Buiten Hanze Student Support

ACLO tennis buitenbaan 2022

Er zijn talloze initatieven gericht op gezond leven en studeren. Op deze pagina wijzen we je op een aantal (lokale) en relevante organisaties en websites die waardevol zijn.

Begeleiding

Allesoke.nl

De Alles Oké? Supportlijn is de jongerenlijn van De Kindertelefoon. Ze zijn er speciaal voor jongeren van 18 tot 25 jaar; elke dag van 14.00 – 22.00 uur. Chatten (www.allesoke.nl) en bellen (0800-0450) is gratis en anoniem. Je kunt echt alles met ze bespreken. Geen onderwerp is te gek of raar, geen probleem te groot of te klein. Je verhaal doen kan opluchten en je doen realiseren dat je niet de enige bent.

@Ease

Een laagdrempelige manier om in gesprek te gaan met iemand wanneer je niet lekker in je vel zit. Liefdesverdriet, eenzaamheid, familieomstandigheden, studiestress. Alles is bespreekbaar, niets is raar. Vrijwilligers staan klaar om een gesprek met je te voeren, kosteloos, anoniem en geen afspraak nodig. De vrijwilligers zijn divers: jong, (ook) student, wat ouder, en/of ervaringsdeskundige. 
Meer informatie en contactinformatie: https://www.ease.nl/.

All Ears Groningen

Het kan fijn zijn om je verhaal kwijt te kunnen aan iemand die niet in je eigen cirkel zit. Een medewerker van All Ears kan je een luisterend oor bieden en met je meedenken. Deze medewerker is zelf geen student, maar heeft wel veel contact met studenten. Daarom weet hij/zij veel van de moeilijkheden en vragen die "student zijn" met zich mee kunnen brengen. Een gesprek is laagdrempelig, vrijblijvend en volledig vertrouwelijk. Je kunt zonder afspraak binnenlopen bij All Ears in de Energy Academy, Nijenborgh 6 op het Zernike Campus of via het telefonisch spreekuur contact opnemen. Meer informatie: All Ears Groningen.

Taalhulp

Studeer je aan de Hanze en is Nederlands niet jouw moedertaal? Vanuit het Grotius programma kun je hulp krijgen bij (schrijf)taalvragen. De vragen kunnen over alles met Nederlandse taal gaan: of het nu een e-mail, verslag of een scriptietekst is. Stel je vraag en wij kijken of we je kunnen helpen.

Hoe werkt het? Mail je vraag naar [email protected]
Je krijgt een reactie en een uitnodiging voor het (digitale) spreekuur op maandagen van 17.00 - 18.00 uur. We helpen je in principe volgens de "hengelmethode". Geef iemand geen vis, maar leer diegene zelf vissen. Daar leer je het meeste van.
Het is gratis maar we vragen je wel of we later eens contact met je mogen opnemen wanneer er iemand is die jij misschien kunt helpen. Want contact houden en van elkaar leren blijft heel belangrijk, weten we.

Financiën

De Eurocoach

Ben je het overzicht op je geldzaken kwijt of heb je schulden? De Eurocoach kan je helpen. De Eurocoach is er voor jongeren van 18-24 jaar. De Eurocoach geeft advies en bemiddelt als je schulden hebt. Daarnaast helpen ze je om verstandige keuzes te maken in de toekomst, zodat je geldzaken op orde zijn en blijven.

Gezondheid

ACLO - Sport goedkoop

Het belang van voldoende bewegen voor je mentale en psychische gezondheid is algemeen bekend. Als student van de Hanzehogeschool Groningen kun je goedkoop sporten bij de ACLO en kiezen uit een groot aanbod aan sporten. Meer informatie en tarieven kun je hier vinden.

Middelengebruik - Test je kennis 

Arne van den Bos, docent-onderzoeker van het lectoraat Verslavingskunde, en Bill de Smeth, preventiemedewerker Verslavingszorg Noord Nederland, hebben in het kader van het project Healthy life skills een kahoot gemaakt rond het thema Middelengebruik. Je kunt hierin informatie krijgen over de risico's van het gebruik van alcohol en uitgaansdrugs.

Gebruik in de kahoot een nickname om anoniem te blijven. Het maken van deze kahoot kost 15 min.

Tips en tricks van studenten voor het verbeteren van je gezondheid 

  • tips over vermaak en het leren van nieuwe vaardigheden
  • tips die je helpen om je mentale gezondheid en productiviteit te verbeteren


Nuttige websites
 

  • Samengezond.nl - Zelftest, informatie en advies over een gezonde leefstijl.
  • Wijzijnmind.nl - Informatie en advies over omgaan met en verbeteren van pyschische klachten.
  • Mentaalvitaal.nl - Informatie, online curussen en advies over mentale gezondheid.

Kunst en cultuur

Hanze Cultuur en debat

Ben jij benieuwd hoe jouw toekomst in Groningen eruit ziet, meng jij je graag in het gesprek over klimaatveranderingen of over politiek, zoek je inspiratie om optimaal jouw studie door te komen, of wil jij eens gluren bij de buren van een andere discipline? Dat kan allemaal! Hanze Cultuur en Debat organiseert verschillende activiteiten het hele jaar door over verschillende onderwerpen zoals welzijn, duurzaamheid, kunst en actualiteit. Ben je benieuwd wat er op de agenda staat? Kijk op: www.hanze.nl/activiteitenkalender.

Usva

Cultureel Studentencentrum Usva is dé culturele voorziening van de Rijksuniversiteit Groningen. Usva wil studenten stimuleren zich te ontwikkelen en te laten inspireren door kunst en cultuur. Bij Usva kun je verschillende cursussen volgen op het gebied van kunst en cultuur zoals muziek, yoga, film, fotografie, schilderen/tekenen, dans, improv comedy en acteren. Daarnaast is er een groot aanbod van verschillende evenementen en zijn er wekelijks voorstellingen te zien in het theater. Hanze- en RUG-studenten krijgen korting op zowel cursussen als evenementen. Ook ondersteunt Usva studenten die een cultureel project op poten willen zetten, op zowel financieel als facilitair gebied en met kennis en kunde. Kijk op www.usva.nl voor meer informatie en maak op een laagdrempelige manier kennis met cultuur!

Studium Generale

Studium Generale Groningen (sggroningen.nl) organiseert vernieuwende en multidisciplinaire activiteiten op het gebied van wetenschap, cultuur en maatschappij. Het gevarieerde programma, met onder andere lezingen, films en debatten, is gericht op een breed publiek.

StudentenKoepel voor Levensbeschouwelijke Organisaties (SKLO)

De SKLO wil iedere Groningse student de mogelijkheid bieden om de grote vragen te bespreken door levensbeschouwelijke initiatieven te faciliteren en te stimuleren. SKLO stimuleert om levensvragen te benoemen, visies op het leven te bespreken en een kritische maar respectvolle houding te ontwikkelen op gebied van levensbeschouwing. Lees er meer over.