KCBBE handen plantje (Depositphotos stock).jpg

Kenniscentrum Biobased Economy

​Hanzehogeschool Groningen wil bijdragen aan een gezonde en duurzame samenleving. Een onderdeel hiervan is de transitie van fossiele grondstoffen naar groene, hernieuwbare grondstoffen. Dit is precies waar het om draait bij een 'biobased economy'. Het Kenniscentrum Biobased Economy onderzoek uit naar nieuwe biobased producten, duurzame productieprocessen en verbeterde businessmodellen. Dit doen we in samenwerking met bedrijven en andere kennisinstellingen.

Bij groene grondstoffen moet je denken aan (bijvoorbeeld) gewassen en reststromen uit landbouw en voedingsmiddelenindustrie. Maar dat is niet het enige waar we ons mee bezig houden in het kenniscentrum. We kijken naar de gehele productieketen, en de consequenties hiervan. Zo nemen we in de ontwerpfase van een product rekening met de grondstoffen en onderdelen die gebruikt worden, en of deze hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Ook kijken we naar chemische or industriële productieprocessen, en of deze efficiënter or duurzamer kunnen. We bekijken plantaardige voedingsmiddelen, en hun effect op onze gezondheid. Tenslotte kijken we wat er gebeurt met een product aan het einde van hun levensduur. 

Met andere woorden, ons doel is minder energie, minder afval, minder vervuiling, en meer besparing, recycling, en duurzaamheid.

Introvideo Kenniscentrum Biobased Economy

thumbnail video KCBBE

Wat zijn onze ambities zijn voor een biobased toekomst? We leggen het uit in deze (Engelstalige) video van het Kenniscentrum Biobased Economy.

Lectoraten

 • Depositphotos_325576544_XL.jpg

  Biorefinery

  Het lectoraat Biorefinery richt zich op hernieuwbare, biobased grondstoffen die passende alternatieven bieden voor fossiele grondstoffen. Deze grondstoffen vormen de bouwstenen voor tal van industriële toepassingen zoals landbouw, chemie, voeding en farmaceutica.

  Biorefinery
 • onderzoeker biobased aardappel food.jpeg

  Biobased Ingredients

  Het lectoraat Biobased Ingredients and Materials richt zich op de productie en verwerking van plantaardig eiwit om smaakvolle producten met een hoge voedingswaarde te ontwikkelen.

  Biobased Ingredients and Materials
 • Aardappels en potgrond.jpg

  Plant Production & Processing

  Het lectoraat Plant Production & Processing van het Kenniscentrum Biobased Economy onderzoekt plantaardige inhoudsstoffen voor toepassingen zoals voedsel, supplementen, persoonlijke verzorging en consumentenproducten.

  Plant Production & Processing
 • Depositphotos_473812524_XL.jpg

  Smart Industry

  Het lectoraat Smart Industry richt zich op slimme technologie, zoals sensoren, microprocessoren, draadloze communicatie, ICT, drones, robots en kunstmatige intelligentie. Deze technologieën helpen ons beslissingen nemen in de productieketen.

  Smart Industry
 • Circular Industry

  Het lectoraat Circular Industry richt zich op de transitie van een lineaire economie naar een circulaire economie waar minder grondstoffen worden gebruikt, producten langer worden hergebruikt, en vaker worden gerecycled. Deze overgang vraagt om andere businessmodellen, regelgeving en samenwerkingen.

  Circular Industry

Onze mensen

Ontmoet onze mensen
Sla over
 • Lizette Oudhuis

  Lector Healthy Food & Nutrition

  Lizette Oudhuis 2.jpg
 • Doede Binnema

  Leading Lector Research Centre Biobased Economy, Lector Ingredients, Nutrition & Health

  Doede Binnema.jpg
 • Wynand Alkema

  Lector Data Science for Life Sciences & Health

  WynandAlkema.jpg
 • Janneke Krooneman

  Lector Bioconversie & Fermentatietechnologie

  Janneke Krooneman
 • André Heeres

  Lector Biobased Chemistry & Refinery

  André Heeres.jpg
 • Heinrich Wörtche

  Lector Sensors & Smart Systems

  Heinrich Wörtche
 • Egbert Dommerholt

  Lector Biobased Business Valorization

  Egbert Dommerholt 2.jpg
 • Rob van Haren

  Lector Transitie Circulaire Bioeconomy

  rob van haren_07A1598 copy 2.jpg

Waar kun je ons vinden