PLACE onderzoekt recycling­mogelijkheden van polymelkzuur

  • Onderzoeksproject
Olav en Jarno in het ZAP Lab.jpg

PLA, of polymelkzuur, is een van de meest gebruikte kunststoffen. Het wordt vaak gemaakt van plantaardige grondstoffen, zoals suikerriet. Het doel van dit kennisontwikkelingsproject is het onderzoeken van de recyclingmogelijkheden van PLA.

Tijdens het recyclingproces is het belangrijk dat het materiaal geen belangrijke eigenschappen verliest, zoals de sterkte en vervormbaarheid. Het doel is om het hele afvalsorteer- en voorbereidingsproces in kaart te brengen om de praktische implicaties van PLA-recycling beter te begrijpen.

In dit project wordt zowel naar de chemische als de thermochemische recycling van PLA-materialen gekeken. Hiermee zou de kringloop van PLA op meerdere manieren worden gesloten. PLA is namelijk biologisch afbreekbaar, maar alleen onder specifieke omstandigheden. In zeewater breekt PLA bijvoorbeeld niet goed af. Door betere manieren te vinden om PLA te recyclen naar nieuwe producten wordt het materiaal aantrekkelijker voor commerciële toepassingen. Met de kennis uit dit project werken we aan een toekomstscenario waarin kunststoffen worden gemaakt door een mix van recycling en productie van nieuwe kunststoffen uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa.

Bijdrage Kenniscentrum Biobased Economy

Vanuit de Hanze zal lector Biobased Chemistry and Refinery André Heeres zich inzetten op het gebied van
(bio)chemische modificaties van biomassastromen en synthese van materialen uit biomassa. Onder leiding van André Heeres draagt de Hanze bij aan de volgende werkpakketten:

  • WP1: Sorteren van PLA uit post-consumer kunststofafvalstromen
  • WP2: Chemische recycling van PLA
  • WP3: Validatie van circulaire eindproducten en recycling
  • WP4: Systeemintegratie

Bekijk hier al onze publicaties.

 

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu