"Bij STERK leer ik meer over mezelf en help ik studenten om ervaring op te doen"

  • Student aan het woord
eke vierkant.jpg

Eke is 26 jaar, woont begeleid in Hoogkerk samen met haar kat Lola en werkt bij een Gerechtsdeurwaarderskantoor als Administratief medewerker.

Eke wil dat de maatschappij mensen met een beperking net zo behandelen als alle anderen mensen. Via STERK wil ze een ervaringsdeskundige worden om anderen, maar vooral werkgevers, voor te lichten over werknemers met een verstandelijke beperking.

De weg naar ervaringsdeskundige

Eke weet wat ze wil en is lekker actief. Ze houdt van lezen én van boeken lenen in de bieb, maar zwemt ook graag en fietst veel op haar hometrainer. Ze is sinds haar 18e bij verschillende werkgevers aan de slag geweest, waar ze steeds niet kon blijven. Via een Jobcoach heeft ze nu een vaste baan. Door haar buurvrouw is ze op de STERKplaats gewezen, waarna ze zelf contact heeft gelegd en is gestart bij STERK.

Hier ontwikkelt Eke zich tot een volwaardig ervaringsdeskundige: ‘Het is mijn wens om voorlichting te kunnen gaan geven aan het UWV en werkgevers. Bij STERK leer ik meer over mezelf en help ik studenten om ervaring op te doen. Op dit moment ben ik bezig met mijn levensverhaal en werk ik mijn doelen uit, bijvoorbeeld om beter te leren werken met Powerpoint, hoe ik gastlessen kan geven en help ik bij casussen en het meedenken over oplossingen hierin met de studenten van de Hanzehogeschool en het Alfa-college. Bij alles krijg ik hulp van STERK.'

Positieve ervaringen

Eke leert veel over zichzelf, ze ontwikkelt zich stap voor stap: ‘ik vind het bijwonen van gastlessen leuk en ondanks dat ik het spannend vind om voor een grote groep en een presentatiescherm te staan, wil ik dit ook gaan doen. Ik weet graag waar ik aan toe ben en hoe mijn dag eruit komt te zien en ben de meest loyale medewerker. Veel werkgevers vinden het lastig om te gaan met mensen met een arbeidsbeperking, ik hoop ze straks als ervaringsdeskundige een positieve ervaring mee te geven. Ik hoop ook dat de maatschappij straks iedereen als medewerker ziet, met allemaal dezelfde kansen. En daarom wil ik delen met de maatschappij wat LFB al doet, dat waar er nu nee wordt gezegd tegen veel mensen met een arbeidsbeperking, dit straks ja is.'