Orgelconcours International Martini Organ Competition Groningen

  • Evenement
Martinikerk-liggend.jpg

In de week van zondag 28 juli t/m zaterdag 3 augustus vindt in Groningen de derde editie van de International Martini Organ Competition Groningen (IMOCG) plaats. Net als bij de vorige editie wordt de eerste prijs (5.000 euro) ter beschikking gesteld door het Prins Claus Conservatorium.

Voor het concours zijn twaalf organisten uit zeven landen geselecteerd (onder andere Australië, Italië, en Japan). Zij komen naar Groningen voor een concours in drie rondes, gespeeld op drie monumentale orgels. Voor de eerste ronde maken ze deze keer ook een uitstapje buiten de stad Groningen, naar het De Mare/Hinsz orgel in Loppersum. Daarnaast spelen ze op de Schnitger-orgels in de Akerk en natuurlijk de Martinikerk.

Een internationale jury van gerenommeerde organisten (Bernard Foccroulle (België), Monica Melcova (Slowakije), Matthias Havinga (Nederland), Vincent Thévenaz (Zwitserland) en Ville Urponen (Finland)) bepaalt wie de winnaar is.

Masterclasses

Er doen deze keer geen studenten van het Prins Claus Conservatorium mee aan het concours, maar ze krijgen wel de kans om te leren in verschillende openbare masterclasses. Deze worden gegevens door de juryleden en door Leo van Doeselaar, Erwin Wiersinga en Sietze de Vries. Die laatste geeft een masterclass in improvisatie, in zijn eigen Kerkhuis in Niezijl. De masterclasses zijn toegankelijk voor publiek; de aanwijzingen van de docent zijn te volgen via een geluidsinstallatie.

Voor wie er dan nog niet genoeg van heeft: er zijn in de IMOCG-week verschillende concerten te bezoeken, en er is ook een orgelexcursie per touringcar naar drie orgels in de regio. Kijk voor tickets en informatie op www.imocg.nl.

Interessegebieden

  • Cultuur en Kunst