Andrei Makarov krijgt beurs Andrea Elkenbractfonds

  • Nieuws
AndreiMakarov_AEbeurs23.jpg

De gemeente Groningen heeft de jaarlijkse beurs van het Andrea Elkenbrachtfonds toegekend aan de Nederlandse pianist Andrei Makarov. Dit werd bekend gemaakt tijdens de opening van het nieuwe schooljaar van het Prins Claus Conservatorium, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen. Makarov ontving de cheque uit handen van wethouder Cultuur, Kirsten de Wrede. De beurs biedt afgestudeerden uit de klassieke en moderne muziek de mogelijkheid om hun talent te ontwikkelen door deelname aan een vervolgopleiding in het buitenland.

Pianist Andrei Makarov (Groningen, 2002) heeft zijn middelbare school doorlopen aan het Maartens College in Haren en werd al op jonge leeftijd toegelaten tot de Jong Talentklas. Hij won in 2015 het Prinses Christina Concours en in 2018 de nationale Steinway Competitie. Hij studeerde onlangs cum laude af met een 10 voor zijn eindexamenconcert. Makarov heeft geauditeerd bij Enrico Pace aan de Accademia Internazionale di Imola “Incontri col Maestro” (Italië) en is daar aangenomen in de Master of Music. Enrico Pace is een van de belangrijkste pianisten en een zeer bevlogen pedagoog met interessante ideeën en de aangewezen persoon om Andrei Makarov te stimuleren zijn spel op een nog hoger plan te brengen.

Andrea Elkenbracht

Het fonds is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de Groninger concertpianiste en muziekpedagoge Andrea Elkenbracht. Zij was in 1918 de eerste leerkracht van het vakonderwijs piano aan de Groninger Muziekschool en heeft 40 jaar lesgegeven aan de voorloper van het Prins Claus Conservatorium. Doel van het fonds is om aan getalenteerde afgestudeerden vervolgstudies in het buitenland aan te bieden. De beurs is de afgelopen jaren o.a. toegekend aan Yuji Shi (saxofoon), Alice Andreani (cello) en Julia Doornebosch (viool).

Talentontwikkeling “Ruim baan voor talent”

Het Andrea Elkenbrachtfonds maakt onderdeel uit van de stimuleringsmaatregelen voor talentontwikkeling in de gemeente Groningen. Door het uitreiken van deze beurs wil Groningen jong talent stimuleren en ontwikkelingsmogelijkheden aanbieden voor afgestudeerde talentvolle kunstenaars.

Interessegebieden

  • Cultuur en Kunst