'Balanceren tussen topsport en studie'

  • Student aan het woord
Teun Boer.JPG
Teun Boer topsporters.JPG

Teun Boer maakt dit seizoen voor het tweede jaar deel uit van de Nederlandse shorttrack-selectie. Hij werd in maart 2023 wereldkampioen in de mixed-relay en won in september in Leeuwarden nationale titels op de 500 en 1500 meter. Hij combineert zijn topsport met de studie commerciële economie op de Johan Cruyff Academy (JCA), een onderdeel van de Hanzehogeschool.

Teun Boer.JPG

De studie commerciële economie aan de JCA bevalt Teun tot nu toe goed. Eerder volgde hij een opleiding aan het Johan Cruyff College en de Johan Cruyff Academy was een logisch vervolg. “In het eerste jaar ging het heel goed”, vertelt hij. “Dat kwam ook door coronamaatregelen. Alles was online. En ik zat nog niet in het nationaal team dus het eerste jaar heb ik ook in één jaar afgerond.”

De combinatie topsport/studie

Nu hij sinds 2022 deel uitmaakt van de nationale selectie is de combinatie topsport/studie lastiger. “Vorig jaar ging ik voor het eerst wereldbekers rijden en was ik veel in het buitenland”, legt hij uit. “Toen merkte ik dat het lastiger ging. Nu probeer ik momenten van aan/uit te hebben zoals ik zelf noem. Dat werkt het beste voor mij. Dus ben ik in het buitenland, dan doe ik niets aan mijn studie. Dan richt ik mij volledig op de sport. En in de zomers zijn er periodes dat ik wel veel tijd heb voor de studie. Dan ga ik er juist mee aan de slag.”

“Ik heb genoeg begeleiding om mij heen om mij te helpen. Met hoe ik een vak kan opsplitsen of in kleine stukjes kan hakken zodat ik dat vak eenvoudiger aan kan gaan. Want dat is soms wel een uitdaging. Soms is het best wel een hoge drempel om aan een vak te beginnen. Ik moet die drempel zo laag mogelijk maken voor mijzelf zodat ik ga denken: ‘nu ga ik beginnen.’ En als ik dan eenmaal ben begonnen, gaat het wel lopen. Het beginnen is voor mij de grootste stap en daar word ik goed bij geholpen.”

Brede studie

 “Ik vind het heel fijn iets achter de hand te hebben. Als ik stop met shorttrack, zal ik rond de dertig zijn en dan heb ik nog een heel leven voor me. En of het dan iets met mijn studie zal zijn? Geen idee. Ik kan nog genoeg kanten op. Ik kijk nu al wel naar welke onderdelen van de studie ik leuk vind. Commerciële Economie is in principe een heel brede studie. Zo kom ik er nu al achter wat ik interessant vind en wat ik juist minder interessant vind. Dat is heel leerzaam.”

Shorttrack

Teun begon vrij jong met shorttrack. “Mijn vader schaatste al. Op zondagochtend gingen we op het vrije uur op de 400 meterbaan schaatsen. Op een gegeven moment was er een shortrackcoach die aan mij vroeg of het niet leuk was om een keer aan een wedstrijdje mee te doen. Want shorttrack is voor een kind een ideale manier om aan wedstrijden mee te doen. Het is heel speels. Je hebt een kleine baan, bent dicht op elkaar en heel actief.”

“Ik vond het meteen heel leuk. Toen vroeg die coach of ik ook wilde komen trainen. Dat wilde ik wel, maar toen gaf mijn moeder aan dat ik eerst mijn zwemdiploma moest halen en daarna pas op shorttrack mocht. Dus toen heb ik netjes mijn zwemdiploma gehaald en ben daarna gaan shorttracken. Op een bepaald moment werd ik gevraagd voor een opleidingsploeg. Ik heb eerst nee gezegd omdat ik de middelbare school af wilde maken. Een jaar later sloot ik aan bij het RTC in Dordrecht. Daar heb ik drie jaar getraind en toen ben ik naar Heerenveen verhuisd.”

De verhuizing was mede het gevolg van de studieplannen van Teun. “Ik wilde heel graag studeren aan de Johan Cruyff Academy in Groningen omdat het de vervolgopleiding is van het Johan Cruyff College.” Teun kon aansluiten bij het RTC in Heerenveen en dat kwam zijn ontwikkeling als shorttracker ten goede. “Er zijn in Heerenveen goede omstandigheden. Er is een heel mooie krachthal en je kan hier gewoon goed schaatsen. En hier zitten de toppers dus dat is gewoon ideaal. Na twee jaar werd ik gevraagd voor het nationaal team. Dat was heel mooi om te horen.”

‘De laatste kan met shorttrack gewoon nog winnen’

Het mooie van shorttrack is dat er tot op het laatste moment nog van alles kan gebeuren en niets zeker is. “Dat je een race bekijkt waarin ze nog een halve ronde moeten”, beschrijft Teun. “Dat je denkt: ‘deze persoon gaat sowieso winnen, die ligt aan kop, dat komt helemaal goed,’ en dat die persoon toch een-na-laatste wordt. Dat heeft ook wel iets. De laatste kan dus gewoon nog winnen. Het blijft altijd spannend.”

Een seizoen met ups en downs

In de aanloop naar zijn eerste jaar met de Nederlandse selectie ging het nog wat moeizaam, maar bij de start van het seizoen 2002-2023 begon Teun goed te schaatsen en plaatste hij zich verrassend voor de World-Cups. Het werd uiteindelijk een seizoen met ups en downs. Het ging van het winnen van brons tijdens de eerste wereldbeker en de wereldtitel op de mixed-relay tot het regelmatig kwakkelen met de gezondheid.

Dit seizoen begon echter direct goed met een succesvol NK. In Leeuwarden pakte Teun de nationale titel op de 500 en 1500 meter. “Dat was een heel grote verrassing”, blikt hij trots terug. “Het blijft natuurlijk shorttrack dus er kan van alles gebeuren in zo’n rit, maar het viel een beetje mijn kant op dat weekend dus dat was heel mooi.”

Presteren op het WK

Teun kijkt dus al voorzichtig naar een leven na de topsport. De komende jaren staat die topsport echter nog voorop. Zo heeft hij voor dit seizoen mooie ambities. “Aan het begin van het seizoen had ik al uitgesproken dat ik graag naar het WK in maart in Rotterdam wil. Daarvoor moet je in de tweede helft van het seizoen goed zijn. Nu ben ik in de eerste helft al goed genoeg dus moet ik gewoon doorwerken om steeds beter te worden, om bij het team te blijven met alle wereldbekers, het EK en uiteindelijk plaatsing voor het WK. Als ik eenmaal op het WK ben, wil ik daar natuurlijk ook goed rijden en niet alleen rondrijden. Dan wil ik meedoen om de medailles. Vooral in de mixed-relay. En individueel wil ik zo hoog mogelijk eindigen.”