Twee onderzoekers bespreken een molecuul in het laboratorium van het Kenniscentrum Biobased Economy.

Kenniscentrum Biobased Economy

​Hanzehogeschool Groningen wil bijdragen aan een gezonde en duurzame samenleving. Een onderdeel hiervan is de transitie van fossiele grondstoffen naar groene, hernieuwbare grondstoffen. Dit is precies waar het om draait bij een 'biobased economy'. Het Kenniscentrum Biobased Economy onderzoekt nieuwe biobased producten, duurzame productieprocessen en verbeterde businessmodellen. Dit doen we in samenwerking met bedrijven en andere kennisinstellingen.

Bij groene grondstoffen moet je denken aan (bijvoorbeeld) gewassen en reststromen uit landbouw en voedingsmiddelenindustrie. Maar dat is niet het enige waar we ons mee bezig houden in het kenniscentrum. We kijken naar de gehele productieketen, en de consequenties hiervan. Zo houden we in de ontwerpfase van een product rekening met de grondstoffen en onderdelen die gebruikt worden, en of deze hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Ook kijken we naar chemische or industriële productieprocessen, en of deze efficiënter or duurzamer kunnen. We bekijken plantaardige voedingsmiddelen, en hun effect op onze gezondheid. Tenslotte kijken we wat er gebeurt met een product aan het einde van hun levensduur. 

Met andere woorden, ons doel is minder energie, minder afval, minder vervuiling, en meer besparing, recycling, en duurzaamheid.

Introvideo Kenniscentrum Biobased Economy

thumbnail video KCBBE

Wat zijn onze ambities zijn voor een biobased toekomst? We leggen het uit in deze (Engelstalige) video van het Kenniscentrum Biobased Economy.

Lectoraten

 • Onderzoeker Jarno houdt plastic afval vast in het lab voor het lectoraat Biobased chemistry and refinery.

  Biorefinery

  Het lectoraat Biorefinery richt zich op hernieuwbare, biobased grondstoffen die passende alternatieven bieden voor fossiele grondstoffen. Deze grondstoffen vormen de bouwstenen voor tal van industriële toepassingen zoals landbouw, chemie, voeding en farmaceutica.

  Biorefinery
 • Aardappel in een lab.

  Biobased Ingredients

  Het lectoraat Biobased Ingredients and Materials richt zich op de productie en verwerking van plantaardig eiwit om smaakvolle producten met een hoge voedingswaarde te ontwikkelen.

  Biobased Ingredients and Materials
 • Désirée den Os in LEDs Grow Plants.png

  Plant Production & Processing

  Het lectoraat Plant Production & Processing van het Kenniscentrum Biobased Economy onderzoekt plantaardige inhoudsstoffen voor toepassingen zoals voedsel, supplementen, persoonlijke verzorging en consumentenproducten.

  Plant Production & Processing
 • ZAP Groningen studenten

  Smart Industry

  Het lectoraat Smart Industry richt zich op slimme technologie, zoals sensoren, microprocessoren, draadloze communicatie, ICT, drones, robots en kunstmatige intelligentie. Deze technologieën helpen ons beslissingen nemen in de productieketen.

  Smart Industry
 • Circular Industry

  Het lectoraat Circular Industry richt zich op de transitie van een lineaire economie naar een circulaire economie waar minder grondstoffen worden gebruikt, producten langer worden hergebruikt, en vaker worden gerecycled. Deze overgang vraagt om andere businessmodellen, regelgeving en samenwerkingen.

  Circular Industry

Projecten

Bekijk meer
Sla over

Nieuws

Bekijk meer
Sla over

Waar kun je ons vinden