Matthijs Leffers (tuba) ontvangt Zilveren Viooltje voor uitzonderlijk muziektalent

  • Nieuws
IMG_2049.jpg

Het bestuur van de Stichting Gouden Viooltje, gelieerd aan de Vrienden van het Noord Nederlands Orkest, reikte op zaterdag 23 maart het Zilveren Viooltje uit aan Matthijs Leffers. Leffers soleerde die avond met het Hanze Symfonieorkest van het Prins Claus Conservatorium in Koetsiers Concertino voor Tuba en Strijkorkest in SPOT/Oosterpoort in Groningen.

Het Zilveren Viooltje is een aanmoedigingsprijs, bedoeld voor uitzonderlijke muziektalenten uit het noordelijk landsdeel, en werd op 23 maart voor de vierde keer uitgereikt. Matthijs Leffers is zo’n uitzonderlijk noordelijk talent: hij is geboren in Leens, opgegroeid in het Noorden en aan het Prins Claus Conservatorium opgeleid. En hij heeft sinds 1 september 2022 een vast dienstverband als tubaïst in het Noord Nederlands Orkest.

Matthijs Leffers is een virtuoos op de tuba en dat terwijl de tuba niet persé als virtuoos instrument bekend staat. Matthijs wil ook een ambassadeur zijn voor zijn instrument. Hij speelt ‘oude’ en nieuwe (zelfs hippe!) composities en beweegt zich gemakkelijk over de grenzen van muziekgenres. Daarnaast is hij actief als musicus in de klas en andere educatie- en participatieprojecten.

Matthijs won als student in 2017 de VNO-NCW Noord Talent Award en in 2018 het landelijke Grachtenfestival Conservatorium Concours. Na zijn bacheloropleiding in Groningen cum laude te hebben afgesloten, vervolgde hij zijn opleiding in Hannover. Hij speelde in diverse Europese orkesten en ensembles maar wist gelukkig de weg naar Groningen terug te vinden. Matthijs auditeerde voor de plek van tubaïst in het Noord Nederlands Orkest en volgde zijn hoofdvakdocent Ane Travaille op, die deze positie jarenlang vervulde.

En ook bij het orkest beweegt Matthijs zich over grenzen, zo houdt hij zich tegenwoordig ook actief bezig met werkzaamheden op het gebied van social media. Tijdens de Nieuwjaarsconcerten was hij als spreker actief om het publiek te vertellen over de programmering. En onlangs nog was Matthijs te zien en beluisteren in het bekende programma Maestro op NPO1. Op zaterdag 16 maart publiceerde het Dagblad van het Noorden een portret van Matthijs.

Interessegebieden

  • Cultuur en Kunst