Orkesten

Noordpoolorkest.jpg

Groningen kent een aantal orkesten, waarvan het Noord Nederlands Orkest het bekendst is. Wij hebben nauwe banden met het orkest: onze opleiding Docent Muziek maakt onder andere lespakketten voor de educatieafdeling, studenten klassieke muziek lopen stage in het orkest, veel van onze docenten hebben een baan in het orkest, net als een aantal alumni en vaste gastdirigent Antony Hermus heeft bij ons een aantal orkestprojecten geleid. En niet te vergeten, ze zijn onze buren.

De Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” is een van de professionele militaire orkesten en ook hier kunnen studenten stage lopen. Chefdirigent Tijmen Botma is eveneens hoofdvakdocent aan de opleiding Dirigent HaFaBra, en in het orkest spelen een aantal musici die bij ons zijn afgestudeerd.

Het Noordpoolorkest werd in 2009 opgericht door alumnus Reinout Douma en richt zich op “alles behalve klassiek”. De bezetting van dit projectorkest is vergelijkbaar met het Metropole Orkest, of zoals ze het zelf noemen, een hele grote big band. Vrijwel alle musici die deel uitmaken van het orkest zijn student, afgestudeerd of docent bij ons. Hetzelfde geldt voor het Kamerorkest van het Noorden, een jong internationaal strijkorkest dat is opgericht door twee alumni. Verder heeft Groningen een aantal studentenorkesten zoals Bragi en Mira, maar ook Stageband Jazz Orchestra, verschillende muziekverenigingen en koren. Ook in en voor deze orkesten en koren vind je studenten van het conservatorium.