken in sectoren als de gezondheidszorg, (duurzame) energie of transport.
Watt-website.png
 • Feiten en cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe deze opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl

  Ga naar Studiekeuze123.nl

Dit ga je doen

Jaar 1 – Propedeuse

Je maakt kennis met de veelzijdige, boeiende en brede wereld van Elektrotechniek. Dat doe je met alle eerstejaars studenten van Elektrotechniek. Je zet de eerste stappen in het ontwerpen en ontwikkelen van elektrotechnische producten. Je gaat bezig met PLC-programmeren en doet verschillende practica. In projectopdrachten ga je samen met je medestudenten bezig met een interessante uitdaging, waarin jij het geleerde direct in de praktijk brengt.

Kom jij er in jaar 1 achter dat je toch liever een andere richting van Elektrotechniek (Sensortechnologie of Mechatronica) volgt? Of dat je liever de opleiding in het Engels wilt volgen? Geen probleem! Je kunt gewoon switchen.

Jaar 2

In jaar twee verdiep je je in de richting die jij hebt gekozen. Kies je Mechatronica? Dan ga je meer leren over materialen en mechanische aandrijvingen. Je krijgt verschillende onderdelen als theorie aangeboden, gaat bezig in de werkplaatsen met practica en past alle opgedane kennis en vaardigheden toe in verschillende projecten.

Jaar 3

In jaar drie verdiep je je kennis verder met een minor en een stage. Je bepaalt zelf hoe jij de ruimte invult. Je kunt een minor volgen van de Hanzehogeschool, een andere hogeschool in Nederland en je kunt zelf snaar het buitenland! Tijdens de stage breng je je kennis en skills in de praktijk bij een (inter)nationaal bedrijf of organisatie. Je kiest zelf welk bedrijf dat is.

Jaar 4 - Afstuderen

In jaar vier sluit je de opleiding af met een verdiepende minor, zoals Biomedical EngineeringIndustrial AutomationInternet of Things of Flexible Energy Technology. Ook ga je een afstudeeropdracht uitvoeren bij een (inter)nationaal bedrijf of organisatie. Met die afstudeeropdracht laat je zien dat je de beginnend elektrotechnisch ingenieur bent waar het werkveld zo om zit te springen!

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding Elektrotechniek kun je verder studeren voor de titel Master of Science door het volgen van een masteropleiding. Zo kun je ervoor kiezen om een doorstroommaster te volgen op de Hanzehogeschool, zoals onze Master Smart Systems Engineering. Ook kun je verder studeren aan een universiteit, bijvoorbeeld de Rijksuniversiteit Groningen.

Studenten van de opleiding Elektrotechniek die doorstuderen, kiezen vaak voor:

 • Smart Systems Engineering, Hanzehogeschool Groningen
 • European Master in Renewable Energy, Hanzehogeschool
 • Biomedical Engineering, Rijksuniversiteit Groningen

Aan het werk

Na de bachelor Elektrotechniek krijg je de graad Bachelor of Science en kun je aan de slag bij bedrijven en (onderzoeks)instellingen. 89% van de afgestudeerden vindt binnen een jaar een eerste baan. Een groot deel van de alumni blijft werkzaam in de regio, een klein deel is werkzaam in het buitenland.

Voorbeelden van functies zijn:

 • Research and Development Engineer
 • Research and Development Manager
 • Industrialization Engineer
 • Automation Engineer
 • Field Engineer
 • Lead Engineer
 • Manufacturing Engineer
 •  

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

 • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak

 • Niet toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt voor 1 mei recht op een studiekeuzecheck.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan jouw inschrijving geweigerd worden. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

 

Opfriscursussen

Om een technische opleiding te kunnen volgen, is het noodzakelijk een bepaalde basis te hebben in wiskunde en natuurkunde. Daarom biedt de Hanzehogeschool Groningen je de mogelijkheid om je kennis op niveau te brengen door het volgen van een 8 daagse opfriscursus. Je kunt je via HanzePro aanmelden voor wiskunde of natuurkunde.

Studiekeuzecheck

 • Na je aanmelding voor de opleiding ontvang je van ons per mail het verzoek om een intakeformulier in te vullen en terug te sturen.
 • Vervolgens krijg je van ons een uitnodiging voor een gesprek met één van onze studieloopbaanbegeleiders. Wij vinden het belangrijk om persoonlijk kennis met je te maken en het te hebben over je motivatie en verwachtingen. Ook vertellen wij je graag meer over de inhoud en het niveau van de opleiding, de organisatie en de begeleiding.
 • Na dit gesprek krijg je van ons een individueel studieadvies. Je kunt op basis van deze studiekeuzecheck goed bepalen of je de juiste keuze hebt gemaakt.
 • De gesprekken vinden plaats in de periode mei tot en met juli.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Interessegebieden

 • Techniek
Meld je aan via Studielink