Toegepast jurist: meedenkend en wendbaar in een complexe realiteit

 • Master
 • Deeltijd
 • 2 jaren
Vrouwe Justitia

Toegepast Recht

Niveau
master
Vorm
deeltijd
Duur
2 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Master of Laws
Credits
60 ECTS
Startmaanden
Start: september
 • Recht en Bestuur
 • Gedrag en Maatschappij

Ben jij werkzaam in het (sociaal)juridische werkveld en wil je jouw juridische kennis, loopbaan of ambitie op het gebied van rechten naar een hoger niveau tillen? De Master Toegepast Recht biedt jou die extra stap.

Wij zijn de master Toegepast Recht

Sla over
 • Ruth Beijert

  Programmamanager

  Ruth Beijert
 • Ina Wolting

  Docent Legal Management

  Ina Wolting
 • Mark Hoogenboom

  Docent Legal Tech

  Mark Hoogenboom
 • Eveline van Beem

  Docent ICT-recht

  HANZE230471 SIRE_Eveline van Beem-2.jpg
 • Mein Bish

  Afstudeercoördinator

  HANZE220578 Mein Bish.jpg
 • Joris Gazendam

  Docent Energierecht

  Joris Gazendam

Over deze master

De samenleving heeft in toenemende mate behoefte aan praktijkgerichte juristen die wendbaar en flexibel zijn, doordat de problemen waar zij mee te maken hebben steeds complexer worden. Denk aan klimaat en energie, sociaal-maatschappelijke vraagstukken en de toenemende digitalisering. Allemaal ontwikkelingen die een behoorlijke impact hebben op het juridisch domein, omdat wet- en regelgeving meeverandert waardoor nieuwe juridische vraagstukken ontstaan.

De masteropleiding Toegepast Recht bereidt je voor op een juridische spilfunctie. Met deze master op zak onderscheid je je van universitair geschoolde juristen doordat je bent opgeleid om complexe praktijkproblemen niet alleen strikt juridisch te analyseren en op te lossen, maar praktisch te opereren vanuit een integraal perspectief. Je pakt de adviseurs- of regierol en bent getraind om issues multidisciplinair, creatief en flexibel te benaderen. Na de studie ben je klaar voor een positie als masterprofessional waarin je praktijkgericht en innovatief bijdraagt aan oplossingen voor complexe en actuele praktijkvraagstukken en de spil bent tussen uitvoering en beleid. Bekijk hier onze voorlichtingspresentatie in .pdf of meld je direct aan voor een vrijblijvend proefcollege.

Opbouw van de master

De masteropleiding Toegepast Recht is een tweejarige deeltijdopleiding met een omvang van 60 EC. In het eerste jaar volg je een aantal modules, waaronder één keuzemodule. Deze keuzemodule betreft een onderwerp waarin je je verder verdiept en dat je gehele opleiding kleurt. De opties zijn Ondernemerschap, Arbeid & Recht, Duurzaamheid, Energie & Recht en Gezondheid, Veiligheid & Recht.

Het tweede jaar van je opleiding staat in het teken van de masteropdracht waarbij je een beroepsproduct ontwerpt, gebaseerd op een multidisciplinair juridisch onderzoek. De opdrachten die je gedurende de opleiding krijgt, voer je deels uit binnen je eigen organisatie. Zo ontwikkel jij je niet alleen, maar komt je opleiding ook ten goede aan je werkgever.

Tijdens de masteropleiding werk je samen onder begeleiding van docent-onderzoekers en vaak in de praktijk van je eigen organisatie aan oplossingen voor actuele praktijkvraagstukken op strategisch en tactisch niveau. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld ICT-Recht en Digitale Transformatie, Legal Management en Leiderschap- en talentontwikkeling. 

Het sluitstuk van je opleiding is de masteropdracht waarbij je binnen jouw eigen organisatie een beroepsproduct ontwerpt, gebaseerd op multidisciplinair juridisch onderzoek.

Hoe krijg je les bij de masteropleiding
De Masteropleiding Toegepast Recht kent weinig tot geen hoorcolleges. In het eerste jaar zijn er vrijwel wekelijks contactmomenten (geroosterd op donderdag van 14.00 – 21.00 uur), maar daarbinnen ligt het initiatief niet automatisch bij de docent. Gedurende de opleiding werk je samen met je medestudenten en docenten en vormen jullie een leergemeenschap waarbinnen je je als professional op masterniveau ontwikkelt. Dat betekent dat de verhouding tussen docent en student in deze opleiding waarschijnlijk anders is dan je gewend bent uit eerdere studies zoals bijvoorbeeld je bachelor. Een belangrijk aspect van het onderwijs in de master is de eigen regie die je krijgt, maar ook geacht wordt te nemen over je leertraject. Het draait om vragen als: wat wil jij leren, hoe wil jij je ontwikkelen? Dat biedt kansen, maar brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Tijdens het toelatingsgesprek verkennen we of deze didactiek bij je past.

Carrièreperspectief

Binnen bedrijven en organisaties is grote vraag naar hoger opgeleide praktijkgerichte juristen op masterniveau. Het carrièreperspectief is dus goed. Als afgestudeerd jurist bij de Master Toegepast Recht pak je de adviseurs- of regierol en ben je gericht op innovatie. Een juridisch procesmanager die complexe (transitie)vraagstukken aanpakt vanuit een breed perspectief met oog voor de belangen van verschillende stakeholders.

Concreet kun je denken aan adviesfuncties bij de gemeente en provincie binnen het kader van bijvoorbeeld de omgevings- en de nieuwe participatiewet. Ook de IT-sector vraagt om juristen bij de ontwikkeling van nieuwe producten, bijvoorbeeld bij het maken van slimme contracten zoals smart legal contracts of ricardiaanse contracten. 

In de sectoren openbare orde en veiligheid (OOV) en zorg en welzijn ten slotte, is en wordt ketenregie een belangrijke taak. Op de arbeidsmarkt zien we in toenemende mate functies als ketenregisseur en procesregisseur.

Toelating & aanmelding

Toelatingseisen

 • Je hebt een afgeronde hbo- of wo-bachelor die heeft geleid tot een LLB-titel (Bachelor of Laws). Een andere hbo-opleiding, zoals MER, in combinatie met aanvullende juridische scholing en verdieping door relevante werkervaring, kan ook volstaan. In dat geval beslissen we tijdens het toelatingsgesprek wat mogelijk is. 
   
 • Je hebt tenminste twee jaar relevante werkervaring in een juridische functie op minimaal hbo-niveau. 
   
 • Je hebt bij aanvang van de master een relevante werkplek. De relevantie wordt bepaald door de mogelijkheid om op je werkplek opdrachten uit te voeren voor de master. Dat betekent dat er op je werkplek relevante vraagstukken liggen op het gebied van een aantal kennismodules en dat je werkgever jou de mogelijkheid biedt om aan die vraagstukken te werken door bijvoorbeeld onderzoek te doen. Mocht jouw werkplek niet aan deze eisen voldoen, dan oordelen we tijdens het toelatingsgesprek of alternatieven mogelijk zijn.

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan bij voorkeur vóór 1 juli aan voor de studie via Studielink.

Start studie en lesdagen

De deeltijdmaster start jaarlijks in september en duurt 2 jaar. Je hebt elke week les op donderdagen van 14.00 tot 21.00 uur. 

Interessegebieden

 • Gedrag en Maatschappij
 • Recht en Bestuur
Meld je aan via Studielink