'De ene keer sla je de plank helemaal raak en de andere keer helemaal mis. Dat hoort bij ondernemerschap'

  • Student aan het woord
HANZE220632 Verhalen van - WEB.jpg

Als kind droomde Rixt van der Wal al van een eigen bedrijf. Het leek haar erg leuk om een eigen restaurant te hebben. En haar ondernemersdroom is er nog steeds. Ze koos voor de opleiding Ondernemerschap & Retail Management en is van plan een eigen bedrijf op te zetten in de richting van marketing en branding.

Naast studeren speelt ze in de eredivisie bij Volleybalclub Sneek. Mede dankzij de Topsportregeling bij de Hanzehogeschool Groningen kan ze studeren én sporten op zo’n hoog niveau goed combineren.

Eigen bedrijf

“In het eerste jaar van de opleiding kregen we de opdracht om een eigen bedrijf te starten. Samen met vier klasgenoten heb ik het bedrijf Fairena opgericht. Met dit bedrijf hebben we bekendheid gegeven aan een milieuvriendelijk product: de eco-egg, een ei van gerecycled plastic waarin wasmiddel en wasverzachter gedaan kan worden. We hebben ons bedrijfsidee gepitcht aan drie ondernemers tijdens een evenement van BusinessMatch Groningen. Uiteindelijk mochten we door naar de finale en hebben we gewonnen! Dat was een erg mooie ervaring.”

Plannen en werkafspraken maken

“Ik vind het leuk dat we in deze opleiding heel vrij zijn. De ene keer sla je de plank helemaal raak en de andere keer helemaal mis. We hebben bij het opstarten van Fairena best wat fouten gemaakt en daar heb ik veel van geleerd. Zo hebben we geleerd om te plannen en goede werkafspraken te maken. Ook over het financiële stuk achter een bedrijf heb ik veel geleerd. En doordat we meededen aan het pitch-event en ook op een fair hebben gestaan is mijn netwerk een stuk groter geworden.”

Ik kies vaak de rol van leider

“Naast de inhoudelijke vakken werk je tijdens deze opleiding ook aan je professionele identiteit. Ik vind dit leerzaam en ik merk dat ik hierdoor aan het denken word gezet over mezelf. Ik zie nu bijvoorbeeld in dat ik meestal direct zeg wat ik denk. Daardoor kan ik weleens bot overkomen zonder dat ik dat zo bedoel. Ook kies ik van nature graag de rol van leider. Ik heb nu geleerd de touwtjes wat losser te laten en ook een andere rol te nemen in een groep.”

Topsportregeling

“Ik volleybal in de eredivisie van Sneek. Over een paar jaar wil ik graag in het buitenland volleyballen, maar ik wil eerst mijn Hbo-diploma hebben. Eén van de redenen waarom ik voor de Hanzehogeschool Groningen heb gekozen is de topsportregeling. Deze regeling maakt het voor mij mogelijk om een tentamen op een ander moment te doen als dit beter uitkomt met een geplande volleybalwedstrijd.
En als je op beide vlakken, topsport en opleiding, goed presteert krijg je een prestatiebonus. Het is fijn dat de topsportregeling hierin ondersteunt.”