dr. Mark Mobach

Mark Mobach is lector van het Lectoraat Facility Management van Kenniscentrum NoorderRuimte, en is tevens leading lector van het kenniscentrum. Met het lectoraat doet hij onderzoek op het snijvlak van ruimte en organisatie, met een focus op zorg, onderwijs en kantoren. Mark is programmaleider van het onderzoeksprogramma Gezonde Gebouwen.

Onze aanwezigheid in gebouwen is vaak zo vanzelfsprekend dat we ons niet meer bewust lijken te zijn van de ruimte waarin we werken en leven. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wat ís de invloed van de gebouwde omgeving op mensen? Hoe is die invloed positief te duiden en te gebruiken? Met zijn lectoraat onderneemt Mark een zoektocht naar eigenschappen van de gebouwde omgeving - zoals gebouw, inrichting en techniek - die bepalend zijn bij een positieve invloed op de mens. Zijn aanpak is multidisciplinair, met veel aandacht voor gezondheid en welzijn.

In 2019 ontving hij de Deltapremie voor zijn onderzoek; hetzelfde jaar waarin NoorderRuimte als excellent werd beoordeeld. En in 2023 gaf hij hierover een lezing bij de VN, ontving zijn lectoraat een Certificate of Research Excellence en trad hij toe tot het wetenschappelijke eregenootschap Sigma Xi.

Mark Mobach, Lector FM.jpg
Knipsel video Marc.JPG

Een kijk in het onderzoek van Mark Mobach