‘Op deze master bepaal je zelf hoe je traject eruitziet’

  • Student aan het woord
Tim Staelens DGV.jpg

Tim is een breed geïnteresseerde tweedejaars student aan de master Duurzame en Gezonde Voeding (DGV). Na zijn bachelor gehaald te hebben wilde hij graag weg uit België. Hij ging op zoek naar een plek waar hij op zijn manier zijn interesses bij elkaar kon brengen. Door de flexibele en praktijkgerichte aanpak bij DGV heeft hij voor Groningen gekozen.

‘Ik heb in Gent de bachelor voeding en diëtiek gedaan. Wat ik daar vooral leuk vond was het laatste semester. Die periode gingen we aan de slag met onze stage en praktische vakken. We paste de theorie die we hadden geleerd ook echt toe. Ik zocht daarom in mijn vervolgopleiding ook een praktische insteek – eentje die mij dicht bij het werkveld zette. Veel andere masters zoals die in Wageningen waren te theoretisch, de keuzen voor de Hanze was daarom uiteindelijk niet moeilijk.’

Initiatief en vrijheid

‘Wat ik fijn vind aan deze master is dat je er, door de vrijheid die je krijgt, zelf vorm aan kunt geven. Een goed voorbeeld hiervan is toen we als project een plantaardig product gingen maken voor ondervoede mensen. Ik ben zelf heel erg geïnteresseerd in plantaardige voeding en vond het dus ook superleuk om de literatuur in te gaan. Kijken naar wat mensen met ondervoeding nodig hebben – dat bleken eiwitten te zijn –, naar verschillen tussen plantaardige en dierlijke eiwitten en uitzoeken welke methodes of gereedschappen ik nodig had.

Ik heb toen contact gezocht met Wageningen om toegang te krijgen tot tools die zij gebruiken om eiwitkwaliteit te bepalen. Binnen de opleiding krijg je daar ook echt de ruimte voor – om op eigen initiatief dingen aan te pakken. Ik vond dat superleuk om zo te kunnen doen. Ik ben toen kleine science-based reviews gaan schrijven en heb het hele proces doorlopen. Ook zijn we de keuken in gegaan om te kijken: hoe kunnen we werken met verschillende eiwitbronnen? Hoe smaakt het? Wat werkt wel en wat werkt niet? Hier komt ook creativiteit bij kijken, zeker als je een mooi en uniek resultaat wilt neerzetten. Om op deze manier te kunnen werken maakte mij echt heel blij.’

Het blijft een master

‘Die vrijheid zorgt ook voor veel verantwoordelijkheid. Het is zeker niet alsof je handje wordt vastgehouden – het blijft een master. Daar tegenover staat dat je wel veel controle hebt over hoe je opleiding eruit ziet. Je kiest je eigen thema’s, dus je kunt je verdiepen in de dingen die jij interessant vindt. De docenten denken met je mee en je maakt samen met hun passende en interessante opdrachten. Je wordt uitgedaagd en begeleid. De moeite die je erin stop staat rechtstreeks in verband met wat je eruit haalt. Dit zorgt ervoor dat je heel veel kennis en ervaring kunt opdoen op deze master.

Als je de motivatie en het initiatief hebt om er echt wat van te maken dan biedt deze opleiding een supermooi vervolg op je bachelor. Er komen allerlei thema’s voorbij over waardenketens, duurzaamheid, productontwikkeling, marketing. Echt van alles. Als je het gevoel hebt dat je nog meer kan, of nog meer zou willen kunnen op het gebied van voeding is de master DGV echt een aanvulling.’